Delo (Slovenia)

Risarska virtuoznos­t spodnjedež­elnih umetnikov Princ Albert je kupoval celotne graične zbirke in je okoli leta 1800 imel v lasti približno 3500 mojstrskih risb.

V Albertini so na ogled vrhunski risarski eksponati evropskih mojstrov iz 16. stoletja

- Milan Ilić, Dunaj Fotografij­i Albertina, Dunaj

V evropski zgodovini je 17. stoletje veljalo za zlato dobo Nizozemske, ki je tedaj doživljala gospodarsk­i in kulturni vzpon. Že pred tem, v 16. stoletju, je na območju »Spodnjih dežel« ( Niederen Landen, približno današnja Belgija, Luksemburg in Nizozemska) cvetela umetnost, predvsem risba. Devetdeset odličnih eksponatov iz tistega časa je trenutno na ogled v dunajski Albertini na razstavi Bruegel in njegov čas (do 24. maja).

V 16. stoletju, času med srednjim vekom in barokom, obdobju nastanka in širjenja protestant­izma v Evropi, so umetniki Spodnjih dežel zrcalili resničnost in svoj imaginarni svet. Risali so ga na popolnoma nov način. V prvem desetletju 16. stoletja je genialni Hieronymus Bosch (ok. 1450–1516) naredil znamenito risbo Drevesni mož, ki je na ogled na dunajski razstavi, saj je v lasti Albertine. Ta ima bogato zbirko odličnih graičnih del iz tega dela Evrope, ki so mu daljše obdobje vladali Habsburžan­i, deloma španska, deloma avstrijska dinastična veja. Ustanovite­lj graične zbirke Albertine princ Albert Saško-Teški in njegova žena Marie Christine, ena od številnih hčera Marije Terezije, sta bila od leta 1780 guvernerja Avstrijske Nizozemske s sedežem v Bruslju. Gre za območje, ki je vključeval­o današnjo Belgijo in Luksemburg. Princ Albert je kupoval celotne graične zbirke in je okoli leta 1800 imel v lasti približno 3500 mojstrskih risb.

Med njimi je veliko del Pietra Bruegla starejšega (ok. 1526 ali 1527–1569), slovitega likovnega umetnika, čigar največ oljnih slik hrani Umetnostno­zgodovinsk­i muzej na Dunaju. Bruegel starejši je zapustil tudi tematsko raznolik graični opus. Risal je vaške sejme, prizore iz ruralnega in urbanega življenja, grozljive fantastičn­e prizore, pa tudi družbenokr­itične moralne satire. Zasmehoval je človeške slabosti in grehe. Marsikaj smešnega je skril v majhne podrobnost­i svojih risb. Direktor Albertine Klaus Albrecht Schröder pravi, da so bolj opazne, če jih obiskovale­c razstave od blizu ujame s kamero mobilnega telefona in jih poveča. Eden od vrhuncev aktualne razstave je gotovo Brueglova risba Lenoba.

Antwerpen, metropola papirja

Po srednjem veku, v katerem sta prevladova­la religiozna ikonograij­a in portret, je novi vek v umetnost prinesel veliko novih tem. Pred tem je sledil vzpon premožnega meščanstva, ki je poleg plemstva in duhovščine postalo tretji najpomembn­ejši segment povpraševa­nja po umetninah. Nove tehnike tiskane graike so omogočale kakovostne reprodukci­je originalni­h risb. Poleg lesorezov so se uveljavlja­li bakrorezi in jedkanice. Založbe, kot sta Cockova in Plantijnso­va v Antwerpnu, so bile v 16. stoletju pomemben naslov umetniške (re)produkcije.

Antwerpen je bil takrat »prestolnic­a papirja«. Rimsko-nemški cesar Maksimilij­an I., jezen zaradi upora prebivalce­v mesta Brugge proti njegovi oblasti, je okoli leta 1500 prepovedal trgovcem poslovanje v tem mestu. Ukazal je preselitev mednarodne trgovine v Antwerpen, ki se je hitro spremenil v središče uporabne, kmalu tudi likovne umetnosti. Risbe na papirju, grundirane z barvnimi pigmenti, so ena od posebnosti antwerpens­kih umetnikov tistega časa. Ohranjeni dokumenti kažejo, da se je število umetnikov v Antwerpnu od prvega do drugega desetletja 16.

stoletja povečalo skoraj za polovico. Tam je med drugim devet mesecev živel Albrecht Dürer.

Širina pokrajin in intima naselij

Razstavlje­nih je tudi nekaj risb Maartena van Heemskerck­a (1498– 1574), ki je bival tudi v Rimu. Poleg natančnih arhitektur­nih študij je risal zgodovinsk­e, mitološke in svetopisem­ske prizore, ki so v njegovem času bili aktualni v razpravah o veri. Drugi umetniki tistega časa so z risbami dokumentir­ali aktualne dogodke, praznike, vodilne osebnosti ... Od sredine 16. stoletja se je pri risbah uveljavila krajina, tako široke panorame kot intimne upodobitve vasi in mestnih vedut. Tudi po teh temah je umetnost Spodnjih dežel zaslovela po Evropi.

Konec 16. stoletja so bila v ospredju tako imenovana dela s peresom ( penwercken), še ena umetniška niša v tem delu Evrope. Mojstri so risali vzporedne in križajoče se črte ter tako posnemali bakrorez. Ti umetniki so pogosto za podlago uporabili pergament, na katerem niso možna popravila, kar pomeni, da so morali virtuozno obvladati risanje s peresom. Na razstavi vidimo odlična tovrstna dela Hendricka Goltziusa (1558–1617), njegovega pastorka in učenca Jacoba Mathama (1571– 1631), pa tudi Jacquesa de Gheyna III. (1596–1641).

Vojna ni vzrok za prekinitev umetniškeg­a sodelovanj­a

Politični pretresi in oboroženi spopadi v 16. in 17. stoletju so vplivali tudi na umetnost tega dela Evrope, ki je bil takrat pod špansko oblastjo. Princ Viljem I. Oranski, nekdanji guverner tega območja v času španskega kralja Filipa II., je prestopil v kalvinizem in postal vodja upora proti španski oblasti. Vojna za neodvisnos­t protestant­skih delov Spodnjih dežel je trajala skupno 80 let, od leta 1568 do 1648. Zaradi spopadov ter gospodarsk­e recesije v Antwerpnu in drugod se je mnogo umetnikov preselilo.

Čeprav se je po vestfalske­m miru leta 1648, ki je končal nizozemsko vojno za neodvisnos­t (1568–1648) in tridesetle­tno vojno (1618–1648), protestant­ska Nizozemska dokončno ločila od katoliškeg­a območja današnje Belgije, umetniško sodelovanj­e in prepletanj­e vezi

med temi ozemlji ni bilo prekinjeno. Mimogrede: Beneluks, politična in gospodarsk­a zveza Belgije,

Nizozemske in Luksemburg­a, je bil predhodnik Evropske skupnosti, torej starejši od EU. Carinski sporazum, s katerim se je začel Beneluks, je bil podpisan leta 1944 in ratiiciran leta 1947.

 ?? ?? Sloviti Drevesni mož Hieronymus­a Boscha, ok. 1500
Sloviti Drevesni mož Hieronymus­a Boscha, ok. 1500
 ?? ?? Jakob Savery starejši: Zimska pokrajina blizu Amsterdama, ok. 1600– 1603
Jakob Savery starejši: Zimska pokrajina blizu Amsterdama, ok. 1600– 1603
 ?? ?? Hendrick Goltzius: Avtoportre­t, ok. 1593–1595
Hendrick Goltzius: Avtoportre­t, ok. 1593–1595

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia