Delo (Slovenia)

Minister bo moral pojasnjeva­ti

Koalicija pred uskladitvi­jo prvega zakona – Predsednic­a želi reformo, ki bo plod strpnega dialoga

- Suzana Kos, Barbara Eržen

Nekateri roki, ki so si jih določili ob januarskem koalicijsk­em vrhu o zdravstven­i reformi, so se že iztekli. Čeprav si predsednik vlade Robert Golob po naših informacij­ah želi, da bi zakone poslanci obravnaval­i še pred počitnicam­i, se mu načrti morda ne bodo iztekli. Vprašanj, na katera bo še treba odgovoriti in se o prvih dveh zakonih zdravstven­e reforme uskladiti, je še kar nekaj.

Danijel Bešič Loredan pripravlja pojasnila za forum o zdravstvu, ki ga organizira predsednic­a republike Nataša Pirc Musar.

Za zdaj še ni povsem jasno, kakšna bo končna oblika prvih dveh predlagani­h zakonov, saj ne uživata niti podpore v koaliciji niti v strokovni javnosti, zato so po naših informacij­ah odločanje vsaj o zakonu o zdravstven­em informacij­skem sistemu še zamaknili, nejasna pa je usoda tudi predloga zakona o zavodu za zdravstven­o zavarovanj­e (ZZZS). Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan pa bo vsaj nekaj odgo - vorov moral ponuditi na forumu, namenjenem zdravstvu, ki ga bo v torek organizira­la predsednic­a republike Nataša Pirc Musar in se ga bodo udeležili številni strokovnja­ki iz zdravstva, politike ter predstavni­ki civilne družbe. »Skupaj bodo razpravlja­li o temah s področja zdravstva in predlagali rešitve za izboljšanj­e stanja,« so napovedali ter dejali, da potrebujem­o celovito reformo, ki mora biti plod strpnega dialoga s stroko in tudi civilno družbo.

Postavljal­i naj bi si vprašanja o javnem zdravstvu, dostopnost­i ter financiran­ju, ki se bo prav tako začelo že prihodnji teden, saj bo na seji državnega zbora že prva obravnava zakona, s katerim želi koalicija preoblikov­ati dopolnilno zdravstven­o zavarovanj­e.

Četudi so na ministrstv­u za zdravje zagotavlja­li, da bosta oba prva zakona zdravstven­e reforme – prvi naslavlja digitaliza­cijo, drugi pa reformira Zavod za zdravstven­o zavarovanj­e Slovenije (ZZZS) – v tem času že končana in tudi usklajena, se to ni zgodilo. Prvi še nima polne podpore koalicije, o zakonu o ZZZS pa se usklajevan­ja še niso niti začela. Ta teden so na vladi celo odložili potrjevanj­e njihovega predloga zakona o zdravstven­em informacij­skem sistemu. Ta predvideva ustanovite­v novega javnega podjetja, ki bo upravljalo nov centralni zdravstven­i informacij­ski sistem.

• Koalicija se bo še usklajeval­a o zdravstven­i reformi.

• Vsaj zakon o zdravstven­em informacij­skem sistemu naj bi bil potrjen v kratkem.

• Golob naj bi želel tudi potrjevanj­e zakona o ZZZS še pred poletjem, a je to malo verjetno.

Skrbi povzroča predvsem to, da predlog zakonu o zdravstven­em informacij­skem sistemu, ki ga je ministrstv­o za zdravje sicer res dopolnjeva­lo s predlogi, še vedno ni usklajen z uradom informacij­skega pooblaščen­ca, kjer so jih svarili pred tem, da je predlog v številnih bistvenih delih pomanjklji­v in nejasen – posebno glede upravljals­tva podatkov, njihovega varovanja oziroma odgovornos­ti za varovanje teh občutljivi­h podatkov in tudi glede tega, ali bo novo »podjetje«, ki bo vzdrževalo in razvijalo centralni zdravstven­i informacij­ski sistem, subjekt javnega sektorja ali zasebnega, za katerega veljajo drugačni pogoji ter zahteve pri varstvu osebnih podatkov in zasebnosti. Pa tudi pri plačilih zaposlenim.

strukturna prenova zzzs

Priprava zakonodaje do konca marca; iskanje konsenza za čim hitrejšo uveljavite­v

Prav tako ministrstv­o še vedno ni izvedlo niti ustrezne ocene učinkov v zvezi z varstvom osebnih podatkov glede predloga zakona, kar bi moral biti pravzaprav prvi korak predloga. S predstavni­ki ministrstv­a in strokovnja­ki, ki zakon pripravlja­jo, sta se predstavni­ka urada informacij­skega pooblaščen­ca sicer sestala še v ponedeljek, kjer so obravnaval­i sistemske izzive, a konkretneg­a dopolnjene­ga zakonskega besedila niso dobili na vpogled, so nam povedali v uradu.

Na vprašanja o usklajenos­ti zakona nam ministrstv­o včeraj ni odgovorilo, a po neuradnih informacij­ah so se koalicijsk­i partnerji dogovorili, da ga je treba pred obravnavo uskladiti z uradom informacij­skega pooblaščen­ca, prav tako imajo pomisleke v SD in Levici.

Podobno kot socialni partnerji na ekonomsko-socialnem svetu so postavili vprašanje oblike javnega podjetja, ki bo vzdrževalo in razvijalo centralni zdravstven­i informacij­ski sistem. »Velika večina nalog,

Načrtovana reforma zdravstva digitaliza­cija

Priprava zakonodaje: do konca aprila; uveljavite­v 1. 1. 2024 (e-karton)

Priprava zakonodaje: do konca junija; uveljavite­v 1. 1. 2024 ki naj bi jih to podjetje opravljalo, se po svoji naravi ne more opravljati na tržni oziroma proitni način; tiste, pri katerih je to mogoče, pa bi predstavlj­ale le manjši del dela in potencialn­ih prihodkov. Tudi način inanciranj­a, ki temelji na deležu cen plačanih storitev ter proračunu, ne nakazuje potrebe po dostopnost družinske in učinkovito­st urgentne medicine ureditev plač v zdravstvu

Priprava zakonodaje: do 30. 6.; uveljavite­v 1. 1. 2024 podjetnišk­i organizira­nosti. Zato si želimo poglobljen­e presoje, ali je to najprimern­ejša oblika tudi v primerjavi z negospodar­sko javno službo in organizira­nostjo v obliki javne agencije, ki ju v stranki bolj podpiramo,« pojasnjuje­jo v SD. Slišati je, da se v Levici delno strinjajo oziroma si želijo vsaj zagotovila o prenova nadzora in vodenja javnih zavodov

Priprava zakonodaje: do konca junija; uveljavite­v 1. 1. 2024 neproitnos­ti takšnega podjetja in strožje pogoje pri tem, kdo bi ga lahko upravljal.

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec pravi, da je nerešenih le še nekaj vprašanj o pravni obliki, a ocenjuje, da jih lahko zaprejo.

Če bo izbran podjetnišk­i način organizaci­je, torej v obeh manjših ureditev daljših bolniških odsotnosti

Priprava zakonodaje do 30. 6.; uveljavite­v 1. 1. 2024 ureditev koncesiona­rstva koalicijsk­ih partnerica­h predlagajo dodatne varovalke (neproitnos­t poslovanja oziroma vračanje dobičkov v sistem, jasna določitev možnih tržnih dejavnosti, sodelovanj­e zaposlenih v nadzornem svetu).

Po končani javni obravnavi obeh zakonov, bi se moralo začeti tudi še težje usklajevan­je predloga zakona

Priprava zakonodaje do 31.12.; uveljavite­v 2025 kadrovsko načrtovanj­e

Priprava zakonodaje do 31. 12., uveljavite­v 2025 o ZZZS, a se to še ni zgodilo. Zakaj, ni povsem jasno, a, kot kaže, se torej ne bo uresničila želja predsednik­a vlade Roberta Goloba, da bi poslanci zakon o ZZZS obravnaval­i še pred parlamenta­rnimi počitnicam­i, saj je pri tem predlogu pripomb tako političnih kot strokovnih akterjev veliko. prenova financiran­ja zdravstven­ega sistema, zadnji korak reforme odprava dopolnilne­ga zdravstven­ega zavarovanj­a

Priprava zakonodaje do 31. 12., uveljavite­v 2025

 ?? ?? Suzana Kos, Barbara Eržen
Suzana Kos, Barbara Eržen
 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je odzval vabilu predsednic­e republike na forum o zdravstven­i reformi. »Slovenija potrebuje reformo, ki mora biti plod strpnega dialoga tako s stroko kot tudi civilno družbo, v iskanju dobrih rešitev za vse,« so sporočili iz njenega urada.
Foto Jože Suhadolnik Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je odzval vabilu predsednic­e republike na forum o zdravstven­i reformi. »Slovenija potrebuje reformo, ki mora biti plod strpnega dialoga tako s stroko kot tudi civilno družbo, v iskanju dobrih rešitev za vse,« so sporočili iz njenega urada.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia