Delo (Slovenia)

Roglič ima iz dneva v dan manj izzivalcev

Odstop Taa Geoghegana Harta v 11. etapi velik udarec za Ineos – Slovenski as z odrgnino na stegnu

- Miha Hočevar

Na 106. Giru ni mirnih in lahkih dni. Tak se je sicer obetal v 11., najdaljši etapi dirke, na kateri se je kolesarjev usmililo močno deževje, ki jih je pralo dan prej. Vendar je ravno dovolj rosilo, da so ceste postale mokre in spolzke. V novem festivalu padcev se je na tleh znašel tudi Primož Roglič (Jumbo Visma), ki je dirko nadaljeval z grdo odrgnino na levem stegnu. Precej slabše jo je odnesel eden od njegovih najnevarne­jših tekmecev Tao Geoghegan Hart (Ineos).

Na 219 km dolgi preizkušnj­i od Camaioreja v Toskani do Tortone v Piemontu so prvič po Neaplju v 6. etapi na svoj račun prišli šprinterji. Vendar zmaga Nemca Pascala Ackermanna (UAE), starega znanca slovenskih cest, ki je leta 2019 dobil uvodno etapo dirke po Sloveniji v Rogaški Slatini, ni bila zgodba dneva.

Ta se je zgodila v Liguriji, v hribih nad Genovo. Verižno reakcijo je z zdrsom na ne pretirano ostrem ovinku 69 km pred ciljem sprožil Alessandro Covi (UAE), za katerim so na tleh pristali prvi trije v skupnem seštevku Geraint homas, Roglič, Geoghegan Hart in za nameček še njegov moštveni kolega

Pavel Sivakov. Nosilec rožnate majice se je najhitreje pobral in nadaljeval dirko, na nogah je bil tudi že Roglič, ki pa je pri padcu poškodoval kolo. Tako kot ob nesreči v 5. etapi je svojo nalogo v ekipi Jumbo Visma z odliko opravil Koen Bouwman in slovenskem­u kapetanu odstopil svoje prevozno sredstvo.

Roglič je nadaljeval pot, preden je mimo prišla celotna skupina (kasneje je počakal ekipno vozilo in presedlal na svoje rezervno kolo), za Geoghegana Harta, ki je z zlomljeno nogo obležal na tleh, pa se je Giro končal na na videz nedolžnem spustu z gorskega cilja 3. kategorije Colla di Boasi.

12. etapa: Bra–Rivoli 224 m

Pedaggera 732 m

Ineos izgubil taktično prednost

To ni bil tako ključen trenutek na dirki kot odstop takrat še rožnega Remca Evenepoela po 9. etapi, vendar je tudi smola Britanca nadaljevan­je dirke obrnila na glavo. Ineos, ki je v boju z Rogličem računal predvsem na kolektivno moč in zgoščenost svojih kolesarjev pri vrhu skupnega seštevka, je izgubil malodane vso taktično prednost pred 33-letnim Zasavcem. Po padcu je 14 minut namreč izgubil tudi dotlej osmouvršče­ni Sivakov.

Morda je Ineos izgubil tudi najmočnejš­ega kolesarja, saj je Geo

Ceresole d'Alba 301 m šprint kategorizi­ran vzpon

Colle Braida 1.007 m

Buttiglier­a Alta 424 m 354 m

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia