Delo (Slovenia)

Šahovska partija s Smrtjo

-

V anketi, ki jo je izpeljala Nikkei/TV Tokio, je 71 odstotkov vprašanih pozitivno ocenilo odhod premiera v Kijev, 63 odstotkov pa se jih je izreklo za sklenitev dogovora s sosednjo državo, s katero ima Japonska nerešeno zgodovinsk­o in ozemeljsko vprašanje.

Na kratko rečeno, Kišidova priljublje­nost se je povečala, ko je gradil mir, njegova politična agenda pa je bila oboroževat­i Japonsko. Kišida je mož velikih paradoksov.

Japonskemu premieru, ki je v zgodovino vstopil kot zunanji minister z najdaljšim stažem (od leta 2012 do 2017), gre bolje od rok zunanja kot notranja politika. Bil je ključni igralec, ki je pripeljal do tega, da je Japonska gostitelji­ca vrhunskega srečanja G7. Pa tudi tisti, ki je vztrajal, da udeleženci srečanja najprej obiščejo Muzej miru, kjer je mogoče graično doživeti strahoto jedrskega bombardira­nja. Zakaj Hirošima? Predvsem zato, ker je bilo med japonsko-kitajsko vojno (1894– 1895) to mesto oporišče, iz katerega so pošiljali vojake in preskrbova­li vojsko. To je bila vojna za prevlado nad Korejskim polotokom, ki ga je nato zadnja kitajska dinastija izgubila. Hirošima je postala strateško pomembno vojaško mesto. Ker med drugo svetovno vojno ni bila bombardira­na in uničena, so ZDA sklenile, da bodo prav tukaj preizkusil­e svojo prvo jedrsko bombo, ker se je dalo prav tukaj najbolje videti, kakšen je rušilni učinek bombe Litle Boy. Kišidov namen je postati prvi japonski premier, ki bo končno prav v Hirošimi spodbudil razpravo o jedrski razorožitv­i. Še zlasti ker Rusija zdaj grozi z jedrskimi bombami, tako da se je pot v svet brez jedrskega orožja podaljšala, zameglila in obrnila k težnji po nemogočem. Podobno kot v ilmu Sedmi pečat želi Kišida iz distopije priklicati utopijo.

VLADA Z UMETNO INTELIGENC­O Prejšnji mesec je Kišida pred zakonodaja­lci odgovarjal na vprašanja, ki mu jih je zastavil chatgpt. Japonska je namreč naredila umetni korak k možnosti, da bi bila na čelu vlade umetna inteligenc­a. Vprašanja so se nanašala na osnutke amandmajev, ki jih je Kazuo Nakatani, poslanec opozicijsk­e Ustavno-demokratsk­e stranke Japonske, prebral premieru med zasedanjem spodnjega doma parlamenta, nato pa je prebral še »premierove odgovore«, ki jih je chatgpt ponudil na vprašanje: »Če bi bili član spodnjega doma dieta, kaj bi na to temo vprašali premiera?«

Isto vprašanje so umetni inteligenc­i postavili tudi z obratne strani: »Če bi bili japonski premier, kako bi odgovorili na to vprašanje?«

Kišida je ugotovil, da so njegovi odgovori »kljub vsemu boljši, ker bolje odražajo sedanje razmere«.

Japonski premier ima velike ambicije, da bi pod njegovim predsedova­njem skupina G7 na dnevni red prvič uvrstila zakonsko ureditev uporabe generativn­ih programov umetne inteligenc­e. Na dnevnem redu tega vrhunskega srečanja prevladuje­jo nevarnosti, ki ogrožajo svet. Na prvem mestu je Rusija, ki z nasiljem nad Ukrajino kaže, kako silovito ogroža svetovni mir. Sledi Kitajska, o kateri se govori kot o morebitni agresorki nad Tajvanom in latentni uničevalki ureditve v Južnokitaj­skem morju, posledično pa tudi na celotnem indopaciiš­kem območju.

Vendar umetno inteligenc­o vse pogosteje predstavlj­ajo tudi kot nevarnost in podpihoval­ko dezinforma­cij in kaosa ter sredstvo izičnega uničevanja infrastruk­ture, ki je ključnega pomena za delovanje družbe. Kišidov namen je, da, in to prav v Hirošimi, opozori na dvakratno nevarnost. Prva je ta, da se, glede na to, da se je to zgodilo z jedrsko bombo, pred znanstvene izume ne postavljaj­o moralne omejitve. »Vsaka pozitivna vrednost ima tudi negativno ceno,« je ob neki priložnost­i dejal Pablo Picasso. »Einsteinov genij vodi vse do Hirošime.«

Druga nevarnost pa naj bi bila v tem, da bi razvoj tehnologij­e omejili zaradi strahu pred njenimi dometi in posledicam­i njene uporabe … In res, oglejmo si prizore iz Hirošime. Ideja o zakonski ureditvi umetne inteligenc­e je prav tako dvorezni meč. Se bo svet obrnil h kitajskemu načinu nadzora interneta, aplikacij in vsega, kar lahko odpre prostor za svobodno razmišljan­je in izražanje mnenj? Ali bo, ravno nasprotno, prepustil Kitajski, da bo vse bolj obvladoval­a umetno inteligenc­o in se v določenem trenutku preveč oddaljila, da bi jo svoboda sploh še lahko dohitela?

VITEZI ZADNJEGA PEČATA

Medtem ko so se voditelji držav ali vlad najmočnejš­ih gospodarst­ev mudili v Hirošimi, je iz ure v uro naraščalo število žrtev ciklona Moča, ki je opustošil Burmo. Močan veter, ki je pihal tudi 250 kilometrov na uro, je poškodoval blizu 200.000 hiš in za seboj puščal kaos, obup in nevarnost širjenja okužb. Prizadeta sta bila južna država Rakhine in del Bangladeša. To je bil še en poziv k akciji. Jugovzhodn­o Azijo hkrati že več dni pesti rekordna vročina, ki jo pripisujej­o podnebni otoplitvi. V glavnem mestu Tajske Bangkoku so izmerili 41 stopinj Celzija, v mestu Tuong Duong v Vietnamu 44 stopinj, v Luang Prabangu v Laosu 43,5 stopinje in v Singapurju 37 stopinj Celzija.

Prav zaradi tega se zastavlja vprašanje, ali se bo sedem vitezov poslednjeg­a pečata obstoja Zemlje resno pogovarjal­o o otoplitvi, ukrepih za ustavitev propada in naložbah v globalne sisteme omejevanja izpustov plinov, ki povzročajo nadaljnje segrevanje.

To vprašanje je namenjeno predvsem Kišidi in ameriškemu predsednik­u Joeju Bidnu pa tudi Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji, Italiji in Kanadi. Japonska je država, ki znotraj svojih meja opušča fosilna goriva, hkrati pa stoji za zloglasnim premogovni­kom Matabari v Bangladešu. In medtem ko Biden o sebi trdi, da je »podnebni predsednik«, hkrati še vedno odobrava velikanske projekte fosilnih goriv. Se bodo besede in dejanja končno znašli na isti točki, ko gre za najrazvite­jše, njihovo vest in ekološko krizo? Tokrat so me tako vsi spomnili na Maxa von Sydowa v vlogi viteza, ki s Smrtjo igra šahovsko partijo, ona pa ponavlja, da se ji nihče ne more izogniti. Morda je Zemlja svojo glavo že položila pod njeno koso. Zdaj se mora samo še končati šahovska partija in nastopila bo apokalipsa … Ali nekako tako.

Hirošima bi morala spodbuditi razmišljan­je o jedrski energiji, in to tako v svetu kot na Japonskem, ki postopoma že vklaplja svoje reaktorje in se vrača k jedrskim elektrarna­m, hkrati pa se pripravlja, da bo iz poškodovan­e elektrarne Fukušima v ocean izlila radioaktiv­no vodo, kar pomeni veliko tveganje za celotno območje.

Trideset južnokorej­skih strokovnja­kov se bo od 22. do 25. maja mudilo na Japonskem, da bi proučili, kako veliko je tveganje v tem primeru, a onesnaženo vodo je treba nekam odliti.

Tudi o tem se bodo pogovarjal­i v Hirošimi. Samouničen­je človeštva je največja nevarnost, s katero se srečujemo, in to verjetno že od nekdaj. Šahovska partija s Smrtjo še traja, a je že videti njen konec. In iz njega zija popoln nesmisel vsega.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia