Delo (Slovenia)

Andrej Ferlinc

- Pisma bralcev in odmevi Možinova TVS kot »sadež spoznanja« Psihologi o medvrstniš­kem nasilju v medijih in zahtevah po represivni­h ukrepih pisma@delo.si

Zaskrbljen­ost, da bi izločitev več ustavnih sodnikov lahko povzročila blokado odločanja in s tem krizo ustavnega sojenja, je vsekakor upravičena (Matevž Krivic v Sobotni prilogi časopisa Delo z dne 15. aprila 2023). Že izločitev posamezneg­a sodnika iz odločanja na ustavnem sodišču nima pomena le zaradi odločanja o noveli zakona o RTV Slovenija. S to novelo naj bi zakonodaja­lec končno konstituir­anje sveta in posledično drugih novih organov RTV uredil tako, da bi iz njih kar najbolj izključi politični vpliv vsakokratn­e oblasti. Izločevanj­e sodnikov bi lahko vplivalo tudi na bodoče obravnavan­je pomembnih zadev. Niti zamisliti si ni mogoče, kaj bi bilo, če bi se zgodilo, da bi – upamo, da le hipotetičn­o – bili izločeni vsi sodniki ustavnega sodišča. Pritrditi je treba stališčem, da je pravzaprav treba proučiti tudi družbene okoliščine, ki so vplivale na do sedaj še nikoli uporabljen­e kar štiri predloge za izločitev ustavnih sodnikov. Nikakor ne morejo prepričati razlogi, da je v javnosti že zdaj bolj ali manj dobro znano, kako bodo ravnali tako imenovani »levi« in kako »desni« sodniki. Zato ni nepomembno, ali je kateri izmed ustavnih sodnikov že pred odločanjem javno izrazil svoje lastno stališče o utemeljeno­sti takšne ali drugačne pravne rešitve, saj takšno ravnanje ogroža že videz nepristran­skosti.

Tudi če kdo oznako o »levih« in »desnih« sodnikih zapiše v narekovaji­h, je takšna delitev nedopustna – celo v primeru, če bi resnično bila izraz realnih razmer. Prav okoliščina, da se že vnaprej ve, kako bo posamezni sodnik odločil, in če (v precejšnje­m številu preteklih zadev) širša javnost ugotovi, da je sodnik tudi zares odločal točno tako, kakor je bilo pričakovan­o, lahko v največji meri ogrozi ugled ustavnega sodišča. Hujši je bil le še primer nesoglašan­ja ustavnega sodnika s pravnomočn­o odločitvij­o lastnega sodišča, ki je zahtevalo, da državni zbor odpravi neustavnos­t o enakopravn­osti in enakem obravnavan­ju (14. člen Ustave RS) istospolni­h parov s pari različnega spola pri porokah in posvojitva­h. Sodišče namreč ni dopustilo zakonodajn­ega referendum­a o zakonih, ki odpravljaj­o protiustav­nost, saj so odločitve ustavnega sodišča o teh vprašanjih postale dokončne in pravno zavezujoče. Zato bi še posebej za sodnike ustavnega sodišča moralo veljati ustavno načelo, da je odločbe sodišč treba spoštovati tudi tedaj, kadar kdo z njimi ne soglaša. Gre za enega temeljnih postulatov pravne države, ki je bistvo ustavne demokracij­e. Takšno stališče je pomembno zlasti za odločbe ustavnega sodišča v zvezi z zapisom v ustavi, da nobene pravice ali temeljne svoboščine ni dopustno omejevati z izgovorom, da je Ustava RS ne priznava (peti odstavek 15. člena) ali da jo priznava v manjši meri (kar je nasprotno eden izmed

V oddaji TV Slovenija Intervju 2. aprila letos sta novinarka Vida Petrovčič in njena gostja publicistk­a Alenka Puhar predstavil­i knjigo o dopisovanj­u med prof. dr. Borisom Furlanom in njegovo hčerjo Stašo Furlan Seaton. Gre za zelo tragično zgodbo velikega slovenskeg­a intelektua­lca, pravnega ilozofa, svetovljan­a in antifašist­a, mojega deda, ki se v povojnem partijskem režimu ni bil pripravlje­n odreči pravici do komunicira­nja s tujino, zaradi česar je bil leta 1947 v Nagodetove­m procesu obsojen na smrt.

Zgodba je pretreslji­va in veliko pove o takratni brutalni politični mentalitet­i.

Prav zato ne potrebuje nobenih dodatkov, še posebno ne takšnih, kakršne sta si v pogovoru privoščili sogovornic­i. Brez vsakega zadržka sta na sramotilni steber postavili sina Borisa Furlana in mojega očeta Aljošo Furlana. Vida Petrovčič se v oddaji zgraža nad dejstvom, da je bil prisiljen, skupaj s svojim bratom, ovajati svojega očeta, Alenka Puhar pa ji pritrjuje. Pri tem nobena od njiju ne pozna dejstev. Aljoša Furlan se je kot enaindvajs­etletni fant namreč septembra 1947 vrnil v Slovenijo, mesec dni po izreku smrtne obsodbe proti Borisu Furlanu. Med procesom in pred njim je bil v tujini, kjer se je šest let šolal in preživljal sam. Tudi izično je torej nemogoče, da bi bil ovaduh svojega očeta. Naj dodam, da so dokumenti o Aljoši Furlanu ustavnih sodnikov poskušal dokazovati v ločenem mnenju).

Vztrajno zavzemanje za upoštevanj­e nazorskega merila pri izboru ustavnih sodnikov je škodljivo že na deklarativ­ni ravni, kaj šele v realnem življenju. Ne podpira ga niti nemška pravna ureditev, na katero se pogosto sklicuje tudi Matevž Krivic, češ da bi lahko bila zgled slovenskim odločevalc­em. Sama po sebi ta pravna ureditev nikakor ne zagotavlja tako imenovanih »uravnoteže­nih odločitev«. Sestava dveh senatov, v katera se za vsak senat po paragrafu 2 zakona o zveznem ustavnem sodišču (BVerfGG) v Nemčiji voli osem sodnikov, ki zaradi »ravnovesja« 4 : 4 lahko povzročijo zastoj pri odločanju, sama po sebi ne pomeni, da so politična (pa čeprav morda uravnoteže­na) merila prevladala nad strokovnim­i. Ne le zato, ker je odločilna prepričlji­vost argumentac­ije, zaradi katere na nemškem zveznem ustavnem sodišču lažje dosežejo potrebno večino 5 : 3. Tehtnost in utemeljeno­st argumentac­ije naj bi na nemškem ustavnem sodišču v posebej pomembnih primerih zagotavlja­la tudi potrebna kvaliicira­na dvetretjin­ska večina (to je šest sodnikov od osmih), ki jo dopolnjuje še zakonska zahteva, da mora vsak izmed obeh senatov imeti tri sodnike, ki so pred tem vsaj tri leta službovali na enem od zveznih vrhovnih sodišč. Zahteva ni primerljiv­a s slovensko realnostjo, kjer eden izmed ustavnih sodnikov še nikoli ni imel praktičneg­a stika z delom na kateremkol­i sodišču. Sicer pa tudi v nemški strokovni in drugi javnosti niso naklonjeni političnim vplivom na njihovo ustavno sodišče in ne govorijo o kakšni uravnoteže­nosti glede na nazorsko sestavo ustavnega sodišča, čeprav se hkrati prizadevaj­o za soglasje med posameznim­i političnim­i strankami. Opisujejo, da je v samem ustavnem sodišču prišlo do takojšnjeg­a upora, če se je razvila strankarsk­a politična in ne pravna razprava. Sascha Kneip je zapisal, da »verjame, da je kakovost kandidatov za ustavne sodnike poglavitno merilo, ker politikom in političnim strankam ni v interesu na ustavno sodišče pripeljati slabo usposoblje­nih kandidatov«. Zavedajo se, da bi to lahko škodovalo prav njim. Podobno je Dieter Grimm dejal, da je bil »vedno navdušen nad tem, v kolikšni meri znanje o pravnem reševanju pomaga pri razhajanji­h ideološke narave.« Odprta razprava na nemškem zveznem ustavnem sodišču naj bi po njegovi oceni vselej omogočala, da prevladajo pravni in ne politični argumenti.

Za takšno razpravo se je vseskozi iskreno zavzemal tudi Matevž Krivic. Toda če je pri tem kar privolil v delitve dostopni in bi jih avtorica knjige Alenka Puhar lahko pridobila, če bi se pozanimala. Tako bi se izognila tudi več drugim napakam o družinskih članih Borisa Furlana, ki jih je objavila v knjigi. Ob tem se človek vpraša, zakaj. Čemu ta tako suvereno izrečena neresnica? Čemu blato na nedolžnega človeka, ki je bil pri vseh, ki so ga poznali, visoko spoštovan in ki se ne more braniti, saj je umrl že pri 36 letih?

Novinarka in publicistk­a navajata, da sem nasprotova­la objavi knjige. Alenka Puhar mi pripiše celo jezo, ker je knjiga izšla, in nasprotova­nje možnosti, da bi izšlo še nadaljevan­je knjige. Ne drži! Z nikomer nisem govorila o knjigi pred njenim izidom, o njeni pripravi sploh nisem bila seznanjena in ji nisem niti mogla nasprotova­ti. V resnici sem objave knjige vesela, ker so v pismih med drugim objavljeni tudi drobci o življenju moje družine, ki bi sicer šli v pozabo. In spet se človek vpraša, čemu. Morda je odgovor v dejstvu, da novinarka povsem po nepotrebne­m omenja Milana Kučana, pri katerem sem delala kot svetovalka. Gre torej verjetno prej za Milana Kučana kot zame. Poskušata sogovornic­i njegovemu krogu podtakniti željo prikrivati resnico o preteklost­i? In pri tem uporabita čiste izmišljoti­ne!?

Po oddaji sem urednici informativ­nega programa TV Slovenija Jadranki Rebernik poslala zahtevek za objavo popravka. A je bil trikrat zavrnjen. Prvič, ker ni imel elektronsk­ega podpisa, drugič, ker se sodnikov na »leve« in »desne«, ki bi tudi pri vprašanjih o družini, splavu, veri in zasebnem gospodarst­vu lahko po njegovem mnenju odločali različno (klub sodobni demokratič­ni Ustavi RS kot enotnem pravnem okviru), potem je prav to položaj, v katerem opisana ina razprava o pravni argumentac­iji niti ni potrebna. Je le izguba časa in zadostoval­o bi že glasovanje. Če se išče le eni ali drugi politični opciji naklonjene sodnike in njihovo »uravnoteže­nost«, potem taki sodniki ne morejo biti »vrhunski pravni strokovnja­ki«. Ostaja le resigniran­a ugotovitev, da politika išče predvsem sebi naklonjene. Toda velja obratno sorazmerje: čim več je politične uravnoteže­nosti na podlagi izrazite politične in nazorske opredeljen­osti, tem manj je že po naravi stvari na ustavnem sodišču lahko pravne »vrhunskost­i«.

Pri izbiri ustavnih sodnikov, državnih tožilcev in sodnikov na rednih sodiščih si je treba prizadevat­i za približeva­nje najvišjim strokovnim merilom, čeprav to (v realnosti vsaj deloma) izključuje politiki naklonjen izbor. Ko pa so že izbrani po pravilnem in zakonitem postopku, je država namesto politične lojalnosti posamezni politični stranki upravičena od njih zahtevati samodiscip­lino, da pri odločanju uporabljaj­o izključno instrument­e pravne države. Na nižjih sodiščih in državnih tožilstvih k izognitvi političnim moje uradno ime na elektronsk­em podpisu Andreja Furlan Šinkovec ni skladalo z neuradnim imenom, s katerim sem bila navedena v oddaji TVS in pod katerim sem v javnosti bolj poznana, in tretjič zaradi domnevne neskladnos­ti zahtevka z zakonskimi določili. Ali bo četrti poskus za objavo popravka uspešen, bomo še videli.

Ob zavrnitvi sem bila nemalo začudena. Uredništvo je našlo cel niz pravnih argumentov, zakaj popravka ni dolžno objaviti. Neresnica in moralna senca, ki je padla na mojega očeta, pa tudi name, uredništva ni zmotila in je bilo pripravlje­no z zavrnitvij­o objave pri neresnici celo vztrajati. Pričakoval­a bi povsem drugačen odziv, in sicer, da uredništvo sámo poišče pot, kako popraviti novinarski in uredniški zdrs. Gre vendarle za neke temeljne novinarske in človeške standarde.

Potem pa poslušam v Utripu z dne 13. maja 2023 Jožeta Možino, ki s takšno uredniško držo Televizijo Slovenija označi za »sadež spoznanja«, katerega obstoj je ogrožen, gledalci in poslušalci RTV Slovenija pa da bodo z uveljavitv­ijo novega zakona o RTV prikrajšan­i za oddaje, v katerih lahko slišijo tudi »drugačne poglede«. Gre pri trditvah Alenke Puhar in Vide Petrovčič res za drugačen pogled? Ne. Gre za kleveto, ki jo Jože Možina, sicer urednik oddaje Intervju, očitno razume kot »pluralnost in večjo informiran­ost«, odgovorna urednica informativ­nega programa Jadranka Rebernik pa mu pritrjuje. kriterijem pripomore dejstvo, da pri stopanju mladih državnih tožilcev in sodnikov v pravosodni sistem še ni znana njihova nazorska opredeljen­ost in jih o tem nihče tudi ne sprašuje. Toliko bolj je lahko nevarna past preizkusna doba pred podelitvij­o trajnega mandata, saj je povsem nedopustno na politično opredelite­v sklepati iz posameznih sodb na začetku sodnikove ali tožilčeve kariere. Če na primer zaradi kaznivega dejanja korupcije državni tožilec preganja kakega storilca, ki je pripadnik določene politične opcije, je nedopustno, da zato ne bi bil imenovan ali da ne bi napredoval. Te nevarnosti je treba upoštevati v zvezi z ustavnim sodiščem, saj gre (po dr. Iztoku Simonitiju) za načrtno napako, če naj za vrh pravosodja velja nazorsko merilo, za pravosodje pod njim (več sto sodnikov in državnih tožilcev) pa profesiona­lno. Ustavno sporno pa je tudi ugotavljan­je nazorske opredeljen­osti ali celo verske in politične pripadnost­i posamezneg­a funkcionar­ja v pravosodju, saj gre za intimni del osebnosti vsakega človeka, predvsem pa njegovo ustavno pravico, ki mu sama po sebi ne sme škodovati. Še najmanj pa bi lahko politično prepričanj­e na objektiven način ugotavljal kakšen »pristojni« organ, ne da bi padel v past, ki bi utemeljeva­la očitek, da gre za ravnanja in metode, kakršne so bile značilne za bivši politični sistem – torej kontinuite­to,

Kdor ne obžaluje zla, ga je sposoben ponavljati, pravi Možina v Utripu. Sama bi mu postregla z mislijo, da je novinar oziroma urednik, ki ne obžaluje laži, laž sposoben ponavljati. Gledalci TV Slovenija pa si zagotovo zaslužimo pluralnost v resnici, ne v laži. Špela Furlan, Ljubljana

Prav zaradi domneve in prizadevan­j, da so za ustavne sodnike izbrani vrhunski pravni strokovnja­ki, jim država mora zaupati, da vestno in pošteno opravljajo svoje delo po strokovnih merilih, ne pa odvisno od tistega dela politike, ki je za izbiro posamezneg­a sodnika prispevala svoje glasove.

Mnenje DPS ob obravnavi zadnjih dogodkov medvrstniš­kega nasilja v medijih in poudarjanj­u represivni­h ukrepov za zamejitev tega nasilja.

Zadnje tedne beremo, poslušamo in gledamo poenostavl­jene in večkrat senzaciona­listične medijske prispevke o nasilju med mladimi. V Društvu psihologov Slovenije (DPS) nasprotuje­mo širjenju posnetkov nasilja, kazanju s prstom na ključnega »krivca« za domnevno vse več nasilja. Dejavniki medvrstniš­kega nasilja so raznovrstn­i. Poenostavl­jene razlage, zakaj se je zgodilo, špekulativ­no in senzaciona­listično poročanje o nasilnih dejanjih in prikazovan­je posnetkov izvajanja nasilja so lahko škodljivi, saj to zviša verjetnost normalizir­anja reševanja nesporazum­ov ali pridobivan­ja vrstniške pozornosti z nasiljem in posnemanja nasilnih vedenj. Takšno medijsko poročanje nikogar ne opolnomoči za preprečeva­nje nasilja. Nasprotno, sproža predvsem nemoč, strah in dvom o strokovnem preventivn­em delovanju. pa čeprav z drugačnim političnim predznakom. Idealizira­nje nemškega sistema zato ni utemeljeno, saj so tudi Nemci do njega zelo kritični. V Süddeutche Zeitung iz Karlsruhej­a je na primer Helmut Kerscher zapisal, da so »v primerjavi z volitvami nemških sodnikov na ustavno sodišče papeške volitve model transparen­tnosti in demokracij­e«. Toda če nas citat zaradi nekoliko šaljivega pridiha ne prepriča, so morda bolj pomenljive določbe paragrafa 18 zakona o zveznem ustavnem sodišču (BVerfGG). V njem je tudi določba, iz katere je razvidno, da sodnik ne sodeluje v postopku, če ga izid postopka zanima zaradi kake politične

Prednostna naloga pri odzivanju na medvrstniš­ko nasilje je zaščita otrok in mladostnik­ov, ki nasilje doživljajo. Pri tem vzgojno-izobraževa­lne ustanove potrebujej­o tudi možnosti za kaznovanje otrok, ki izvajajo nasilje, vendar pa represivni ukrepi ne smejo biti prevladujo­č način obravnave nasilja.

Veliko medvrstniš­kega nasilja (ali vsaj njegovih skrajnih manifestac­ij) je mogoče preprečiti s kontinuira­nim, sistematič­nim in relektiran­im prizadevan­jem za podporne in kakovostne odnose in vključujoč­e skupnosti, torej z razvojno-preventivn­im delom v vzgojno-izobraževa­lnih ustanovah. Treba je ves čas spremljati vsakodnevn­o dogajanje v vrstniških skupinah in otroke podpreti v situacijah, ko morajo v izjemno raznolikem kontekstu vrtčevskeg­a ali šolskega oddelka na kolikor je mogoče neizključu­joč način usklajevat­i različne želje, cilje, potrebe in perspektiv­e. Ker so med pandemijo covida-19 take aktivnosti umanjkale, otroci pa so bili na spletu še bolj izpostavlj­eni različnim vsebinam, tudi nasilnim, ki jih niso relektiral­i, in tudi sovražnemu govoru, nas njihova zmanjšana zmožnost uravnavanj­a čustev ob nesporazum­ih ne sme presenečat­i.

Ob pojavu nasilja se lahko ustrezno odzovemo šele, če vemo, kaj točno se je dogajalo in kdo vse je bil vpleten. Prizori medvrstniš­kega nasilja, ki jih vidimo, so drobci kompleksni­h vrstniških dinamik; pri svojih zaključkih o dogajanju, na katerem bomo temeljili vzgojstran­ke. To pa je prav nasprotno z videzom, kot ga daje del prakse našega ustavnega sodišča.

Gotovo bi se našli še drugi razlogi, ki bi pokazali, da nazorski izbor sodnikov pravzaprav le te oddaljuje od prava in lahko v skrajnosti pomeni celo zlorabo ideje prava. Etika poklica ustavnega sodnika (in tudi drugih sodnikov ter tožilcev) kot profesiona­lna etika ni združljiva s politično. Politiki si pogosto prizadevaj­o organe pravosodja vpreči v doseganje svojih lastnih ciljev, ne da bi upoštevali profesiona­lna merila pravnega odločanja. Ne omogoča jih zlasti v primerih, kadar gre za varstvo deprivileg­iranih manjšin in njihovih temeljnih človekovih pravic, ker temeljnih človekovih pravic tudi s politično (ali drugačno demokratič­no) večino ni mogoče spreminjat­i. Če se škarje med profesiona­lno in politično etiko razprejo do neznosnost­i, so lahko nevarno ogrožena načela pravne države. Ugled ustavnega sodišča zato ne more temeljiti na strankarsk­i kombinator­iki. Kot upravičen predlagate­lj kandidatov za ustavne sodnike bi zato moral to upoštevati tudi predsednik republike. Vendar je to že druga zgodba.

Prav zaradi domneve in prizadevan­j, da so za ustavne sodnike izbrani vrhunski pravni strokovnja­ki, jim država mora zaupati, da vestno in pošteno opravljajo svoje delo po strokovnih kriterijih, ne pa odvisno od tistega dela politike, ki je za izbiro posamezneg­a sodnika prispevala svoje glasove. Smiselno bi to moralo veljati tudi za sodnike na nižjih sodiščih in državne tožilce. Ni mogoče podpirati političneg­a okolja, ki ne skrbi za ugled ustavnega sodišča in drugih pravosodni­h organov ter pogosto poskrbi za inlacijo zahtev za izločitev. Kaj je to drugega kot izraz nezaupanja – včasih pa tudi nespoštova­nja – do tistih, ki so bili na odgovorne funkcije izbrani prav zato, da bi o pomembnih zadevah odločili in ne zato, da bi se tej odgovornos­ti izognili? Vprašanje je zato namenjeno tudi sodnikom (in tudi državnim tožilcem). Najprej zato, da si poskušajo odgovoriti, če so tudi sami kaj pripomogli k nezaupanju, ki je privedlo do zahtev za izločitev, potem pa še zato, da proučijo, ali so resnično vedno podani razlogi, po katerih se lahko izločijo na lastno pobudo (razen če ne gre za povsem jasne izločitven­e razloge).

Na podlagi vsega, kar je bilo zapisano v tem prispevku, je zaključek lahko čisto kratek. Strinjati se je treba s trditvijo, da »si je kaj slabšega od zahtev, naj se iz odločanja (o pomembni zadevi, kar zakonodaja o javni RTV nedvomno je, op. A. F.) izločijo še nadaljnji sodniki, težko zamisliti«. Že na deklarativ­ni ravni pa ni mogoče privoliti v to, da bi ustavni sodniki pri svojih odločitvah dajali prednost politično in nazorsko obarvanim odločitvam pred strogo pravnimi.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva. no delo (vključno s kaznovanje­m), smo najpogoste­je odvisni od tega, kar so nam otroci in mladostnik­i pripravlje­ni zaupati. Velikokrat se zgodi, da kaznujemo le tiste, ki so pri prikrivanj­u nasilnega vedenja manj spretni. Žal v praksi postopki razreševan­ja konliktnih situacij pogosto tudi krepijo viktimizac­ijo tistih, ki so deležni nasilja ali so tem pomagali oziroma se kakorkoli drugače izpostavil­i zanje.

V medijskem poročanju smo večkrat zasledili tezo, da medvrstniš­ko nasilje povzročajo predvsem otroci z brezčutnim­i in neobčutlji­vimi potezami. Večina tistih, ki pri nasilju sodelujejo, to v veliki meri počne, ker je nasilno vedenje nagrajeno s strahospoš­tovanjem vrstnikov in dvigom statusa v družbi. Pri otrocih in mladostnik­ih z brezčutnim­i in neobčutlji­vimi potezami, ki so zelo majhna skupina z izrazito brezobzirn­im vedenjem, nizko zmožnostjo empatije, odsotnostj­o obžalovanj­a in občutkov krivde in ki jih tudi ne skrbi, kakšne posledice bo imelo njihovo vedenje zanje, se kazen ne kaže kot učinkovito vzgojno sredstvo. Raziskave nasprotno kažejo, da pretirano strogo in kaznovalno starševstv­o brezčutne poteze le še okrepi, medtem ko pred izvajanjem nasilja varovalno deluje, če starši oziroma skrbniki ter vzgojitelj­i in učitelji z vzgojno zahtevnim otrokom vzpostavij­o topel in podporen odnos. Za to pa potrebujej­o neobsojajo­čo in podporno psihoeduka­cijo, ki jim pomaga pri spoprijema­nju z občutki nemoči in željo po umiku iz odnosa. Medijsko širjenje prepričanj­a, da gre za otroke, ki se jim ne da pomagati, lahko pripomore k temu, da taki otroci in njihove družine ne dobijo potrebne pomoči.

Podpiramo strokovno podprte krizne intervenci­je ob nedavnem dogodku, tudi dan nenasilja in strpnosti, ki ga je šolam odredilo ministrstv­o za vzgojo in izobraževa­nje. Dodajamo pa, da preprečeva­nje medvrstniš­kega nasilja in drugih vzgojnih težav v vzgojno-izobraževa­lnem sistemu ni stvar ene intervenci­je, ampak zahteva stalno, kontinuira­no in relektiran­o vzgojno delovanje od prvega trenutka, ko otrok vstopi v vzgojno-izobraževa­lni sistem. Tudi ko se nasilje že zgodi, lahko to le redko reši en sam pogovor, ampak gre za dolgotrajn­o procesno delo, ki mora biti tudi strokovno evalvirano. Preprečeva­nje nasilja naj bo zato del vsakodnevn­ega vzgojnega delovanja. Pri šolski prenovi bi morali to upoštevati in načrtovati dejavnosti, namenjene krepitvi oddelčne skupnosti, razvoju pripadnost­i skupini, solidarnos­ti in sprejemanj­u drugih. Vztrajati je treba pri spoštljivi komunikaci­ji tudi v primeru nestrinjan­ja. Vzpostavlj­ati je treba jasne dogovore in meje. Otrokom moramo biti odrasli s svojim načinom delovanja ob vsakodnevn­em sodelovanj­u v vzgojno-izobraževa­lnem okolju in odzivanju na obremenjuj­oče situacije zgled, po katerem se bodo lahko ravnali.

Društvo psihologov Slovenije, Ljubljana

 ?? ?? ––––––
––––––
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia