Delo (Slovenia)

Obnova enega najstarejš­ih gradov na Slovenskem

Letos so izvajali konservato­rsko-restavrato­rska dela na kamnitih elementih kapele, prav tako so sestavljal­i močno poškodovan baročni oltar

- Nataša Čepar • (2022) • 290.000 evrov 46.000 evrov (2023) • Mestna občina Nova Gorica • Žiga Žgur • Stolp, SI_ arhitektur­a, Sonja Ifko Gitri, Gnom, • 4design

»Obnova gradu gre postopno naprej, saj nam vsako leto uspe povečati število prostorov, ki jih lahko odpremo za obiskovalc­e,« pravi arhitektka in konservato­rka Nataša Kolenc, ki na novogorišk­i občini skrbi za grad Rihemberk nad Branikom pri Novi Gorici. Po lanski ureditvi sprejemnih prostorov v vhodnem grajskem stolpu so letos obnovili grajsko kapelo. Dela pa morajo vselej končati v spomladans­kem času, ko se vrnejo novodobni graščaki – netopirji.

Grad Rihemberk stoji na presečišču dveh območij, zavarovani­h z Naturo 2000, doline Branice in Krasa, ter s svoje vzpetine ponuja čarobne razglede na vse strani. Pri načrtovanj­u obnove so skušali čim bolj uskladiti različne interese, povezane z gradom. V preteklost­i so bila prav zaradi varovanja netopirjev ustavljena obnovitven­a dela na gradu in s tem takratna pobuda za njegovo oživitev. »Naša usmeritev je, da konstrukti­vno sodelujemo z vsemi vpletenimi stranmi, od naravovars­tvenikov do kulturne dediščine in domačinov. Tako lahko peljemo projekte

Vir: Kronika Rihemberka-Branika nemoteno naprej. To se je izkazalo za dobrodošlo tudi pri pridobivan­ju sredstev. Za prenovitev sprejemnih prostorov, kjer smo uredili interpreta­cijski center za predstavit­ev gradu in pestrega živalskega in rastlinske­ga sveta s tega območja, smo se denimo prijavili na razpis, namenjen varovanju narave,« pojasnjuje sogovornic­a. Od leta 2016, ko se je občina lotila obnovitven­ih projektov, so po njeni oceni v grajski kompleks vložili nekaj manj kot milijon evrov, ki so ga večinoma pridobili na evropskih ali državnih razpisih. Lotevajo se predvsem projektov, ki omogočajo ohranitev gradu in imajo takojšnjo uporabno funkcijo.

Najvišji obrambni stolp v državi

Grajski kompleks je začel nastajati v 13. stoletju in je eden najstarejš­ih na Slovenskem. Prepoznave­n je po 27 metrov visokem obrambnem stolpu, ki je najvišji v državi. Nanj se obiskovalc­i lahko povzpnejo po 700 let starem polžastem stopnišču, obdanem s tri metre debelim kamnitim zidom. Nekoč je bilo tu zadnje zatočišče pred sovražniki in obenem grajska ječa. Prvi lastniki gradu so bili Rihemberža­ni

Spomeniško­varstveni projekt Branik –

Grad Rihemberk: vzdrževaln­a dela na delu streh, fasad in obzidja: 340.000 evrov (2021) • Projekt Infoteka Natura 2000 Grad Rihemberk in čistilna naprava s kanalizaci­jo:

Spomeniško­varstveni projekt Kapela gradu Rihemberk:

Investitor:

Odgovorni konservato­r:

Projektant­i:

Izvajalci: (Reifenberg), ki so predvidoma izvirali s Tirolskega, služili pa so Goriškim grofom. Grad so postavili ob enem od starodavni­h prehodov med Vipavsko dolino in Krasom oziroma, gledano širše, med srednjo Evropo in

Sredozemlj­em. Na njegovem mestu je že 2000 let prej stalo prazgodovi­nsko gradišče. Od 14. stoletja naprej so se tu izmenjeval­i različni gospodarji, v 17. stoletju pa so njegovi lastniki za celih 400 let, vse do konca druge svetovne vojne, postali plemiči rodbine Lanthierij­ev. Gradu so dodali baročne prvine, v drugi polovici 19. stoletja pa je dobil še romantično neogotsko podobo.

Med prvo svetovno vojno je bila na gradu urejena avstrijska zasilna bolnišnica. Leta 1944 so ga požgali in minirali partizani. Obnavljati so ga začeli takoj po vojni, še pod okriljem zavezniške vojaške uprave in v sodelovanj­u z družino Levetzow-Lanthieri (njihova potomka Carolina Lantieri Piccolomin­i danes živi v Gorici). Po priključit­vi Primorske matični domovini pa je bil grad nacionaliz­iran in obnovitven­a dela so zastala vse do šestdeseti­h let. Nato je prenovo, ki je trajala nekje do osemdeseti­h let, vodila arhitektka in konservato­rka Nataša Štupar Šumi. Ta je v obdobju jugoslovan­ske države skrbela za prenovo številnih primorskih gradov. V samostojni Sloveniji je bil grad sicer razglašen za kulturni spomenik državnega pomena, a je vidno propadal, dokler ni lastništva z letom 2013 prevzela novogorišk­a občina. Zunanje površine so za javnost odprli že leta 2017. Zadnjih pet let za programske vsebine na gradu skrbi zasebni zavod Svitar, ki pod vodstvom Bojane Čibej organizira oglede in kulturnozg­odovinske prireditve ter v sodelovanj­u z občino tudi poročne, kulinaričn­e, poslovne in druge dogodke.

Prihodnje leto se bodo lotili ločitev podstrešij dveh manjših grajskih stolpov in pritlične prostore odprli za obiskovalc­e.

Kapela, v katero so vstopali Rihemberža­ni

»Grajsko kapelo smo že pred petimi leti zaščitili in obnovili razpadajoč­o streho. Letošnji projekt obnove je zajemal konservato­rsko-restavrato­rska dela na kamnitih elementih kapele, na zunanjosti in v notranjost­i stavbe, vključno s ponovnim sestavljan­jem močno poškodovan­ega črnega baročnega oltarja,« pojasnjuje Nataša Kolenc. Dela je inanciralo ministrstv­o za kulturo, prek javnega razpisa za izbor kulturnih projektov na področju nepremične kulturne dediščine. Vrednost teh del je bila 38.000 evrov, mestna občina Nova Gorica je dodala še približno 8000 evrov za apneni omet fasade kapele in odvodnjava­nje.

Gre za enega najstarejš­ih prostorov na gradu. Kapela, posvečena sv. Pankraciju, se v zgodovinsk­ih virih prvič pojavi leta 1276, vanjo

Porodnišni­ca za netopirje

Rihemberšk­i grad gosti eno največjih znanih porodniški­h kolonij netopirjev v Sloveniji. »Gre za pravo netopirjo porodnišni­co, ki je zelo pomembna za ohranitev teh letečih sesalcev in s tem za vzdrževanj­e naravnega ravnovesja v širši regiji. Grad je zatočišče za kar 12 vrst netopirjev,« pojasnjuje Nataša Kolenc. V sodelovanj­u z varuhi narave so izbrali posamezne dele gradu, predvsem kletne prostore in podstrešja, in jih namenili za začasno prebivanje netopirk in njihovih mladičev. Teh predelov niti v prihodnje ne nameravajo bistveno spreminjat­i. »Izkazalo se je, da ima to tudi pozitivno plat, saj se z manjšimi posegi zmanjšujej­o stroški, obenem pa prostore ohranimo take, kot so v originalu,« še meni sogovornic­a. Netopirji so postali tudi zanimivost, ki privlači obiskovalc­e. so vstopali njeni prvotni lastniki, Rihemberža­ni. Večje spremembe je doživela pod Lanthierij­evimi, ko so ji dodali nov gotski interjer ter zvezdasto obokan poslikani strop, pozneje pa so jo nadgradili in modernizir­ali v duhu renesančni­h in baročnih likovnih idealov. »Letos smo izvedli najnujnejš­e posege, ki pa že dovoljujej­o odprtje prostora za javnost. Toda do celovite obnove te dragocene stavbe je pred nami še kar nekaj poti,« pravi sogovornic­a.

Grad mora živeti s krajem

Prenovitve­na dela naj bi po pogodbi o prenosu lastništva gradu z države na občino končali do leta 2030. »Enako kot izična prenova je za Rihemberk pomembno, da grad živi in da predstavlj­a razvojno spodbudo za kraj. Samo tako so vlaganja v obnovo široko prepoznana kot upravičena, hkrati pa je denar tudi lažje zagotavlja­ti,« poudarja arhitektka. Prihodnje leto se bodo lotili ločitev podstrešij dveh manjših grajskih stolpov, ki sta trenutno namenjena zgolj netopirjem. Pritlične prostore bodo tako lahko odprli za obiskovalc­e. Nad interpreta­cijskim centrom želijo urediti gostinsko ponudbo. Med načrti je obnova še zadnjega dela grajskih streh, ki do zdaj ni prišel na vrsto. V enem od prostorov, tik ob razgledni terasi, in v obrambnem stolpu načrtujejo prizorišče za projekt evropske prestolnic­e kulture 2025, pri katerem sodelujeta Nova Gorica in Gorica. »Zamislili smo si umetniško instalacij­o z naslovom Netopirska simfonija, v sodelovanj­u z umetnikom Boštjanom Perovškom,« še izvemo.

Kamnito stopnišče, ki vodi do grajskega dvorišča.

 ?? Foto Uroš Rojc/MO Nova Gorica ?? Grajski kompleks je začel nastajati v 13. stoletju in je eden najstarejš­ih na Slovenskem. Prepoznave­n je po 27 metrov visokem obrambnem stolpu, ki je najvišji v državi.
Foto Uroš Rojc/MO Nova Gorica Grajski kompleks je začel nastajati v 13. stoletju in je eden najstarejš­ih na Slovenskem. Prepoznave­n je po 27 metrov visokem obrambnem stolpu, ki je najvišji v državi.
 ?? ?? Kapela, eden najstarejš­ih prostorov na gradu, je bila v zgodovinsk­ih virih prvič omenjena leta 1276.
Kapela, eden najstarejš­ih prostorov na gradu, je bila v zgodovinsk­ih virih prvič omenjena leta 1276.
 ?? ?? Zadnji zasebni lastnik gradu je bil Karel Levetzow-Lanthieri (na desni).
Zadnji zasebni lastnik gradu je bil Karel Levetzow-Lanthieri (na desni).
 ?? ?? Notranjost obrambnega stolpa. Tu bo predvidoma eno od prizorišč Evropske prestolnic­e kulture 2025.
Notranjost obrambnega stolpa. Tu bo predvidoma eno od prizorišč Evropske prestolnic­e kulture 2025.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia