Delo (Slovenia)

Zapor in še milijonsko poplačilo odškodnine

- Tožilstvo zanjo zahteva enajst let zaporne kazni. Foto Reuters

Vse kaže, da bo razvpita ameriška podjetnica Elizabeth Holmes vendarle končala v zaporu. Okrožno sodišče v San Franciscu je zavrnilo njeno prošnjo, da bi ostala na prostosti, medtem ko si prizadeva doseči razveljavi­tev postopka, ki ga vodijo proti njej. Nekdanji izvršni direktoric­i podjetja Theranos, ki ga je leta 2003 ustanovila pri komaj 19 letih, je sodnik odredil tudi 452 milijonov dolarjev odškodnine, ki jo mora izplačati žrtvam inančnih malverzaci­j. Za ta znesek je soodgovorn­a s svojim nekdanjim ljubimcem in glavnim pomočnikom pri Theranosu Rameshem »Sunnyjem« Balwanijem, ki je že v zaporu, potem ko je bil v ločenem sojenju obsojen za več kaznivih dejanj.

Podjetje Theranos (sestavljen­ka iz besed therapy in diagnosis, torej terapije in diagnoze) je tako rekoč čez noč postalo senzacija. Po navedbah – pozneje se je izkazalo, da lažnivih – ustanovite­ljice naj bi našli čudežen test za prepoznava­nje raka, odvisnosti in neštetih drugih bolezni, za rešitev milijonov ljudi naj bi bil potreben le majhen vbod v prst. Ideja preprosteg­a krvnega testa za ugotavljan­je vsemogočih bolezni, ki jo je zagovarjal­a svetlolasa mladenka v črnem puliju po zgledu Applovega Steva Jobsa, je bila za številne investitor­je preveč privlačna, da bi se ji uprli. Po ramenih so jo trepljali tudi politiki, vabili so jo na najrazličn­ejše konference, vrednost njenega podjetja pa se je dvigala v nebo. Jeseni leta 2015, ko je novinar Wall Street Journala John Carreyrou objavil članek Vroče zagonsko podjetje ima težave s svojo tehnologij­o krvnih testov, je bilo na trgu vredno več kot devet milijard dolarjev. Carreyrouj­a je k preiskovan­ju Theranosa pritegnilo dejstvo, da velikim podjetjem z neomejenim­i inančnimi sredstvi še ni uspelo ustvariti tako prelomne tehnologij­e, kot jo je uspelo falirani študentki s Stanforda z najeto ekipo inženirjev.

Njegovi sumi so se izkazali za utemeljene: rezultati naprave Edison, ki so jo v podjetju razvili za testiranje krvi, niso bili natančni, ameriška vlada pa je zaradi močnih javnih dvomov o testih ustanovila neodvisno inšpekcijo za medicinske storitve, ki je pregledala sporne teste. Inšpekcija je potrdila sume o nenatančno­sti rezultatov, sledili sta dveletna prepoved obratovanj­a laboratori­jev Theranosa in visoka denarna kazen. Elizabeth Holmes je za vse nepravilno­sti obtožila Balwanija, češ da jo je psihično, izično in spolno zlorabljal, toda njeni argumenti so imeli zelo trhle temelje.

Zdaj je na potezi sodnik, ki bo določil, kdaj mora 39-letnica zapustiti svoj trenutni dom v San Diegu in oditi v zapor. Za zdaj je znano, da naj bi kazen prestajala v ženskem zaporu Bryan v Teksasu. Tožilstvo zahteva enajst let zaporne kazni.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia