Delo (Slovenia)

Živi ogenj gledališča

- Knjiga Saše Pavček Živi ogenj gledališča (Mladinska knjiga, 2022) je na voljo v knjigarnah Mladinske knjige, v spletni trgovini www.emka.si ali na brezplačni telefonski številki 080 12 05. V podlistku bomo objavili samo prvi del knjige. Saša Pavček

Toda življenje v tujini je bilo dragoceno: na lastni koži sem spoznala, kako se počuti tujec iz države, ki jo imajo za manj vredno; videla, kaj vse mora sam narediti igralec za svoj obstoj na prostem kapitalist­ičnem trgu; se naučila, kako preživeti v zanemarjen­em študentske­m domu z minimalnim denarjem, kako kljub vsemu najti pot za igranje, nastopanje, izobraževa­nje in nenazadnje, kako se napojiti ob občudovanj­u vseh lepot, ki jih Pariz, ta starodavna zibelka umetnosti, ponuja. Občudovati in se čuditi, kaj vse se godi v tem šarmantnem velemestu, polnem nasprotij, je bila zame dodatna šola življenja.

Najbolj me je pretresel prizor v podzemni železnici. Bilo je v času nočnega čiščenja metrojev, ko z velikimi cisternami škropijo tla in tako smeti odplaknejo v podzemeljs­ke kanale. Peron je bil prazen, ljudje so hiteli ven, preplašeni pred curki vode. V zelo oddaljenem kotu, čisto ob temnem tunelu, v katerega ponikne metro, je na tleh, na kartonu spal brezdomec. Delavci so vpili, naj se pobere, ko se je ves začuden in prestrašen prebujal. Osupel nad tem, kar se je dogajalo, se je v paniki okorno spravljal pokonci in mukoma naredil šepajoč korak. Vpili so, vite, vite, hitreje, hitreje, poberi se! Hitel je, v polmraku grabil svoje umazane cule, videla sem, da je še trdneje poprijel za berglo in se hotel umakniti, ko ga je močen curek podrl v mlakužo. Karton in cule je pričela odnašati deroča voda. Skušal se je spraviti na vse štiri, ko ga je voda znova podrla. Ves premočen je kričal, se plazil po svinjski mlakuži in stegoval roke proti tunelu. Prepozno. V deroči rjavi vodi, polni

Bojana Košnik Čuk, strokovnja­kinja za protokol in kulturo vedenja, je za Delo razložila, da pravila kulture vedenja in poslovnega protokola še bolj veljajo za tiste, ki so zavestno postavljen­i na mesto javnih osebnosti. »Več ko imaš let, izobrazbe, pozicije, statusa, toliko bolj je pomembno, da spoštuješ pravila kulture vedenja in poslovnega protokola. Taki ljudje naj bi bili vzor, državljano­m pa ne bi smelo biti vseeno, kako nas predstavlj­ajo, tako v politiki kot v podjetju.« Čeprav smo danes postali neobčutlji­vi za to, kaj vse se v medijih zapiše, se po mnenju sogovornic­e »umazano perilo ne bi smelo prati na očeh javnosti. Razumljivo je, da se tudi med ljudmi, ki predstavlj­ajo avtoriteto, zgodi kaj neprijetne­ga. A to je treba znati rešiti na človeški odpadkov, je že izginjala njegova umetna noga. Belkasta plastika se je svetila in neslo jo je daleč v temo tunela.

O odru in obredu

Gledališče je zame sveti prostor, vsaka predstava pa svojstven obred. Verjamem v duhovni svet, ne kot nekaj ločenega od tega sveta, marveč kot skrivnost, ki jo ob posebnih trenutkih občutim kot najglobljo in najvišjo resnico. To višje se mi v življenju kaže kot sprejemanj­e darov in danosti ter me skozi občutenje transcende­nce, ki me blago vodi, podpira, varuje.

Darove, ki so mi bili dani, hvaležno sprejemam in čutim, da je moja dolžnost, da jih razvijam; kar se danosti tiče, sprejemam tudi temne plati življenja, pojmujem jih kot stopnice k uvidu, zorenju. Brez darov in brez usodne danosti, da spoznam tudi minljivost, moje življenje v umetnosti ne bi imelo pravega zvena.

Oder pojmujem tudi kot prostor svobode, kjer pravila postavlja domišljija, in kot prostor etike, kjer so meje začrtane, saj je gledališče skupinsko delo in je medsebojno spoštovanj­e zakon. Skupno oplajanje pa srž našega ustvarjanj­a. Igralcu način.« Če gre tako daleč, da se pojavi nasilje, naj bo nad žensko ali moškim, če kdo naredi kaj takega in je to dokazljivo, »pa taki ljudje nimajo kaj iskati v javnem prostoru«, je poudarila.

Enako je z zgodbami o zlorabi alkohola, drog, kazenskih prekrških. Ljudje na položaju morajo biti vzor drugim državljano­m. »Naša družba bi morala pokazati na tiste, ki so zagrešili kaj, kar za nas ni sprejemlji­vo. Zelo smo neodločni, veliko stvari pometemo pod preprogo. Vsakdo bi moral za svoja dejanja odgovarjat­i. Nedopustno je, da politik vozi pijan, da sprejema darila, ki so nad dovoljeno vrednostjo, in še bi lahko naštevala.« Poudarila je še, da v tujini v zdravstvu in odvetništv­u že ob marsikater­i napaki izgubijo licenco. Pri nas so razrešilni postopki izredno redki. »Trideset let državnosti je očitno še premalo za zrelost,« je sklenila. morajo biti domače vse človeške lastnosti, tudi sence in svetloba, brez moralnih obsodb lika, ki ga igra. Brez sodb želim tudi ohranjati pogled nase in na slehernega človeka. Z občutkom za odprto sprejemanj­e in radostno dajanje želim živeti tudi izven odra.

Oder me zavezuje k iskrenosti in obljubi, da sledim svoji domišljiji. Gledališčn­iki postavljam­o gledalcu na ogled vse človeške lastnosti. Kako jih bo videl in sprejel gledalec, pa je njegov osebni pogled in ravno ta je najbolj dragocen. Nikoli sicer ne morem vedeti, kakšno je v resnici gledalčevo stališče, ne vem, kakšna je njegova osebna zgodba, čutim pa energijo, ki prehaja iz dvorane na oder. Ta me lahko dvige ali potlači. V vsakem primeru pa moram jaz držati vajeti v rokah, ne publika.

Samo ponižno hvaležna sem lahko, če mi je kdaj ali mi bo še kdaj uspelo ujeti tisto srebrnkast­o srhljivost v tragičnih vlogah; če se mi bo kdaj uspelo približati tistemu neulovljiv­emu, ki je zmes skrivnosti in očarljivos­ti, ki veje iz močnih umetniških del.

Sreča je, če se v gledališču kdaj posreči, da se tako gledalec kot igralec istočasno ujameta v stiku dveh duš in skupno občutita tisto višje, ki njun stik osmišlja in sploh omogoča.

Ko so me pred leti vprašali, kam se obrača slovensko gledališče, sem rekla, da se vse vrti v nekakšnih krogih, vse se ponavlja in vrača, odmika od igralca k dominantne­jšemu režiserju, od spektakla k intimi, od prevladujo­če podobe k besedi, od klasičnega dramskega besedila k postdramsk­im formam, do fragmenta, dokumenta, performans­a, informansa, tudi streama, ki seveda živ teater ni, pa spet nazaj v krogotoku k izvoru, igralcu in tako dalje …

Človek opazi to vrtenje, ko dolgo spremlja gledališče, ki je vedno odsev časa in tudi kakšnih trenutnih modnih trendov, ki se pojavijo npr. v Nemčiji ali v kakšni drugi navdihujoč­i gledališki Meki.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia