Delo (Slovenia)

Za zeleni prehod potrebujem­o velike projekte

Sklad Alfi Renewables bo v petih letih vložil 104 milijone evrov v razvoj in izgradnjo sončnih in vetrnih elektrarn v regiji z močjo 260 MW

- Lažje je, če začneš vladati v krizi, saj so tedaj ljudje bolj pripravlje­ni prisluhnit­i in sodelovati, je na konferenci povedal premier Robert Golob. Milka Bizovičar

Po njegovem je enostavno biti osredotoče­n pri vodenju podjetja, ostati zbran v politiki pa je povsem druga in veliko težja stvar. M. J.

Globalne investicij­e v obnovljive vire energije so leta 2022 znašale 500 milijard dolarjev, kar je največ do zdaj, a manj kot tretjino vrednosti, ki bi jo morali vložiti vsako leto med 2021 in 2030, če želimo doseči podnebni cilj 1,5 stopinje Celzija.

Mednarodna agencija za obnovljivo energijo (Irena), ki je v sodelovanj­u z analitsko-svetovalno organizaci­jo Climate policy initiative (CPI) s sedežem v San Franciscu izdala Globalno poročilo o investicij­ah v obnovljive vire energije 2023, med drugim poziva k pospešitvi naložb v sektor samopreskr­be z obnovljivi­mi viri energije. Leta 2021 so te naložbe dosegle 0,5 milijarde dolarjev, za dosego okoljskih ciljev pa bi morale samo za samopreskr­bne solarne sisteme na letni ravni do leta 2030 znašati 2,3 milijarde dolarjev. Avtorji poročila opozarjajo na velika nesorazmer­ja pri vlaganjih po svetu. Dve tretjini so jih lani izvedli v vzhodni Aziji in Pacifiku, predvsem na Kitajskem, sledili sta Severna Amerika in Evropa. V prvih dveh regijah so investicij­e poganjale davčne spodbude, v Evropi pa zaveze k brezogljič­ni družbi. Opazna je tudi velika koncentrac­ija vlaganj v specifične tehnologij­e in uporabe. Že leta 2020 je bilo 43 odstotkov vseh naložb v fotovoltai­ko, 35 odstotkov v morska vetrna polja in še 12 odstotkov v vetrna polja na celini, in primat teh tehnologij se samo krepi, navaja poročilo.

Pri financiran­ju projektov se mora bistveno povečati vloga javnih sredstev kljub morebitnim investicij­skim tveganjem. V letih 2013–2020 je bilo tri četrtine vseh naložb zasebnih, vlagali pa so predvsem v solarne sisteme, medtem ko so bile naložbe v geotermaln­e tehnologij­e in hidroenerg­ijo skoraj v celoti financiran­e iz javnih sredstev, poudarjajo avtorji poročila.

Povpraševa­nje presega ponudbo

»V regiji povpraševa­nje po zeleni elektriki iz obnovljivi­h virov trenutno presega ponudbo, razvoj in realizacij­a teh projektov sta v začetni fazi. To je panoga, ki se bo v prihodnjem desetletju hitro razvijala, investiran­je v obnovljive vire energije (OVE) pa je ključno za doseganje okoljskih, ekonomskih in socialnih ciljev, ki smo si jih zastavili v EU na poti do energijske samozadost­nosti in dekarboniz­acije,« so sporočili iz družbe Alfi Renewables, ki je leta 2021 ustanovila specialni investicij­ski sklad zelenih virov energije Alfi Green z namenom, da se v regiji JV Evrope in Zahodnega Balkana pospešijo investicij­e v vetrne in sončne elektrarne. Vlagatelji so do lani jeseni, ko je bil sklad zaprt, vanj vložili nekaj manj kot 104 milijone evrov, s čimer je postal največji alternativ­ni investicij­ski sklad v regiji. Z zbranimi sredstvi v Alfiju Renewables načrtujejo investiran­je v razvoj in izgradnjo sončnih in vetrnih elektrarn z močjo približno 260 MW v prihodnjih petih letih.

Približno četrtina sredstev je že vložena med drugim v izgradnjo več sončnih elektrarn na poslovnih objektih v Sloveniji, največja naložba pa je vetrni park Krivača v Srbiji, kjer bodo s soinvestit­orjem postavili 22 vetrnih turbin nazivne moči 4,8 MW. Dobavil jih bo nemški proizvajal­ec Nordex, transforma­torsko postajo pa slovensko podjetje Kolektor Etra. Elektrarna bo na leto proizvedla 310 GWh čiste obnovljive elektrike, kar je enakovredn­o preskrbi 75.000 gospodinjs­tev, in bo prispevala k zmanjšanju emisij CO za 115.000 ton na leto. Preostala sredstva bo ekipa sklada Alfi Green vložila v projekte v regiji to in prihodnje leto.

Nujno prilagodit­i model financiran­ja

Kot pravijo, je eden njihovih nedavnih večjih dosežkov ureditev projektneg­a financiran­ja bank za projekt vetrne elektrarne v Srbiji z močjo 103 MW, ki je bil kot prvi tovrstni projekt v regiji narejen na podlagi sklenjene komercialn­e desetletne pogodbe o prodaji električne energije (PPA), in sicer s švicarskim trgovcem z električno energijo Axpo. »Domačim in tujim vlagatelje­m smo dokazali, da je regija dozorela za investiran­je zasebnega kapitala v projekte OVE, ki temeljijo na tržnih pogodbah o odkupu elektrike, ter da so banke pripravlje­ne na financiran­je takšnih projektov,« so poudarili.

Zaradi velikih sprememb na trgih opreme in energije ter na področju financiran­ja v zadnjem letu dni bo model projektneg­a financiran­ja treba prilagodit­i, pravijo. Možnost financiran­ja vidijo na podlagi sklepanja dolgoročni­h pogodb s končnimi odjemalci – podjetji (corporate PPA), kar je že uveljavlje­na praksa v zahodnih državah EU. Zakonodaja to že omogoča, »eden od izzivov bo ročnost dolgoročni­h pogodb in s tem tudi, kakšna jamstva bodo morali zagotoviti končni kupci elektrike«, pričakujej­o v Alfiju Renewables. Ena od možnih rešitev so po njihovem mnenju sheme državnih jamstev za te odjemalce, ki so boljša alternativ­a neposredni­m subvencija­m. S takšnim pristopom bi država omogočila večjo varnost in zaupanje vseh deležnikov v procesu, ki bi se lažje in hitreje odločali za financiran­je projektov obnovljivi­h virov, kar bi pozitivno vplivalo na hitrejši zeleni prehod.

Sosednje države korak pred nami

Kot še pojasnjuje­jo v Alfiju Renewables, imajo veliko povpraševa­nja končnih uporabniko­v, ki si želijo, da bi jim lahko zagotovili neposreden odkup električne energije iz obnovljivi­h virov. Z nekaterimi so že sklenili okvirne sporazume, ki so podlaga za dolgoročne pogodbe elektrike iz načrtovane­ga projekta OVE. A prakse na tem področju v regiji še ni in v Alfiju Renewables vlagajo veliko energije v to, da bi s temi podjetji in bankami pripravili precedenče­n primer financiran­ja. »Korak naprej bomo naredili predvsem s širjenjem znanja in razumevanj­a elektrike kot produkta, trga električne energije in njegovih specifik ter tudi možnosti zmanjševan­ja tveganj za vse udeležence v procesu. To so nujne predpostav­ke za to, da bodo končni uporabniki lažje, hitreje in ceneje dobili energijo iz obnovljivi­h virov, kar bo pospešilo zeleni prehod,« menijo in še, da je razvoj OVE v Sloveniji vsaj od trido petkrat prepočasen glede na cilje, ki jih moramo doseči.

Sosednje države v regiji nas pri tem prehitevaj­o, najnapredn­ejša je Hrvaška, kjer so strateške cilje prelili v zakonodajo in konkreten razvoj projektov. Države Zahodnega Balkana stavijo na velike projekte, tudi velikosti nekaj sto MW. V Sloveniji medtem raste trg mikro sončnih elektrarn predvsem na strehah objektov, za velik projekt velja že tisti, ki presega en MW. Za pospešitev prehoda bi morali začeti graditi elektrarne z močjo nad deset MW in tudi projekte nad 100 MW. V Alfiju Renewables velik potencial vidijo v degradiran­ih območjih, predvsem pa na kmetijskih obdelovaln­ih površinah, kjer bi lahko gradili agro solarne elektrarne, na ta način bi lahko s pametno politiko umestili za približno pet GW sončnih elektrarn do leta 2030. Prav nejasni in nepredvidl­jivi postopki umeščanja v prostor so največji problem in tudi največja ovira za investitor­je.

Države, kot so Španija, Portugalsk­a, Danska, Nemčija in tudi Avstrija, so s predpisi omogočile veliko večji prodor OVE. Nemčija je pospešila izdajanje soglasij za priklop OVE v energetski sistem, sistemski operaterji v teh državah so morali začeti pospešeno vlagati v razvoj sistema, ker so dolžni zagotoviti, da se projekti, izvedeni v skladu s pravili, priključij­o na omrežje. »Ključni deležniki pri reševanju ovir so predvsem pristojna ministrstv­a, ki morajo postaviti jasne cilje in zaveze glede sprememb energetske­ga sektorja, strokovne institucij­e, kot so univerze in inštituti, ki imajo nalogo izobraziti nove generacije strokovnja­kov in pripraviti strokovne podlage za odločevalc­e, energetska podjetja, ki se morajo temeljito reorganizi­rati v smislu večje agilnosti in prožnosti pri uvajanju OVE, in ne nazadnje mediji s svojim poslanstvo­m ozaveščanj­a končnih uporabniko­v,« so našteli v Alfiju Renewables.

• Projekt v Srbiji je bil nagrajen.

• Nemčija je pospešila izdajo soglasij za priklop OVE v energetski sistem.

• Države Zahodnega Balkana stavijo na velike projekte.

Približno četrtina sredstev je že vložena med drugim v izgradnjo več sončnih elektrarn na poslovnih objektih v Sloveniji.

 ?? Foto Jenson Shuttersto­ck ?? Na kmetijskih obdelovaln­ih površinah bi lahko gradili agro solarne elektrarne in na ta način do leta 2030 v prostor umestili za pet GW sončnih elektrarn.
Foto Jenson Shuttersto­ck Na kmetijskih obdelovaln­ih površinah bi lahko gradili agro solarne elektrarne in na ta način do leta 2030 v prostor umestili za pet GW sončnih elektrarn.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia