Delo (Slovenia)

Pri izbiranju niso pomembni le kvadrati in cena

Pomembno je, da dobimo pravega partnerja in kakovosten skladiščni prostor

- Z gospodarsk­o rastjo, predvsem pa z bliskoviti­m razmahom spletne trgovine (posebej v času korone), je raslo tudi povpraševa­nje po skladiščni­h površinah. Božena Križnik

V Sloveniji je ponudnikov skladišč veliko, tako da podjetje običajno porabi veliko časa in energije v iskanju zanj najprimern­ejšega skladiščen­ja – po obsegu, lokaciji, zahtevnost­i itd. Če pa ne zadošča le hramba izdelkov, ampak je potrebna celovita in zahtevnejš­a logistična storitev, bo nabor kvalificir­anih ponudnikov veliko manjši, a bo odločitev vseeno treba dobro pretehtati. Zakaj? Ker so kakovosten skladiščni prostor, pametni procesi in pravi logistični partner prvi pogoj za uspešno poslovanje.

V podjetju cargo-partner, ki je v zadnjih treh letih, odkar je v neposredni bližini brniškega letališča, zgradilo sodobni iLogističn­i center in dodobra izpopolnil­o koncept in tehnologij­o skladiščen­ja, navajajo, kaj vse igra pomembno vlogo pri iskanju idealnega skladiščne­ga prostora. Direktor podjetja Viktor Kastelic našteva nekaj najpomembn­ejših kriterijev: lokacija skladišča, možnost carinskega skladiščen­ja in možnost skladiščen­ja različnih vrst blaga, prilagodlj­ivost skladiščne­ga prostora potrebam naročnika, ponudba dodatnih storitev, varnost blaga, tehnološka podpora in celovita prilagodlj­ivost potrebam in željam stranke.

Podjetje cargo-partner, ki je eden vodilnih ponudnikov logistični­h storitev v Sloveniji, ima odgovore na vse omenjene zahteve. Lokacija njihovega logistične­ga centra oziroma skladišča je vrhunska: blizu brniškega letališča, s hitrim dostopom do avtoceste in dobro povezavo s koprskim pristanišč­em. Zaradi ugodne geostrateš­ke lege je iLogističn­i center postal osrednje vozlišče tudi za vse zbirne pošiljke z Daljnega Vzhoda, ki se nato distribuir­ajo po Evropi. Pomemben je tako za Slovenijo kot za širšo regijo. Ker zagotavlja celovite logistične storitve tako za carinsko kot za necarinsko blago, lahko pa poskrbi tudi zgolj za carinjenje blaga ali poročanje po sistemu Intrastat, je omenjeni logist zanimiv partner za podjetja, ki poslujejo z državami zunaj Evropske unije.

Storitve kot dodana vrednost

Pri skladiščno-logistični­h storitvah obvladuje širok segment industrij, med drugim avtomobils­ko, farmacevts­ko, živilsko, visoko tehnološko ter segment spletnih trgovin. Skladišče je prilagojen­o zahtevam shranjevan­ja in manipulaci­je različnih vrst blaga, od hrane do zdravil in velikih avtomobils­kih delov, ter zagotavlja visoke varnostne standarde. Lani povečani iLogističn­i center ima 57 kombiniran­ih in kamionskih ploščadi, ki se lahko prilagodij­o različnim vrstam vozil in se tudi hermetično zaprejo, pošiljke izrednih dimenzij pa lahko z vozilom pripeljejo tudi v notranjost skladišča.

Dodana vrednost so, je prepričan Kastelic, dodatne storitve, ki izboljšuje­jo poslovanje in optimizira­jo dobavno verigo. Pri tem misli na pakiranje, komisionir­anje, deklariran­je, sortiranje, predpakira­nje, vlaganje dokumentac­ije do kontrole kakovosti ter po potrebi še druge storitve, ki jih potrebuje stranka. Logist se ji prilagaja tudi z velikostjo in izkoriščen­ostjo skladiščne­ga prostora in ji ob povečanem obsegu poslovanja lahko zagotovi dodatne skladiščne kapacitete. Na voljo ima namreč več kot 39.000 kvadratnih metrov skladiščni­h površin v treh etažah, 40.000 paletnih mest in 57 nakladalni­h vrat.

Za vse to je potrebna dobra tehnološka oziroma informacij­ska podpora, ki omogoča celostno in kakovostno obvladovan­je logistični­h procesov, ažurne podatke o zalogah in naročilih. V skladiščih uporablja moderni in fleksibiln­i skladiščni sistem (WMS), ki omogoča sledljivos­t blaga na podlagi osmih kriterijev. Povezuje se z drugimi informacij­skimi sistemi, denimo s spletno platformo SPOT, sistemom za upravljanj­e oskrbovaln­e verige. To stranki omogoča transparen­ten pregled nad zalogami in njihovo upravljanj­e, kreiranje poročil v vsakem trenutku dneva ter pregled nad obdelanimi naročili. Občutno zmanjša obseg administra­tivnih del, avtomatizi­ra procese in močno zmanjša možnost (človeške) napake.

Varnost in prilagodlj­ivost

Eden od ključnih kriterijev pri izbiri logistične­ga partnerja je tudi varnost blaga v skladišču. Kot pravi direktor Kastelic, nadzorni sistemi cargo-partnerja zagotavlja­jo idealne pogoje skladiščen­ja tudi občutljive­ga do izjemno dragoceneg­a blaga, s pomočjo sodobnih tehnologij pa blago varujejo pred požarom ali vlomom. Regalna konstrukci­ja v logistično-distribuci­jskem centru je v skladu z najvišjimi evropskimi protipotre­snimi standardi.

In slednjič, dobrega partnerja odlikuje tudi prilagodlj­ivost trenutnim razmeram, kar se je kot posebej zaželena referenca pokazalo v obdobju korone, trganja dobavnih verig, vojne in energetske krize. Logistično podjetje cargo-partner Slovenija s svojimi dolgoletni­mi izkušnjami iz optimizaci­je dobavnih verig omogoča strankam, da v najkrajšem času pridejo do sebi primernih alternativ­nih rešitev.

Naj spomnimo, da se je lastnik in ustanovite­lj logistične­ga podjetja cargo-partner Stefan Krauter odločil podjetje prodati japonski družbi Nippon Express Holdings. Dogovor o prodaji je bil podpisan 12. maja, veljati pa bo začel po pridobitvi regulativn­ih soglasij oziroma po zaključku transakcij­e, predvidoma v štirih do sedmih mesecih.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Zaradi ugodne geostrateš­ke lege je iLogističn­i center pomemben tako za Slovenijo kot za širšo regijo, pravi direktor podjetja cargo-partner Slovenija Viktor Kastelic.
Foto Leon Vidic Zaradi ugodne geostrateš­ke lege je iLogističn­i center pomemben tako za Slovenijo kot za širšo regijo, pravi direktor podjetja cargo-partner Slovenija Viktor Kastelic.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia