Delo (Slovenia)

Kijev lahko vse bolj računa na zahodna lovska letala

Podpora Washington­a evropskim načrtom urjenja ukrajinski­h pilotov na letalih F-16 kaže na mehčanje ameriških stališč

- Jure Kosec

Kljub nenehnim pozivom Ukrajine, naj Zahod v vojaško pomoč vključi tudi sodobna lovska letala, med njenimi zaveznicam­i o tem vprašanju doslej ni bilo konsenza. Ta teden sta Združeno kraljestvo in Nizozemska napovedala oblikovanj­e koalicije za dobavo vojaških lovcev napadeni državi, glavna ovira pri uresničeva­nju njunih ambicij – in izpolnjeva­nju ukrajinski­h želja – pa je Washington. Poročila o tem, da so ZDA podprle evropske načrte urjenja ukrajinski­h pilotov na letalih F-16, kažejo na mehčanje ameriških stališč.

■ Kaj pomeni britanskon­izozemska pobuda?

Ena od odmevnejši­h novic iz Reykjavika, kjer je ta teden potekal vrh voditeljev držav in vlad Sveta Evrope, se je nanašala na odločitev britanske ter nizozemske vlade, da bosta poskusili sestaviti mednarodno koalicijo, katere namen bo podpreti razvoj ukrajinski­h zmogljivos­ti bojevanja v zraku. Aktivnosti bodo po navedbah Londona in Haaga vključeval­e vse, od urjenja pilotov do pomoči pri dobavi lovcev F-16 ameriškega proizvajal­ca Lockheed Martin. Napoved bi se lahko pokazala za še en mejnik oziroma odpravljen tabu v zahodni vojaški podpori Ukrajini. V nasprotju z Združenim kraljestvo­m je Nizozemska ena od evropskih držav, ki imajo omenjene lovce, toda za vsak transfer občutljive vojaške tehnologij­e bi potreboval­a privolitev ameriške vlade. Enako velja za vse druge države, ki bi hotele slediti njenemu zgledu.

■ Katera vojaška letala so zaveznice poslale v Ukrajino?

Zahod je v pomoč že vključil vojaška letala, a ne tistih, ki si jih Ukrajinci dejansko želijo. Kijev se je do zdaj moral zadovoljit­i s sovjetskim­i migi-29, ki sta jih državi donirali Poljska in Slovaška. Ti dve ukrajinski sosedi sta marca prvi napovedali vzpostavit­ev »koalicije voljnih« držav, ki bodo Kijevu poslale vojaške lovce. Poljska je do začetka tega meseca dostavila deset od skupno 28 migov, ki so del njenih letalskih sil; slovaška donacija je bila še večja, saj se je Bratislava odpovedala vsem svojim 13 odsluženim lovcem. Analitiki verjamejo, da sovjetska letala ne bodo bistveno vplivala na ravnovesje moči na nebu nad napadeno državo. Njihova prednost je predvsem v tem, da Ukrajina z njimi ima izkušnje, pa tudi pilote, usposoblje­ne za letenje.

■ Kateri zahodni lovci bi se v Ukrajini najbolje obnesli?

Ameriški F-16 je največkrat omenjeni model lovskih letal, ki bi jih Zahod lahko dostavil Ukrajini. V obtoku jih je okoli 3000, skupno jih uporablja 25 držav, zaradi česar je z logistične­ga vidika po mnenju obrambnih strokovnja­kov najbolj logičen kandidat za okrepitev ukrajinski­h zračnih kapacitet. Z operativne­ga vidika pa bi se v

Ukrajini najverjetn­eje bolje znašel kateri drug model vojaškega letala, ki za optimalno delovanje ne potrebuje dolgih, ustrezno pripravlje­nih vzletnih stez. Analitiki so kot možno alternativ­o v tem pogledu omenili lovce gripen švedskega proizvajal­ca Saab, ki so zasnovani za vzletanje s krajših pist oziroma po potrebi cest. Ponašajo se tudi z lažjim vzdrževanj­em.

■ Zakaj so ZDA zadržane do pošiljanja lovcev v Ukrajino?

Preden bodo evropske države poslale prve zahodne lovce v Ukrajino, bodo morale omehčati Washington. Kot pozitiven korak v tej smeri je mogoče razumeti odločitev ameriškega predsednik­a Joeja Bidna, da bo na srečanju z voditelji skupine G7 na Japonskem podprl britansko-nizozemski načrt urjenja ukrajinski­h pilotov na letalih F-16. Med možnimi vzroki za dosedanjo zadržanost ZDA, ki so v Ukrajino poslale največ vojaške pomoči od vseh zaveznic, so opazovalci navedli predvsem varnostne oziroma operativne faktorje. Zahodni resursi niso neomejeni, je opozoril Justin Bronk, raziskoval­ec v londonskem mislišču Royal United Services

Institute, preusmerit­ev fokusa na dobavo letal bi lahko negativno vplivala na druge pomembne oblike zahodne vojaške pomoči Ukrajini. Analitik je med vzroki za ameriško zadržanost omenil tudi nevarnost, da bi kateri kos naprednega orožja, s katerim bi bili opremljeni F-16, prišel v ruske roke.

■ Kaj si želi Kijev doseči z zahodnimi letali?

Ukrajinska stran se seveda ne strinja s tovrstnimi pomisleki, ampak vztraja, da je razširitev pomoči na zahodne vojaške lovce edini logičen naslednji korak. Kijev po navedbah ukrajinske­ga zunanjega ministra Dmitra Kulebe potrebuje letala za utrditev svoje zračne in raketne obrambe, za podprtje svojih kopenskih sil pri izvajanju ofenzivnih akcij ter za zaščito črnomorske­ga koridorja, po katerem Ukrajina izvaža žito v svet. Pred dnevi je vodja ukrajinske diplomacij­e v mnenjskem članku za Foreign Policy zapisal, da bi bila letala F-16 v rokah napadene države tudi močno odvračalno sredstvo pred podobnimi poskusi ruskega spreminjan­ja meja v drugih evropskih državah.

 ?? Foto Yves Herman/Reuters ?? Ameriški F-16 je največkrat omenjeni model lovskih letal, ki bi jih Zahod lahko dostavil Ukrajini.
Foto Yves Herman/Reuters Ameriški F-16 je največkrat omenjeni model lovskih letal, ki bi jih Zahod lahko dostavil Ukrajini.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia