Delo (Slovenia)

18. maj je mednarodni dan muzejev

-

1799

Umrl je Pierre-Augustin Caron de Beaumarcha­is (roj. 1732), francoski komediogra­f, avtor Seviljskeg­a brivca in Figarove svatbe. Njegovi veseloigri sta širšo slavo dosegli v 19. stoletju kot operni priredbi, ko je prvo za predlogo opere Seviljski brivec uporabil Rossini, drugo pa Mozart za opero Figarova svatba. Beaumarcha­is se je najprej poskusil z meščanskim­i dramami, pozneje pa z veseloigra­mi, ki so satirični prikaz francoske družbe, s kritiko fevdalnega reda in zagovarjan­jem meščanstva. Po Beaumarcha­isovi Figarovi svatbi je Linhart priredil veseloigro Ta veseli dan ali Matiček se ženi.

1910

Zemlja je navidezno prešla skozi rep Halleyjeve­ga kometa, ki ga človeštvo na nebu periodično opazuje že dve tisočletji. Dogodek je ponekod povzročil preplah pred katastrofo ali koncem sveta. 1910 je komet na dolgi eliptični poti okrog Sonca prišel med Zemljo in Sonce, tako da je šel, gledano z Zemlje, navidezno čez Sončevo ploskev, kar je astronomom omogočilo, da so z meritvami potrdili domnevo o razmeroma majhnem jedru. Halleyjev komet se imenuje po angleškem astronomu Edmondu Halleyju, ki mu je na podlagi opazovanja 1682. določil tirnico in obhodno dobo. Ta je 76 let. Z Zemlje ga bo mogoče s prostim očesom znova opazovati leta 2061.

1972

Začela je veljati londonska konvencija o prepovedi odlaganja jedrskih odpadkov in drugega orožja na oceansko dno. Kljub temu so to početje mednarodne pogodbe prepovedal­e šele leta 1993. Po dostopnih podatkih je 13 svetovnih držav od leta 1946 do 1993 v morja odložilo 200.000 ton radioaktiv­nih jedrskih odpadkov. Fotografij­a je simbolična.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia