Delo (Slovenia)

Finski kralj je čaral tudi v Ljudskem vrtu

Jari Litmanen z Ajaxom leta 1995 osvojil lovoriko, sezono pozneje najboljši strelec LP

- V nedeljo gostile inale 15. sezone NLB Wheel regionalne lige v košarki na vozičkih. Parasport Slovenia), Bili smo blizu uvrstitvi v inale, merimo na bron,« napoveduje trener slovenske ekipe Žiga Kobaševič. Miha Šimnovec Frank Rijkaard � video na www. delo

Stožice bodo

V rednem delu tekmovanja je igralo šest ekip iz Slovenije ( Hrvaške (Zagreb), Srbije (Singidunum Crvena zvezda), BiH (Zmaj Gradačac in Vrbas) ter Črne gore (Paramont Podgorica). V Ljubljani se bosta za zlato kolajno pomerila Vrbas in Zmaj Gradačac, za bron pa Parasport Slovenia in Paramont Podgorica. »

kar bi bil glede na težave odličen rezultat. Poznamo odlike tekmecev, toda

D. P.

Slovenska nogometna reprezenta­nca bo 16. junija v kvaliikaci­jah za nastop na evropskem prvenstvu v Nemčiji v Helsinkih gostovala pri izbrani vrsti Finske, ki ima sorazmerno močno moštvo, čeprav tačas ne premore zvezdnika, kakršen je bil, denimo, Jari Litmanen. Zanj mnogi trdijo, da je najboljši nogometaš, ki ni nikoli zaigral na velikem tekmovanju.

Litmanen je blestel v devetdeset­ih letih. Bil je med najvidnejš­imi igralci amsterdams­kega Ajaxa, ki si je v sezoni 1994/95 priigral lovoriko v ligi prvakov (v inalu je bilo nizozemsko moštvo z 1:0 boljše od Milana). S šestimi goli je bil takrat drugi strelec najmočnejš­ega evropskega klubskega tekmovanja za liberijski­m asom Georgeom Weahom (PSG, 7), leto pozneje pa je bil »Litti«, kot so ga tudi klicali, celo št. 1.

V sezoni 1995/96 je namreč dosegel kar 9 zadetkov – tri več od najbližjih zasledoval­cev, Italijana Alessandra Del Piera (Juventus), Španca Raula (Real Madrid) in Poljaka Krzysztofa Warzyche (Panathinai­kos) – ter znova popeljal Ajax v zaključni dvoboj lige prvakov, v katerem pa je s soigralci nesrečno izgubil loterijo po enajstmetr­ovkah. Finski as je takrat izenačil na 1:1, natančen je bil tudi z bele točke, na žalost na

so do letošnjega inala Ueine lige prvakov, ki bo 10. junija v Istanbulu

vijačev amsterdams­ke ekipe pa to nista bila Jarijeva nizozemska soigralca Edgar Davids in Jan Silooy.

V glasovanju za najboljšeg­a nogometaša leta 1995 v Evropi (Ballon d'Or) je Litmanen osvojil tretje mesto za Weahom (Milan) in Nemcem Jürgnom Klinsmanno­m (Bayern). Gole je kot za stavo zabijal tudi v nizozemske­m prvenstvu. V sezoni 1993/94 jih je zbral 26, s katerimi je bil najboljši strelec eredivisie – tako kot, denimo, pred njim med drugimi tudi Brazilec Romario in Nizozemec Dennis Bergkamp ter za njim Romariev sloviti rojak Ronaldo.

V njegovih očeh nekaj več

Da je »Liti« nekaj posebnega, je že zgodaj prepoznal tudi David Endt, nekdanji menedžer Ajaxa. »Ko sem prvič pogledal v njegove oči, sem videl nekaj več – izjemno željo. Bil je skromen, vendar ne sramežljiv ali plašen. Ni bil igralec, ki bi povzdignil glas ali udaril po mizi, rekoč: 'Naredili bomo takole!' Ne, Jari je bil bolj diplomat, ki ni želel biti vodja, pa je to vseeno bil,« je razkril Endt in pristavil, da je želel Litmanen vedeti vse o nogometu – do zadnje podrobnost­i. »Pozneje se ga je v klubu prijel vzdevek Profesor, saj je imel za vsako vprašanje ustrezen odgovor.«

S pohvalami na njegov račun niso skoparili niti njegovi soigralci. Nekdanji nizozemski as Frank Rijkaard je nekoč izjavil: »Dennis Bergkamp je bil pri Ajaxu briljanten, toda najboljša desetica, ki smo jo kadarkoli imeli, je bil Jari.« Mimogrede: zaradi čarovnije, ki jo je prinesel s seboj na igrišče, so ga nekateri navijači klicali tudi Merlin. Čaral je tudi v inski reprezenta­nci, za katero je odigral 137 tekem in dosegel 32 golov. Z njimi je bil do oktobra 2021 najboljši strelec »Suomijev«, takrat ga je na vrhu večne lestvice prehitel Teemu Pukki, ki je medtem zbral že 37 zadetkov.

Litmanen je številna priznanje prejel tudi v domovini: leta 2003 so ga razglasili za najboljšeg­a inskega nogometaša v zadnjih 50 letih, združenje nogometnih statistiko­v (AFS) pa ga je na večni lestvici največjih igralcev v zgodovini uvrstilo na 53. mesto na svetu. Leta 2010 so mu v rodnem Lahtiju postavili spomenik (kot prvemu inskemu športniku iz ekipnih panog), dve leti pozneje pa so o njem posneli tudi dokumentar­ni ilm z naslovom Kuningas (Kralj).

Dennis Bergkamp je bil pri Ajaxu briljanten, toda najboljša desetica, ki smo jo kadarkoli imeli, je bil Jari Litmanen.

Zdaj 52-letni »Liti« živi v Tallinnu, kjer se je poročil z nekdanjo estonsko manekenko Ly Jürgenson. V zakonu sta se jima rodila dva sinova, Caro (2005) in Bruno (2007), ki gresta po Jarijevih stopinjah, kalita pa se pri klubu Kalju.

Dvakrat zatresel tudi mariborsko mrežo

Litmanen je z Ajaxom gostoval tudi v Sloveniji. V uvodnem kolu pokala UEFA se je leta 1997 pomeril z Mariborom. Moštvi sta se na Ljudskem vrtu razšli z neodločeni­m izidom 1:1, pri čemer je gol za amsterdams­ki klub zabil prav inski zvezdnik. V povratnem dvoboju so se Nizozemci nad vijoličnim­i znesli z 9:1, enega od zadetkov pa je znova prispeval Litmanen.

 ?? Foto Paul Vreeker/Reuters ?? Jarija Litmanena so zaradi čarovnij na nogometnih igriščih klicali tudi Merlin.
Foto Paul Vreeker/Reuters Jarija Litmanena so zaradi čarovnij na nogometnih igriščih klicali tudi Merlin.
 ?? Foto Annegret Hilse/Reuters ?? Prvi letošnji dvoboj Bayerna in Leipziga se je končal brez zmagovalca (1:1).
Foto Annegret Hilse/Reuters Prvi letošnji dvoboj Bayerna in Leipziga se je končal brez zmagovalca (1:1).

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia