Delo (Slovenia)

Odstrta še zadnja tančica z najslavnej­ših ladijskih razbitin

-

Po zaslugi novih tehnologij in predanih raziskoval­cev je odstrta še zadnja tančica z najslavnej­ših ladijskih razbitin vseh časov – Titanika. Po poročanju BBC gre za prvi izjemno natančen tridimenzi­onalni digitalni posnetek ladje v naravni velikosti, ki leži 3800 metrov pod gladino severnega Atlantskeg­a oceana. Podobe so tako zelo jasne, kot da ostanki legendarne­ga plovila ne bi bili obdani z vodo. Prav zato se je med raziskoval­ci najbolj razvpite pomorske nesreče v zgodovini človeštva rodilo novo upanje, da bodo lahko še natančneje opredelili vzrok tragične potopitve čezoceansk­e ladje leta 1912. Potem ko je ta na krstni plovbi od Southampto­na do New Yorka pet dni po odplutju zgodaj zjutraj trčila v ledeno goro, je umrlo več kot 1500 ljudi. Nesrečo je preživelo približno 700 potnikov, med katerimi so bili večinoma otroci in ženske.

»Še vedno ostajajo temeljna vprašanja o tej ladji, na katera je treba odgovoriti,« pravi forenzični analitik in zgodovinar Parks Stephenson, ki zgodbo najbolj znane potniške ladje vseh časov spremlja že vrsto let. Po njegovih besedah je najnovejše tehnološko izpopolnje­no skeniranje eden prvih večjih korakov, da bo zgodba o Titaniku končno raziskana na podlagi dokazov, ne špekulacij.

Vse od odkritja leta 1985 so ga sicer obširno raziskoval­i, a je oko kamere vedno ujelo le posamezne utrinke, nikoli celote 269 metrov dolgega, 28 metrov širokega in 53 metrov visokega razpadajoč­ega plovila. Aktualni posnetki razbitin, sestavljen­i na podlagi kar 70.000 fotograij, ki so jih tudi do centimetra natančno ujela podvodna plovila, pa pokažejo vse.

Vidijo se celo podrobnost­i, kot so serijska številka ladijskega propelerja, deli umetelno izdelanih kipov, neodprte steklenice šampanjca in osebni predmeti, kot so čevlji. Izjemno zahtevni projekt nastajanja natančne tridimenzi­onalne rekonstruk­cije bodo predstavil­i tudi v dokumentar­cu.

Titanik je v začetku 20. stoletja veljal za enega največjih tehnološki­h dosežkov. Vse do danes so se številni poskusi ponovne izgradnje oziroma replike Titanika izjalovili. Trenutno ga izdelujejo na Kitajskem, kar jih bo stalo 440 milijonov evrov, krstno plovbo pa načrtujejo prihodnje leto.

 ?? Foto Facebook/Parks Stevenson ?? Forenzični analitik in zgodovinar trdi, da v zvezi s tragično potniško ladjo še vedno ostajajo temeljna vprašanja, na katera je treba odgovoriti.
Foto Facebook/Parks Stevenson Forenzični analitik in zgodovinar trdi, da v zvezi s tragično potniško ladjo še vedno ostajajo temeljna vprašanja, na katera je treba odgovoriti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia