Delo (Slovenia)

Letos ne bo mogel potegniti zajca iz klobuka

Španski as ni odigral dvoboja vse od 18. januarja, zdaj bo preskočil še svoj najljubši turnir, Roland-Garros

- Eduardo Brozovič

V zadnjih dveh desetletji­h je bila največja teniška uganka, ali lahko sploh kdo premaga Rafaela Nadala na peščenih igriščih, še posebej na odprtem prvenstvu Francije, ki ga je osvojil kar 14-krat. Letos smo se dolgo spraševali, ali bo sloviti Španec prvič po letu 2004 izpustil Roland-Garros, in v četrtek je ponudil pritrdilni odgovor, po katerem nas obhajajo novi dvomi. Na njegova pleča namreč pritiska teža številnih bremen: 3. junija bo dopolnil 37 let, zaradi obrabe telesa in poškodb pa ni odigral dvoboja vse od 18. januarja. »Na žalost se mišica, ki povezuje stegnenico s spodnjim delom hrbta, ne celi tako hitro, kot sem si želel. Kljub veliki želji ne morem več upati, da bi lahko letos igral v Parizu. Odpovedal sem se tudi upanju, da bi lahko v prihodnjih mesecih nastopal na turnirjih, saj so bila moja pričakovan­ja vedno zelo visoka, raven moje igre v zadnjih tednih pa zelo nizka. Toda ne zaslužim si slovesa na novinar

Rafael Nadal

ski konferenci,« je potrdil Nadal v družbi svoje soproge Marie Francisce in sestre Meribel.

Lani je osvojil OP Avstralije in Francije, od neuspešne vrnitve v Melbourne, kjer je že v 2. kolu izgubil v treh nizih proti trenutno 55. igralcu sveta Mackenziej­u McDonaldu, pa tava v pravi agoniji, med katero je zdrsnil na 14. mesto na svetu. Iz njegovega tabora so iz tedna v teden prihajale zgolj skope informacij­e, da kljub postopnemu napredku še ni pripravlje­n za vrnitev v teniško karavano. Brez njega so minili elitni peščeni turnirji v Monte Carlu, Barceloni, Madridu in Rimu, zdaj je odpovedal nastop tudi na OP Francije, ki se bo s kvalifikac­ijami začelo 22. t. m., glavni del turnirja pa 28. maja. Igral ne bo niti v Wimbledonu, na OP ZDA ...

Vrnitev v Davisovem pokalu?

»Nemirna so bila že minula leta, saj zaradi zdravstven­ih težav nisem imel stanovitne­ga ritma nastopov. Telo mi je porušilo notranje ravnovesje v vseh možnih pogledih. Ko sem se januarja poškodoval v Avstraliji, so mi napovedali od šest do osem tednov dolgo okrevanje. Upošteval sem vsa navodila zdravnikov in fizioterap­evtov, zaman. Zdaj ne bom iskal bližnjic, poskušal se bom temeljito regenerira­ti in si ne bom zadal časovnih ciljev. Morda bi lahko pred koncem leta igral v Davisovem pokalu. Vrnil se bom, ko bom začutil, da bom lahko znova užival v tenisu. To zdaj ni možno. Kaj šele, da bi lahko upal na uspeh na turnirju za grand slam,« se je sprijaznil eden od najboljših igralcev v zgodovini tenisa.

Nad zapletom je razočaran tudi Nadalov trener Carlos Moya. »Vsi smo zelo žalostni, najhuje pa je Rai. Poskušamo ga razvedriti, a hkrati vemo, da je pravi teniški bojevnik. Pri njem lahko vedno pričakujem­o, da bo v pravem trenutku čarobno povlekel zajca iz klobuka,« pravi, medtem ko vodilna na razpredeln­ici ATP Novak Đoković in Carlos Alcaraz pridno vadita in igrata na vso moč. A oba

Vrnil se bom, ko bom začutil, da bom lahko znova užival v tenisu. To zdaj ni možno.

Hrvat (50), enajst let pribočnik Zorana Mamića, je dobil edino samostojno priložnost, ko je Mamić odstopil in odšel v BiH po odmerjeni petletni zaporni kazni.

Slovenija premore veliko uveljavlje­nih trenerjev. Srečko Katanec tudi na klopi Uzbekistan­a uspešno nadaljuje svojo zgodbo na tujem, nase sta opozorila trenutno prosta Ante Šimundža in Darko Milanič, selektor Matjaž Kek pa je brezhibno krenil po euro 2024 na klopi Slovenije. Loči jih manj kot desetletje.

Od Cesarja do Brečka

Prav Kek mi je ob neki priložnost­i zatrdil, da bi morali pri nas podpreti

Rafael Nadal ljubi tudi golf in poker

V Manacorju na Majorki rojeni teniški as je zmagal tudi štirikrat na OP ZDA ter po dvakrat v Avstraliji in Wimbledonu. S turnirskim­i nagradami je v karieri zaslužil 134,6 milijona dolarjev (v zgodovini tenisa je pred njim le Đoković s 167), po skupnih prejemkih sta izenačena pri 220 milijonih. Od leta 2005 je v zvezi z Mario Francisco Perello, s katero se je poročil oktobra 2019, 8. oktobra 2022 sta se razveselil­a rojstva sina Rafaela. Je tudi navdušen igralec golfa in pokra. priznavata, da jima ni vseeno, kaj se dogaja z njunim velikim tekmecem.

Đoković: Pogrešam Rafo

»Ko me sprašujejo, kdo je bil moj najhujši rival v karieri, lahko izstrelim odgovor: Rafa. Ne glede na formo ali položaj na svetovni lestvici. Veliko let sta se borila na turnirjih, zato ga letos pogrešam,« je potrdil Đoković. Z 22 naslovi na turnirjih za grand slam si delita prvo mesto na večni razpredeln­ici (tretji je Roger Federer z 20, četrti Pete Sampras s 14), ko gre za OP Francije, pa je Nadal brez konkurence. Od leta 2005, ko ga je prvič osvojil pri 19 letih, je njegov tamkajšnji igralni izkupiček 112:3, kar pomeni 97,4-odstotno uspešnost. Prvi ga je presenetil Šved Robin Söderling leta 2009, nato še dvakrat Đoković (2015 in 2021).

Rafael Nadal je napovedal, da bo sezona 2024 zanj v vsakem primeru zadnja. Bo po tako dolgi odsotnosti zbral dovolj moči in želje za poskus vrnitve? Ali bo že prej dokončno pomahal Đokoviću v slovo, tako kot mu je lani po dolgi odsotnosti Federer? Kdo bi vedel. različne novosti in zamisli mlajših kolegov, s katerimi so ti prodrli v javnost v zadnjih letih, četudi so nekatere med njimi navidez »nore« in neuresničl­jive. Prihaja namreč nova generacija trenerjev, ki so vsak na svoj način zaznamoval­i naš nogomet – od 2. lige do članske reprezenta­nce! Simon Rožman (40), Luka Elsner (40) in Dejan Grabić (42) v klubih, Boštjan Cesar (40) in Mišo Brečko (39) v reprezenta­ncah. Cesar je začel lanski preporod Slovenije z Norveško in Srbijo, zdaj se uči in potrpežlji­vo čaka na svojo priložnost, Brečko je na zgodovinsk­i tekmi za Slovenijo – prva zmaga na kadetskih prvenstvih – zmlel Srbe na Madžarskem.

Lahko bi dodali še kakšno ime. Ni treba iskati nemškega čudežnega dečka Juliana Nagelsmann­a, ki je pri 28 letih vodil Hofenheim v bundesligi, po odpovedi v Münchnu pa ga lovi pol Evrope. Večina omenjenih trenerjev namreč šteje dobrih 40 let, njihov čas šele prihaja. Splača se jih strokovno podpreti, toda ne zato, ker ne bi imeli drugih – največ točk (28) v zadnjih 15 tekmah SNL je med slovenskim­i trenerji osvojil vse boljši Oliver Bogatinov (44) –, bolj zato, ker gotovo obetajo, saj so že opozorili nase na različnih ravneh in v različnih položajih, torej so razkrili določen potencial in znanje. Prav to pa je bistveno – kot že zapisano – v politiki, medosebnih odnosih in poslu, kakršen je nogomet.

 ?? Foto Benoit Tessier/Reuters ?? Rafael Nadal s soprogo Mario Francisco (levo) in sestro Meribel.
ℹ
Foto Benoit Tessier/Reuters Rafael Nadal s soprogo Mario Francisco (levo) in sestro Meribel. ℹ
 ?? Foto Instagram ?? Srečko Katanec uspešno vodi izbrano vrsto Uzbekistan­a.
Foto Instagram Srečko Katanec uspešno vodi izbrano vrsto Uzbekistan­a.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia