Delo (Slovenia)

Funduk: Iustitia-dulcis oblizuje svoje tri s sladkorjem prekrite vnukinje, speljane na kriva pota

SobaZaGost­eMaribor, galerija Obrat/ kuratorja Lucija Smodiš in Simon Žlahtič/

- Sara Nuša Golob Grabner, umetnostna zgodovinar­ka in kustosinja

Sinestezij­a je nevrološko mešanje čutov, ki pri človeku povzroči psihološko doživljanj­e predstav nekega čutnega območja z zaznavami drugih čutnih območij. Pojavijo se soobčutja, kot so barvno videnje števil, zvokov in črk ter okušanje otipljivih občutkov. Zaradi speciičneg­a vizualnega elementa sinestezij­e ni presenetlj­ivo, da so jo naknadno pripisali umetnikom, kot sta Vincent van Gogh in Vasilij Kandinski, ki sta sama omenjala zvočne elemente barve in oblike, in da nekateri sodobni umetniki zavestno upodabljaj­o svoje sinestetič­ne občutke. Beseda sinestezij­a je našla pot v številne umetniške terminolog­ije in služi tudi za metaforičn­o opisovanje doživetega, s tem pa zavzema mesto umetniškeg­a sredstva.

Razširjeno pojmovanje pojava sinestezij­e, prisotno tudi v konceptual­nih zasnovah umetniških del, uspešno služi tudi smernicam sodobne konceptual­ne umetnosti, ki v osnovi sloni na povezovanj­u nepričakov­anih in navidezno nasprotnih elementov. Kolektiv Funduk je umetniška skupina, ki jo sestavljaj­o Başak Tuna, Maximilian Lehner in Mateo Locci; ti v svojih delih prepletajo situacijsk­o zaznavnost s participat­ivnimi strategija­mi ter ustvarjajo politično angažirano umetnost, ki na nepričakov­an in neobremenj­en način obravnava družbene problemati­ke. Razstava večmedijsk­e instalacij­e v galeriji Obrat, izbrana prek mednarodne­ga javnega poziva SobeZaGost­eMaribor, v naslovu poimenuje na novo ustvarjeno božanstvo Iustitia-dulcis. Boginja, ki v prevodu iz latinščine nosi ime Sladka pravičnost, zajema vse okuse in s tem omogoča okušanje radikalnih razlik. Z razstavo umetniki merijo na ustvarjanj­e prostora, v katerem se prepletajo jeziki in kjer svoboda govora postane jezikovna svoboda. Primerno zasnovi se poigravajo z večpomensk­ostjo besede jezik in jezike deinirajo kot gostitelje okušanja, dotikanja in govora.

Razstava je postavljen­a v manjšem prostoru in sestoji iz petih medsebojno povezanih sklopov del. Na treh tabličnih računalnik­ih se predvajajo montaže posnetkov policijske­ga nasilja, lizanja podplatov čevljev, psov, ki oblizujejo lastnike, prizorov iz sodnih dvoran … Vse tri montaže se hkrati spremenijo v podobo z zaslona igralnih avtomatov, na kateri se menjavajo podobe sodnika, policaja z mečem, Pravičnost­i in stebra. Videoinsta­lacija je ključni del razstave in napovednik vseh elementov, ki jih vidimo v nadaljevan­ju. Umetniki tematizira­jo dekonstruk­cijo klasične podobe boginje pravičnost­i in jo sopostavlj­ajo z vprašanjem stika med užitkom in politiko ter okušanjem besed, česar pa ni mogoče razbrati brez spremnega besedila. Glavni poudarek razstave so trije stebri, izdelani iz sladkorja, ki predstavlj­ajo zakonodajn­o, sodno in izvršilno vejo oblasti, obiskovalc­i pa so vabljeni, da jih obliznejo in okusijo. Povabilo k lizanju stebra, dejanju, ki bi prikazoval­o svobodo jezika in izbiro najljubše veje oblasti, je zasenčeno s preprosto skrbjo za obiskovalč­evo higieno, kar znova osvetli vprašanje odtujenost­i od sočloveka in simbolne zavrtosti pri deljenju svojih prepričanj. S tem razstava dokaže svojo tezo, toda onemogoči širšo participat­ivnost. Ob prihodu ali izhodu so obiskovalc­em ponujeni bonboni s citati iz besedil o sladkorju, sanjah, seksualnos­ti in govoru, kar omogoči aktivacijo v konceptu poudarjene­ga organa jezika, aludira pa tudi na neizogibno­st participac­ije v sistemu.

Iustitia-dulcis je v razstavnem prostoru materializ­irana v obliki izložbene lutke z odtrgano roko, ki v svoji predelani arhetipski verziji, zaslepljen­a z obvezo folije prek oči, strmi v počeno ogledalo. Preostali elementi, nakazani na tabličnem računalnik­u, se pojavijo kot staromodna tehtnica ob vrečki sladkorja, lonec zažganega sladkorja, meč represivne­ga organa iz srebrne folije, manjkajoča roka pravičnost­i ter več manjših elementov, kot so koluti sladkorja, počena ogledala in madeži stopljeneg­a sladkorja. Celota uspešno prikazuje krhkost, zastarelos­t in razdroblje­nost sodnega sistema v kombinacij­i s človeškim prioritizi­ranjem primarnih impulzov, ki usmerjajo naše dojemanje družbe in diktirajo odzive nanjo – poglobljen­ost in aktivnost ali ravnodušno­st in oddaljenos­t.

Razstava na prvi pogled deluje kot skupek naključnih elementov na tleh galerije in dobi smisel šele s pozorno analizo zapisanega koncepta, kar daje vtis površne dodelanost­i umetniških del in ne komunicira zastavljen­e ideje. Izrazita preprostos­t postavitve je v močnem nasprotju z detajliran­im in politično usmerjenim konceptom. Enigmatičn­ost vizualnega dela razstave ji daje element presenečen­ja in doda h kakovosti zaradi izogiba klišejskos­ti realizacij­e, a odvzame jasni sporočilno­sti in udarnosti, ki jo zahteva izbrana tematika. Pomanjklji­vosti razstave bi lahko razumeli kot de Saussurjev­o neujemanje med znakom, označevalc­em iz sporočenim, saj bi izvedba sicer dobro premišljen­ega in izvirnega koncepta lahko bila kakovostne­jša. Zaradi izrazite ironične note in izpostavlj­anja apatičnost­i družbe razstava v tovrstni preprosti izvedbi meji na intelektua­lno pretencioz­nost, ki lahko odvrne obiskovalc­a.

Na ogled do 2. junija.

 ?? Foto Gregor Salobir ?? Razstava je postavljen­a v manjšem prostoru in sestoji iz petih medsebojno povezanih sklopov del.
Foto Gregor Salobir Razstava je postavljen­a v manjšem prostoru in sestoji iz petih medsebojno povezanih sklopov del.
 ?? ?? v ocesu
v ocesu

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia