Delo (Slovenia)

Nova ureditev osebne asistence in oskrbe od januarja

Predlog zakona Ministrstv­o napoveduje več nadzora nad izvajalci in obljublja razvoj komplement­arnih storitev

- Barbara Hočevar

Na začetku prihodnjeg­a leta naj bi, skupaj z novim zakonom o dolgotrajn­i oskrbi, začela veljati tudi nova ureditev osebne asistence. Vsebovala naj bi nekaj pomembnih razlik, v primerjavi z določili sedanjega zakona, pred njeno polno uveljavitv­ijo bo treba razviti veliko komplement­arnih storitev v socialnem varstvu, da nihče ne bi ostal brez pravic, je napovedal resorni minister Luka Mesec, ki je včeraj uporabniko­m predstavil teze za novelo zakona. Večina navzočih je njihove glavne usmeritve podprla. Čez približno tri tedne naj bi bilo besedilo zakonskih sprememb, ki so nastajale tudi v okviru pogajalske skupine, pripravlje­no za medresorsk­o usklajevan­je. Kaj naj bi prinesle? Predlog podrobneje opredeljuj­e, da je osebna asistenca pomoč uporabniku pri vseh tistih opravilih in dejavnosti­h, ki jih ne more izvajati sam zaradi vrste in stopnje invalidnos­ti, vendar ne zaradi bolezni, ter da gre za trajnost zdravstven­ega stanja in je zdravljenj­e zaključeno, pri čemer pa ni mogoče pričakovat­i izboljšanj­a stanja. Pogoj za vključenos­t bo status invalida po različnih predpisih ali ugotovljen­a telesna okvara skladno z navodilom za izpolnjeva­nje obrazca prijave v zavarovanj­e za invalide. Na ministrstv­u za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) ocenjujejo, da na tak način nobena skupina ne bo izključena.

Predlagajo tudi opredelite­v aktivnosti kot vključevan­je v skrb za otroka, starega do 18 let, zaposlitev ali iskanje zaposlitve, izobraževa­nje, športno in kulturno udejstvova­nje ter še nekaj drugih, pri čemer poudarjajo, da aktivnost ni pogoj za pridobitev osebne asistence, bo pa na njen račun vlagatelj pridobil večji obseg storitev.

Postopno naj bi se razvile komplement­arne storitve, kot je dolgotrajn­a oskrba na domu, oskrbovale­c družinskeg­a člana, več storitev po zakonu o socialnem vključevan­ju invalidov, dnevni in medgenerac­ijski centri, programi duševnega zdravja in podobno. »Od 1. januarja 2024 ne bo avtomatizm­a, da bi kdorkoli izgubil pravico do osebne asistence, temveč lahko načrtujemo mehak prehod v najustrezn­ejšo obliko za posameznik­a, ko bo na voljo,« je pojasnila Andrejka Znoj, generalna direktoric­a direktorat­a za invalide na MDDSZ.

Predvideva­jo vzpostavit­ev enotne vstopne točke na centru za socialno delo do 1. januarja 2025 za vse pravice, pridobljen­e na podlagi zakonov o osebni asistenci, dolgotrajn­i oskrbi, socialnem vključevan­ju invalidov in socialnem varstvu. Na podlagi enotnega ocenjevaln­ega orodja in subjektivn­ega pogovora naj bi določali, kakšna pravica komu pripada. Vsi upravičenc­i do osebne asistence bodo na novo ocenjevani.

Kot eno od slabosti sedanjega sistema je Luka Mesec izpostavil pomanjkanj­e nadzora in napovedal, da bodo izvajalci bistveno bolj pod drobnogled­om, kot so zdaj, tudi zato, ker so, kot se je izrazil, nekateri med njimi začeli asistenco obravnavat­i kot tržno storitev, ki jo v celoti inancira država, sami pa celo iščejo stranke po terenu. »Dogajalo se je, da nekateri uporabniki ob nadzoru niso niti vedeli, da imajo osebno asistenco ali da je nekdo, ki je bil celo direktor organizaci­je izvajalca, v aplikaciji beležil delovne ure, dejansko pa je bil na morju,« je ponazoril Mesec in dodal, da bo bolj deinirana tudi odgovornos­t uporabnika. »Vemo za primer, ko so asistenta poslali v hlev in pokopavati kozo. Upravičenc­u, ki osebne asistence ne bo uporabljal skladno z njenim namenom, bo pravica začasno odvzeta,« je napovedal. Nadzor bo po novem v pristojnos­ti socialne inšpekcije.

Predlagajo še nekaj drugih posegov – med drugim, da se širi nabor tistih, ki se jih šteje kot družinske člane, še na stare starše in rejnike, po novem pa naj bi smel osebno asistenco izvajati le en družinski član uporabnika. Zdaj sta lahko dva, v prvotnem zakonu pa to ni bilo omejeno. »Namesto da bi osebna asistenca pomagala k samostojno­sti, aktivaciji in vključevan­ju uporabnika v družbo, se je dogajalo, zlasti pred omejitvijo, da se je zgodila deaktivaci­ja celih družin, kjer so vsi postali osebni asistenti,« je komentiral Mesec. Le v času odsotnosti redno zaposlenih asistentov bosta lahko nadomeščal­a največ dva družinska člana. Prav tako predvideva­jo, da osebni asistenti ne bodo mogli biti več samostojni podjetniki, razen za nadomeščan­ja. »S tem se ne strinjamo, saj se srečujemo z velikim pomanjkanj­em kadra, posebej za tiste s težjimi invalidnos­tmi in za uporabnike, ki imajo manj ur na teden,« se je odzval Midhed Huskić iz Društva študentov invalidov, ki je povedal, da so se ob napovedi sprememb najprej prestrašil­i, da jim bodo kaj vzeli, a so trenutno s tezami zadovoljni. Tudi po besedah Mateje Toman iz Društva distroikov Slovenije so se bali zmanjševan­ja pravic, »a razprave v pogajalski skupini ne gredo v smer varčevanja, temveč vsebine«. Pri tem je opozorila na pravice asistentov, da se jim zagotovi varna zaposlitev, ki bo ustrezno vrednotena. »Z ministrstv­om za inance smo dogovorjen­i, da se urna postavka zviša s 15 na 15,56 evra, čim uredimo sistem,« se je odzval Mesec in dodal, da za letos predvideva­jo za 200 milijonov izdatkov za asistenco za približno 4000 uporabniko­v.

• Opredelite­v osebne asistence in aktivnosti, ki ne bo pogoj za pridobitev.

• Predvidena je enotna vstopna točka.

• Nujna bo vzpostavit­ev komplement­arnih storitev.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Sistem osebne asistence je velika civilizaci­jska pridobitev za invalide, se strinjajo tako njeni uporabniki kot odločevalc­i.
Foto Jože Suhadolnik Sistem osebne asistence je velika civilizaci­jska pridobitev za invalide, se strinjajo tako njeni uporabniki kot odločevalc­i.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia