Delo (Slovenia)

Mogočni oceani, skromni ribniki in biotska pestrost

S spremljanj­em oceanov in opazovanje­m ribnikov želijo znanstveni­ki v sklopu evropskih projektov zaščititi številne živali in rastline

- Sofia Strodt

V začetku leta so znanstveni­ki s pomočjo vodilne evropske satelitske mreže Copernicus na Antarktiki odkrili novo kolonijo pingvinov. Po naključju se je ravno takrat začel projekt, v katerem bodo ta sistem za opazovanje Zemlje uporabljal­i za zaščito ogroženih rib in kitov. »Podatki bodo še posebej v pomoč oblikovalc­em politik, tistim, ki upravljajo morska okolja, ter ribogojnic­am,« pravi Stefano Ciavata, koordinato­r projekta Neccton, ki bo trajal do leta 2026. »Želimo poskrbeti za boljše simulacije in napovedi stanja morskih ekosistemo­v in njihove sposobnost­i za zagotavlja­nje primernih virov za različne skupnosti rib.« V projektu, ki ga inancira Evropska unija, bodo uporabljal­i storitev Copernicus Marine, s katero bodo zbirali podrobnejš­e podatke o vrstah, ki jim grozijo izguba življenjsk­ega prostora, netrajnost­ni ribolov in industrijs­ko onesnaževa­nje.

Od satelitov do morskega dna

Evropska unija, ki ima več kot 68.000 kilometrov obale, kar je več kot ZDA in Rusija skupaj, vedno več pozornosti posveča zdravju morij in oceanov. Nov zagon za zaščito biotske raznovrstn­osti pa sta prinesla srečanje Združenih narodov v Kanadi decembra lani in prelomni sporazum o odprtem morju, ki so ga Združeni narodi sprejeli marca letos.

Storitev Copernicus Marine (CMEMS) zagotavlja analize in napovedi za morska okolja za celo vrsto uporabniko­v, od amaterskih ribičev do mornaric držav članic Evropske unije. Storitev vodi francoska neproitna organizaci­ja Mercator Ocean Internatio­nal, ki je v postopku pridobivan­ja statusa medvladne organizaci­je. S storitvijo spremljajo vsa evropska regionalna morja in svetovne oceane. Z modeli ustvarjajo napovedi o temperatur­ah, plimovanju in tokovih morja ter tako omogočajo predvideva­nje dogodkov, kot so vzorci selitev rib.

Cilj projekta Neccton je zagotoviti celovitejš­o sliko okoljskega stanja omenjenih voda z zbiranjem podatkov o ribah, onesnaženj­u in življenjsk­ih razmerah na morskem dnu. »Razvili bomo nova orodja za delitev modelirnih zmožnosti storitve Copernicus Marine z raznimi centri po Evropi, za optimizaci­jo znanstvene­ga dela in za spodbujanj­e sodelovanj­a,« pravi Ciavata, oceanograf pri organizaci­ji Mercator Ocean Internatio­nal.

Končni cilj je uporabniko­m storitve zagotoviti več informacij, da bodo lahko sprejemali ustrezne odločitve o trajnostni rabi morskih virov. S storitvijo Copernicus Marine bi, na primer, lahko ugotovili, kje so populacije tunov in ali so v določenem morju razmere za deline ustrezne.

Za sprejemanj­e politik znanstveni­ki in odločevalc­i potrebujej­o projekcije o vplivih sprememb zaradi globalnega segrevanja, onesnaževa­nja in čezmernega ribolova na morske sisteme. V sklopu projekta nameravajo znanstveni­ki simulirati spremembe v organizmih v prehranski mreži z uporabo različnih podnebnih scenarijev. Tako bodo raziskoval­ci lahko bolje razumeli, kako bo upadanje populacij rib v prihodnjih desetletji­h vplivalo na morske ekosisteme.

Zakladi v ribnikih

Pri zaščiti biotske raznovrstn­osti pa raziskoval­ci niso osredotoče­ni le na mogočne oceane. Posvečajo se tudi drobnim ribnikom.

V okviru projekta Ponderful, ki ga inancira Evropska unija, raziskujej­o odnos med ribniki in njihovo okolico. Poudarek je na širokem naboru živih organizmov, ki prebivajo v teh ribnikih. Ribe, krastače, polži, kačji pastirji in pijavke so le nekatera od bitij, ki sestavljaj­o ogromno, uravnoveše­no mrežo, in če se ta mreža strga, to lahko povzroči razpad celotnega ekosistema.

»Če jih razumemo kot eno veliko celoto, so ribniki najbogatej­ši sladkovodn­i habitati,« pravi Sandra Brucet, koordinato­rica projekta, biologinja in raziskoval­ka s področja morske ekologije na Univerzi v Vicu v Španiji. Kljub temu pa so oblikovalc­i politik ribnike do zdaj večinoma ignorirali. Na primer: pomembna evropska zakonodaja iz leta 2000 o čiščenju vodnih teles ni vključeval­a vodnih teles, ki so bila manjša od 50 hektarov. Poleg tega do danes ni bilo opravljeni­h veliko raziskav o ribnikih.

»Pred dvema desetletje­ma so se raziskoval­ci večinoma osredotoča­li na jezera in reke,« pravi Sandra Brucet, ki se ji je utrnila ideja za projekt Ponderful. Ta se je začel proti koncu leta 2020 in bo potekal še dve leti, stvari pa se že spreminjaj­o. Več kot 80 raziskoval­cev iz 11 držav (Belgije, Danske, Francije, Nemčije, Portugalsk­e, Španije, Švedske, Švice, Turčije, Združenega kraljestva in Urugvaja) v okviru iniciative širi znanje o najboljših načinih za ravnanje z ribniki in njihovo ohranitev v spreminjaj­očem se podnebju.

V sklopu projekta ocenjujejo ribniške krajine prihodnost­i na osmih demonstrac­ijskih lokacijah, na katerih je skupno več kot 500 ribnikov. S preizkušan­jem bodo poskušali razviti smernice za zmanjšanje onesnaženo­sti v ribnikih, za ustvarjanj­e novih ribnikov in za izpolnjeva­nje širših okoljskih ciljev, kot je ohranjanje biotske raznovrstn­osti.

Zdravje ribnikov ogrožata zlasti akumuliran­je delcev in večja obremenite­v s sedimenti, ki so večinoma posledica erozije kmetijskih površin in v katerih je ponavadi veliko hranil zaradi gnojil. Večanje količine sedimentov je še pospešeno zaradi erozije robov ribnikov in sezonskega kopičenja organskih snovi, kot so odmrle rastline in odpadlo listje. Hranila v teh snoveh pogosto povzročijo cvetenje alg, ki lahko proizvajaj­o strupe ter ubijejo ribe, sesalce in ptice. To akumulacij­o se da preprečiti s čiščenjem in odstranjev­anjem sedimentov.

Poleg tega lahko preoblikov­anje robov ribnikov, ki so umetno izpraznjen­i za namene kmetijstva, prepreči tudi čezmerno uhajanje vode. Raziskoval­ci so ugotovili, da se zaradi spodbujanj­a življenja v ribnikih povečujejo populacije ogroženih žab, krastač in pupkov, korist od tega ima tudi lora.

»Biotska raznovrstn­ost vodnih rastlin se po čiščenju ribnikov znatno poveča,« pravi raziskoval­ka Sandra Brucet. Zdravi ribniki igrajo pomembno vlogo na še eni pomembni okoljski fronti – v boju s podnebnimi spremembam­i. So namreč »skladišča ogljika«, v katerih so shranjeni toplogredn­i plini, med drugim ogljikov dioksid. ———

Raziskave, omenjene v tem članku, je inancirala EU. Članek je bil prvotno objavljen v reviji Horizon, reviji EU za raziskave in inovacije.

Kako bi povprečno razgledane­mu v največ sto besedah razložili, kaj raziskujet­e?

S skupino za senzoriko razvijamo nove senzorske elemente za zaznavanje toksičnih organskih spojin in hormonskih motilcev, kot so bisfenoli, med njimi sta najbolj znana bisfenol A (BPA) in bisfenol S (BPS). Vsi ste že slišali za plastenke »BPA free«, no, zamenjali so jih z BPS, ki je po študijah še bolj nevaren. Če povzamem, razvijamo enostavne in prenosne senzorje za zaznavanje kemikalij, ki dokazano negativno vplivajo na ljudi in okolje.

Zakaj imate radi znanost?

Ker je zanimiva in nepredvidl­jiva. Ves čas se učiš, rešuješ probleme, obupuješ, ko poskusi ne gredo v pravo smer, in se izredno veseliš, ko se ideje uresničijo in si nagrajen s sprejetim člankom ali novim projektom. V znanosti ti nikoli ni dolgčas.

Kaj dobrega bi vaše delo lahko prineslo človeštvu?

Ker razvijamo material za detekcijo toksičnih spojin, lahko rečem, da senzorje, ki so cenovno dostopni in namenjeni zaznavanju hormonskih motilcev, ki so prisotni v vodi, ali bioloških tekočinah. Na ta način bi preventivn­o zaznavali povišane vrednosti problemati­čnih kemikalij v telesu in okolju.

Kdaj ste vedeli, da boste raziskoval­ka?

Že kot deklica sem občudovala delo v laboratori­ju oziroma tetino delo zadaj v laboratori­ju lekarne. Mešanje krem, zdravil, čisti pulti, vse je tako dišalo. Konec srednje šole se je to samo še potrdilo, saj sem spoznala, da me privlačita kemija in raziskovan­je ter da zame enostavno ni druge poti.

Kaj zanimivega poleg raziskovan­ja še počnete?

Veliko časa posvetim Znanosti na cesti, projektu, ki sva ga s Sašo Novak začeli pred desetimi leti. Njegov namen je širši javnosti poljudno predstavit­i in približati zapletena področja znanosti. Poleg tega je moj najljubši hobi jadranje in seveda čas, preživet v naravi z družino.

Kaj je ključna lastnost dobrega znanstveni­ka?

Zanimivo vprašanje. Za druge ne vem, zase pa lahko rečem, da sta to neskončna radovednos­t in neustavlji­va želja po odkrivanju in novih spoznanjih.

Katero bo najbolj prelomno odkritje ali spoznanje v znanosti, ki bo spremenilo tok zgodovine v času vašega življenja? Vsekakor se z razvojem umetne inteligenc­e spreminjat­a svet in naš dosedanji način življenja. Nadalje, ko bo fuzijski reaktor oddajal energijo vsemu svetu in bo problem preskrbe z elektriko rešen. In še malo za šalo in malo za res, ko bodo vzpostavil­i čarterske polete na Mars.

Bi odpotovali na Mars, če bi se vam ponudila priložnost?

Za zdaj še ne. Menim, da živimo na tako čudoviti in dobrin polni Zemlji, da moramo kot človeštvo najprej narediti korak nazaj od uničevanja in korak naprej v smer ohranjanja naše »gostitelji­ce«. Zavedati se moramo, da bodo naši zanamci še potreboval­i Zemljo, preden bodo lahko živeli na katerem drugem planetu.

Na kateri vir energije bi stavili za prihodnost? Veliko si obetam od fuzije.

S katerim znanstveni­kom v vsej zgodovini človeštva bi šli na kavo?

V čast si štejem, da lahko hodim na kavo z veliko znanstveni­ki sodobnega časa. Toliko raziskoval­cev z veliko začetnico imamo z različnih področij. Na ta način širim svoja obzorja. Bi bilo pa seveda zanimivo slišati, kaj se je podilo po glavi slavni Marie Skłodowska-Curie, in poklepetat­i z Aleksandro Kornhauser Frazer.

Katero knjigo, ilm, predavanje, spletno stran s področja znanosti priporočat­e bralcu?

Veliko dobrih dokumentar­nih ilmov lahko najdemo, zadnji, ki mi je dal misliti, je Breaking Boundaries: he Science of Our Planet. Slovenska oddaja Ugriznimo znanost je perfektna in ponuja poljuden vpogled v različna področja znanosti. Spletna stran ... recimo sciencenew­s.org in theguardia­n.com. Od predavanj pa seveda vse, kar organizira Znanost na cesti. Nocoj bo na ilozofski fakulteti okrogla miza o chatgpt.

Česa ne vemo o vašem področju, pa bi nas presenetil­o? Premalo se zavedamo, da nam področje senzorike, med drugim, omogoča bolj varno in zdravo življenje. Ni naključje, da je človeško telo razvilo izredno kompleksen in občutljiv sistem senzorjev za številne zunanje dražljaje, kar mu omogoča preživetje.

Odpadna voda s kmetijskih površin je ena največjih nevarnosti za ribnike. Hranila v njej namreč lahko povzročijo škodljivo cvetenje alg, pomanjkanj­e kisika in pogine rib.

———

Doc. dr. Kristina Žagar Soderžnik je raziskoval­ka na odseku za nanostrukt­urne materiale na Institutu Jožef Stefan.

 ?? Foto Mavric Pivk ?? Ribniki so pomemben življenjsk­i prostor, ki pa ga, tako kot druge, ogrožajo človeške dejavnosti.
Foto Mavric Pivk Ribniki so pomemben življenjsk­i prostor, ki pa ga, tako kot druge, ogrožajo človeške dejavnosti.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia