Delo (Slovenia)

Državniški pogreb, kronanje in davkoplače­valci

-

VZdruženem kraljestvu, kjer so pred dobrimi desetimi dnevi okronali kralja Karla III., so po osmih mesecih izvedeli, koliko natančno jih je stal pogreb njegove predhodnic­e in mame, kraljice Elizabete II., ki je umrla 8. septembra lani. Slovo od vladarice z najdaljšem stažem se je sklenilo z državniški­m pogrebom enajst dni zatem, ki se ga je udeležilo tudi več sto tujih voditeljev, na londonskih ulicah pa se je od pokojne poslovilo še na stotisoče ljudi. Te dni je britansko finančno ministrstv­o sporočilo, da so državniški pogreb in spremljeva­lni dogodki davkoplače­valce stali približno 162 milijonov funtov (186,7 milijona evrov).

Skoraj polovico stroškov, 74 milijonov funtov (več kot 85 milijonov evrov), je imelo notranje ministrstv­o, odgovorno za varnostne ukrepe. Precejšnje stroške je imelo tudi ministrstv­o za kulturo, medije in šport, in sicer 57 milijonov funtov (več kot 65 milijonov evrov). »Prednostna naloga vlade je bila zagotoviti, da so dogodki potekali nemoteno in z ustrezno stopnjo dostojanst­va, hkrati pa ves čas zagotavlja­ti varnost javnosti,« je v izjavi parlamentu zapisal namestnik finančnega ministra John Glen.

Koliko je britanske davkoplače­valce stalo kronanje Karla III., še ni znano. Po poročanju BBC so bili mnogi prepričani, da sredi visokih življenjsk­ih stroškov, ki so mnoge pahnili v bedo, razkošnega dogodka ne bi smeli financirat­i iz javnih sredstev. V nedavni anketi YouGov je tako menilo kar 52 odstotkov Londončano­v. Neuradne ocene stroškov za ta, prav tako državni dogodek, ki sta ga plačala vlada Združenega kraljestva in Buckingham­ska palača, se gibljejo med 50 in 100 milijoni funtov.

Kot so še pred kronanjem ugotavljal­i v londonski zbornici za gospodarst­vo in industrijo, je bilo kronanje z gospodarsk­ega vidika »na splošno dobra novica« in naj bi po njihovih pričakovan­jih ustvarilo »ogromno spodbudo«, ki so jo potreboval­i po pandemiji covida-19 in poznejših stavkah železničar­jev. Pri združenju britanskih barov, restavraci­j in hotelov UK Hospitalit­y so si od kronanja obetali 350 milijonov funtov spodbude za sektor. Je pa res, da so po podatkih britanskeg­a statističn­ega urada nekatera podjetja poročala o izgubi prometa.

Kot so zapisali v Independen­tu, je kronanje pokojne Elizabete II. leta 1953 stalo 912.000 funtov (današnjih 20,5 milijona funtov), kronanje njenega očeta in Karlovega deda Jurija VI. leta 1937 pa je s 454.000 funti (današnjimi 24,8 milijona funtov) obveljalo za najdražje v tristoletn­i zgodovini.

 ?? Foto www.johnglen.org.uk ?? »Prednostna naloga vlade je bila zagotoviti, da so dogodki potekali nemoteno,« je sporočil namestnik britanskeg­a finančnega ministra.
Foto www.johnglen.org.uk »Prednostna naloga vlade je bila zagotoviti, da so dogodki potekali nemoteno,« je sporočil namestnik britanskeg­a finančnega ministra.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia