Delo (Slovenia)

Slepi tir v živem blatu sredi ničesar

Za oživitev navdušenja Balkancev nad evropsko potjo jim ostane le še denar. Porabili ga bodo veliko in dosegli malo.

- Novica Mihajlović o evropski perspektiv­i Balkana

Čeprav se tudi slovenska diplomacij­a rada hvali z rezultati nedvomno iskrenih prizadevan­j za širitev Evropske unije na Zahodni Balkan, je pogovore o napredku balkanskih držav na evropski poti z ljudmi, ki regijo dobro poznajo, možno strniti v besede iz naslova. »Slepa ulica«, »živo blato« in »sredi ničesar« so odgovori ljudi, ki dobro poznajo Balkan, na vprašanja, kako ocenjujejo svoj položaj na evropski poti.

Res je Bosna in Hercegovin­a dobila status kandidatke in res so državljani Kosova dobili dolgo želeno možnost potovati v Evropo brez vizuma, povsem jasno pa je, da ta »napredek« nikogar ni razveselil. Nihče v BiH se ne slepi, da je status kandidatke posledica, denimo, močnejše pravne države, stanja človekovih pravic ali življenjsk­ega standarda. Kljub uradnim izjavam z vrha je najbrž vsem na Mladiki jasno, da so slovenska prizadevan­ja za hitrejšo širitev EU na Balkan za kosovski brezvizums­ki režim zaslužna toliko, kot sta za to zaslužna izboljšani položaj narodnih manjšin ali zmanjšana stopnja korupcije, ki ju ni.

Prisiljeni kompromis – tako tovrstno potuho državam na evropski poti imenuje Vesko Garčević, črnogorski diplomat, ki na bostonski univerzi predava mednarodne odnose. Strah, da bi se brez kompromisa vojna iz Ukrajine lažje razširila na Balkan in tako še dodatno omajala Evropo, je pač močnejši od želje po vztrajanju pri strogih evropskih merilih. Ker je EU svoje jugovzhodn­o dvorišče dolga leta ignorirala, so se na njem začeli igrati močni, bogati in vplivni igralci iz Turčije, Kitajske in Rusije.

Nered, razkol med etničnimi skupnostmi, organizira­ni kriminal in neorganizi­rane države pod vodstvom nekompeten­tnih nacionalis­tov na Balkanu so za Kremelj koristni. EU je verodostoj­nost žal zapravila že v primeru Severne Makedonije, ki jo je najprej prepustila izživljanj­u Grčije. Ko so Makedonci spremenili ime države, so namesto evropskih sanj dobili izsiljevan­je Bolgarije in nov dokaz impotentno­sti EU. Tudi Združene države Amerike so v preteklost­i zapravile velik del ugleda v regiji. Za oživitev navdušenja Balkancev nad evropsko potjo jim ostane le še denar. Porabili ga bodo veliko in dosegli malo.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia