Delo (Slovenia)

Roglič bo rožnato majico napadel pred svojimi navijači

Kolumbijec Rubio najboljši v skrajšani, le 74 km dolgi 13. etapi – Zadnji teden dirke bo slovensko obarvan

- Miha Hočevar

»Primož Roglič je videti zelo dobro, skriva se v skupini in čaka na pravi trenutek, da stvari postavi na svoje mesto,« je italijansk­im novinarjem zaupal domači adut na Giru Damiano Caruso. Močno skrajšana 13. etapa pa še ni bila pravi trenutek, da bi 33-letni Zasavec nadoknadil dve sekundi in slekel rožnatega Gerainta Thomasa, čeprav se je zdelo, da bi to zlahka storil, če bi želel. Kot kaže, čaka na slovenske navijače, ki bodo ta konec tedna začeli množično romanje do Svetih Višarij. Švicarska etapa dirke po Italiji je obetala prvo veliko gorsko bitko, a je za uvod ponudila nekaj sindikalne­ga boja kolesarjev. Dovolj jim je bilo dežja, ki jih že dva tedna neprestano biča. Ker je močno lilo tudi na štartu v Borgofranc­u d'Ivrei, so 14. etapa: Sierre–Cassano Magnago šprint

Passo del Sempione 2.004 m zahtevali sprožitev protokola za ekstremne vremenske razmere. Na koncu so sklenili kompromis s prireditel­ji 106. Gira, ki so morali že drugič skrajšati nesrečno 13. etapo. Najprej zaradi nevarnosti proženja snežnih plazov na prelazu Grand San Bernard za 8 km in okoli 600 višinskih metrov, včeraj pa je zaradi dežja in nevarnosti poledice na spustu od etape, ki bi morala biti prvotno dolga 207 km, s 5200 višinskimi metri, ostalo dobrih 74 km in 2400 višinskih metrov.

Novi štartni kraj je bil Le Chable v Švici, kamor so se kolesarji pripeljali z ekipnimi avtobusi, nato pa se pred njimi ogrevali na trenažerji­h, kot da bi jih čakala vožnja na kronometer. Noge so morale biti pripravlje­ne za spopad z vzponom na Croix de Coeur (15,4 km, 8,8-odstotni povprečni naklon), ki je karavano popeljal 2174 m visoko.

S štarta so se izstrelili ubežniki, ki so se nato na ciljnem vzponu

Stresa 205 m kategorizi­ran vzpon v Crans Montano (13,1 km, 7,2 %) udarili za etapno zmago. Najmočnejš­i in najbolj premeten je bil 25-letni Kolumbijec Einer Rubio (Movistar), ki je na limanice ujel tudi prekaljene­ga veterana Thibauta Pinota (Groupama FDJ).

Thomas si ne dela utvar

V skupini kandidatov za zmago je Thomasov Ineos narekoval stanoviten tempo, ki so mu Roglič in njegovi pomočniki iz Jumba Visme brez težav sledili. Za malo razburjenj­a je s skokom 2 km pred ciljem poskrbel petouvršče­ni Caruso (Bahrain Victorious), ki pa je s tem bolj kot ne le pokazal, da je še tam. Podobno velja za Thomasa, ki je v zaključku šprintal na čelu skupine. Roglič mu je sledil sede, ni mu bilo treba odpreti ust, da bi globlje zadihal. Če bi sprožil svoj sloviti šprint navkreber, bi bržkone nadoknadil pičli dve sekundi, ki ga ločita od rožnate majice.

»Roglič me pušča v rožnati majici do zadnjega tedna, zadovoljen je s tem, da gre takoj v ekipni avtobus, mene pa čakajo številne obveznosti po etapi, v kateri je moja ekipa opravila veliko dela,« se Thomas, ki bo prihodnji teden dopolnil 37 let, zaveda, zakaj ga slovenski tekmec še ni napadel.

Kdaj ga bo? Naslednja velika gorska preizkušnj­a, 16. etapa s ciljem na Monte Bondoneju, je na vrsti v torek, a bo zanimiva tudi jutrišnja 15. etapa s ciljem v Bergamu, kamor bo že romalo večje število slovenskih navijačev, ki bodo Rogliča podpirali do gorske vožnje na čas na Svetih Višarjah v 20. etapi. Nedelja v Bergamu bo spominjala na dirko po Lombardiji leta 2021, na kateri je zmago slavil Tadej Pogačar. Tako kot njemu je Colle Aperto, 1,6 km dolga špica, po kateri sledi spust v cilj v središču mesta, na kožo pisana tudi Rogliču. 15. etapa: Seregno–Bergamo

Selvino 946 m šprint

Miragolo San Salvatore 945 m

Brembate di Sopra 268m kategorizi­ran vzpon 248 m

Valpiana 989 m

 ?? Foto Gints Ivuskans/AFP ?? Po izjemnem boju so se latvijski hokejisti veselili zmage proti Sloveniji.
Foto Gints Ivuskans/AFP Po izjemnem boju so se latvijski hokejisti veselili zmage proti Sloveniji.
 ?? Foto Luca Bettini/AFP ?? Primož Roglič je v 13. etapi kot senca sledil nosilcu rožnate majice Geraintu Thomasu.
Foto Luca Bettini/AFP Primož Roglič je v 13. etapi kot senca sledil nosilcu rožnate majice Geraintu Thomasu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia