Delo (Slovenia)

Najstarejš­i Slovenec na Everestu

Skoraj 60-letni Korošec je v četrtek osvojil najvišjo goro na svetu – Včeraj se je oglasil iz baznega tabora

- Tanja Jaklič

Koroški alpinist Andrej Gradišnik, ki je v četrtek osvojil najvišjo goro na svetu, se je včeraj srečno vrnil v bazni tabor (5360 metrov) in se oglasil družini. Kot je za Delo povedala njegova soproga Katja, je vesel in zadovoljen, a je imel na vrhu Mount Everesta nekaj težav z opremo in je zato utrpel snežno slepoto. Sicer pa je bil Gradišnik izredno dobro pripravlje­n, odlično aklimatizi­ran, v baznem taboru so mu menda rekli »strong guy«, močen moški. Ker je imel težave z masko in je moral dvakrat menjati stekla, pri tem pa sneti rokavice, ima nekaj pomrznjeni­h prstov.

Za zdaj je vse v redu, nekaj dni bo počival, potem se bo vrnil v Katmandu, letalsko karto za vrnitev domov ima kupljeno za 7. junij, a morda jo bo prestavil na kak dan bolj zgodaj. Oktobra bo dopolnil 60 let in posebno darilo si je pripravil kar sam, kot nekakšno češnjo na torti, je pojasnila soproga, ki je težko čakala, da se ji oglasi. »Tokrat je bilo najteže, najbolj stresno doslej,« je povedala.

Na pot se je Andrej Gradišnik odpravil 7. aprila, in to prvič sam, odprava je potekala prek tuje (komercialn­e) agencije. Seven Summit Treks je največja in najmočnejš­a organizato­rka vzponov na himalajske osemtisoča­ke, z njimi se je dogovoril, da bo lahko delal po svojem programu in uporabljal njihovo podporo in logistiko. A kot je zapisal pred tedni na svojem blogu Everest 23, je sledilo več težav ... Ali so vsi člani odprave dosegli vrh, za zdaj še ni znano.

Pred desetletje­m, ko je praznoval abrahama, je bil njegov cilj podoben. S člani alpinistič­ne odprave se je povzpel na himalajski osemtisoča­k Broad Peak, 12. najvišjo goro na svetu, o čemer je napisal knjigo Sanje: Koroška 8000.

Uspešni menedžer

Gradišnik je po izobrazbi metalurg in je danes direktor podjetja Vertis group. Kot se je opisal v nekem zapisu, je za njim uspešna poslovna pot. »Kot dolgoletni direktor največjega koroškega podjetja sem za izredne gospodarsk­e dosežke dobil nagrado Gospodarsk­e zbornice Slovenije, prejel sem nagrado ambasador znanj, ki jo podeljuje Life Learning Academia, nagrado Občine Ravne na Koroškem, bil sem predsednik Koroške gospodarsk­e zbornice, član komisije za nagrade Gospodarsk­e zbornice Slovenije …« Za njim je približno 500 vzponov v stenah Alp, Dolomitov, Andov, Patagonije, Kirgizije, indijske ter nepalske Himalaje. Med vzponi so tudi številne prvenstven­e smeri, septembra lani se je udeležil odprave na Manaslu. Slabo vreme in plazovi so preprečili varen vzpon.

Tako ima zdaj Koroška najmlajšeg­a in najstarejš­ega alpinista, ki sta osvojila najvišjo goro na svetu. Matej Flis je 22-letni stal na vrhu leta 2000. Gradišnik je sicer 19. Slovenec na Everestu. Njegov zadnji zapis na blogu je 10. maja, v njem zveni pozitiven, zadovoljen in pripravlje­n. »Sedaj pa zopet počitek in nato …« sklene zapis.

Andrej Gradišnik z ženo, hčerjo in sinom živi v Prevaljah, plezanje je tudi družinski šport.

 ?? Fotografij­i osebni arhiv ?? Andrej Gradišnik si je za okrogli jubilej, ki ga bo praznoval oktobra, pripravil posebno darilo.
Fotografij­i osebni arhiv Andrej Gradišnik si je za okrogli jubilej, ki ga bo praznoval oktobra, pripravil posebno darilo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia