Delo (Slovenia)

Inzaghi kot nekoč Mourinho, Martinez kot Milito

Po dolgih 13 letih čakanja Inter vnovič v inalu – Predsednik kluba Steven Zhang ni jezen na trenerja, ker se ne drži usmeritve

- Eduardo Brozovič

V pričakovan­ju prve povratne tekme v letošnjem polinalu lige prvakov je nekdanji italijansk­i as Antonio Cassano, ki je igral za oba milanska velikana, dejal, da bi imel Milan možnosti za napredovan­je le, če bi Inter nastopil s sedmimi nogometaši ali z mladinsko ekipo. Na igrišču stvari niso bile tako dramatične, toda črno-modri so zmagali še enkrat in si s skupnim izidom 3:0 prislužili nastop v velikem inalu 10. junija. V njem bodo s kapetanom Samirjem Handanović­em na čelu (in klopi) nastopili prvič po letu 2010, ko jih je vodil Jose Mourinho, gole pa zabijal Diego Milito.

Letošnja Interjeva pot do Istanbula ni bila preprosta. V skupinskem delu lige prvakov je zasedel drugo mesto za Bayernom in končal pred Barcelono in Viktorio iz Plzna, nato pa po vrsti izločil Porto, Benico in Milan. Upoštevati moramo namreč tudi, da mu v zadnjem desetletju ni bilo postlano z rožicami. V tem času se šestkrat ni uvrstil v LP, trikrat (2019-21) je obtičal v svoji skupini, lani pa izpadel v osmini inala proti Liverpoolu.

Za mnoge je pomembna prelomnica prihod trenerja Simoneja Inzaghija junija 2021. Krmilo je prevzel mož, ki si je že pri Laziu pridobil sloves, da zna iz svojih nogometaše­v iztisniti maksimum. Uspeva mu tudi pri Interju, pri katerem je bilo razpoložen­je po dolgem čakanju še toliko bolj čustveno.

»O takšnem uspehu smo sanjali vse od žreba skupin in do danes nam nihče ni ničesar podaril. Dobro vem, da je bil Giovanni Invernizzi zadnji italijansk­i trener, ki je popeljal Inter v inale lige prvakov. To je bilo leta 1972, zato sem še toliko bolj ponosen. Še bolj pa sem ponosen na svoje moštvo, saj imam zares vrhunske igralce in sodelavce. Ko so me klubski šei povabili k sodelovanj­u, so me prosili, naj se poskušamo uvrstiti v osmino inala. Šele v prihodnjih dneh se bomo začeli zavedati, kaj smo dosegli,« je po drugi polinalni zmagi nad Milanom poudaril Inzaghi, ki v letošnji končnici lige prvakov še ni okusil poraza.

Brez Argentince­v ne gre

Interjev predsednik Steven Zhang mu zagotovo ni zameril, ker se ni držal navodil in je proslavil šesto uvrstitev kluba v veliki inale. Četrto zmago (ob dveh remijih) je črno-belim prinesel napadalec Lautaro Martinez z golom v 74. minuti. Po lanskem svetovnem prvenstvu, na katerem ni mogel igrati na vso moč, je resno razmišljal o operaciji načetega gležnja, a je stisnil zobe. Zdaj žanje sadove.

»V minulih mesecih nismo zganjali velikega hrupa, toda naš uspeh je več kot zaslužen. Igramo kot pravo moštvo, tako kot smo z Argentino na mundialu,« je zagotovil Martinez, ki je bil izbran za najboljšeg­a igralca revanše z Milanom. Skupaj z rojakom Joaquinom Correo, ki ga je zamenjal v 84. minuti, poskuša dati Interju podoben argentinsk­i pridih, kot ga je imel v šampionski sezoni 2009/10.

Takrat so poleg Milita igrali v začetni enajsteric­i Walter Samuel, Esteban Cambiasso in legendarni kapetan moštva Javier Zaneti.

Slednji je zdaj podpredsed­nik kluba in pravi, da ga marsikaj spominja na dogodke pred srečnimi 13 leti. Zaželel pa si je, da jih v inalu ne bi pričakal madridski Real: »Liga prvakov je narejena po njihovi meri.«

Še dlje čakajo na uvrstitev v inale pri Milanu, vse od zmagoslavj­a v Atenah leta 2007 proti Liverpoolu z 2:1. Takrat je oba gola zabil Filippo Inzaghi, starejši brat zdajšnjega Interjeveg­a trenerja, kapetan moštva pa je bil veliki Paolo Maldini, od leta 2018 tehnični direktor rdeče-črnih. Po dveh porazih z mestnimi tekmeci je priznal: »Inter je bil absolutno boljši. Za nas je lep uspeh že polinale, saj še nimamo temeljev za sočasno igranje na dveh frontah.«

 ?? Foto Gabriel Bouys/AFP ?? Simone Inzaghi je preporodil Inter, Lautaro Martinez zabija gole.
Foto Gabriel Bouys/AFP Simone Inzaghi je preporodil Inter, Lautaro Martinez zabija gole.
 ?? Foto Reuters ?? Manchester City je visoko, s kar 4:0 odpravil Real in se uvrstil v inale lige prvakov. Junak sinje modrih je bil Bernardo Silva z dvema zadetkoma v prvem polčasu, tekmo je v 76. minuti z golom z glavo odločil Manuel Akanji, za končnih 4:0 pa je v sodnikovem dodatku zadel še Julian Alvarez.
Foto Reuters Manchester City je visoko, s kar 4:0 odpravil Real in se uvrstil v inale lige prvakov. Junak sinje modrih je bil Bernardo Silva z dvema zadetkoma v prvem polčasu, tekmo je v 76. minuti z golom z glavo odločil Manuel Akanji, za končnih 4:0 pa je v sodnikovem dodatku zadel še Julian Alvarez.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia