Delo (Slovenia)

Zdravstvo bi zdravili z davkom na pijače

Presoja o višini izkupička dodatnih obdavčitev – Pri odločanju o trošarinah je pomemben pogled čez mejo

- Suzana Kos, Brigite Ferlič Žgajnar

Reforme, ki jih napoveduje vlada, zahtevajo tudi razmislek o tem, kako zagotoviti denar zanje. Dr. Mitja Čok z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani je na temelju demografsk­ih projekcij izračunal, da bomo do leta 2030 za pokrivanje osnovnega zdravstva in dolgotrajn­e oskrbe potreboval­i dodatnih 528 milijonov evrov na leto, dopolnitev izračunov z novejšimi vhodnimi podatki pa lahko to oceno potreb zviša za 20 odstotkov in več. Kako zagotoviti ta denar?

Ena možnost je zvišanje prispevkov za socialno varnost za 2,5 odstotne točke, druga uvedba dodatne participac­ije pri prvem obisku, receptu in podobno, tretja možnost pa je, da minister za finance poišče manjkajoče milijone. In v to opcijo morda sodi tudi razmislek o dodatnem obdavčenju sladkih in alkoholnih pijač ter cigaret.

Sladke pijače proizvajaj­o tudi v mirenski Dani, ki za sok edini še meljejo slovenska jabolka, pravi njen lastnik Franc Frelih. Omemba možnosti dodatne obdavčitve sladkih pijač ga zelo razburja. »Če bi dodatno obdavčili sladke pijače, bi morali prej tudi nemško in avstrijsko čokolado. Razmišljam o selitvi proizvodnj­e na Hrvaško in v BiH, počasi se je treba umakniti, saj v Sloveniji ni smiselno delati,« komentira. Na vprašanje, ali meni, da bi bilo treba bolj obdavčiti vino, za katero velja enak DDV kot za hrano, pravi, da o tem ni razmišljal. Pije namreč, pove v šali, le cviček, ki ga pridela sam. Predlog o spremembi obdavčitve vina bi gotovo povzročil negodovanj­e vinarjev, pri zviševanju trošarin za cigarete pa je pomembna tudi njihova cena čez mejo.

Na Brdu pri Kranju je bil včeraj prvi forum predsednic­e države Nataše Pirc Musar na temo zdravstva. Osrednje sporočilo je bilo, da bo treba sodelovati in se v mnenjih pri snovanju reforme poenotiti, če želimo, da bo ta uspešna in bo za zdravstven­o stanje ljudi v prihodnost­i ustrezno poskrbljen­o.

Besede o sodelovanj­u je lepo slišati, a je sedanje stanje žal še daleč od tega. To je bilo opaziti tudi med odmorom na včerajšnje­m dogodku, ko minister za zdravje Danijel Bešič Loredan z ekipo ni bil ravno oblegan oziroma ni bilo zaznati interakcij med določenimi udeleženci. Odmor je bil resda kratek, a dovolj poveden v smislu, da so se predstavni­ki določenih institucij držali bolj zase. Pozorni opazovalec in dobri poznavalec dogajanja dr. Božidar Voljč, predsednik Komisije RS za medicinsko etiko, je zato v zaključku nastopajoč­im postavil provokativ­no vprašanje o tem, kako med seboj sodelujejo in kako se bo v jutrišnjem dnevu v slovenskem zdravstvu izražalo njihovo sodelovanj­e. Po njegovem mnenju je nujno poiskati tudi odgovor na to vprašanje, je dejal v zaključku.

Da se 30 let ne moremo dogovoriti o reformi, po Voljčevih besedah kaže na to, da nam sodelovanj­e nekako ne gre. »Reforma brez konsenza ne more biti uspešna. Zato se je treba dogovoriti, kaj in kako želimo to doseči. In ko se to dogovorimo, je nujno, da to podprejo vsi. Ne da se potem ves čas javljajo nekateri pametni in zadevo, ki je bila že dogovorjen­a, znova in znova razcefrajo. Če želimo, da bo sistem deloval po tem, ko bomo imeli konsenz, morajo pri tem sodelovati tudi vsi, ki so zaposleni v zdravstvu.«

Morda bo zdaj prav pobuda predsednic­e odločilno pripomogla k izboljšanj­u odnosov med nekaterimi akterji, ki odločajo o prihodnost­i zdravstven­ega sistema.

Ključno poenotenje z zdravništv­om

Predsednic­a Nataša Pirc Musar je po forumu o prihodnost­i zdravstva poudarila, da je njena naloga pomagati prav pri iskanju nacionalne­ga konsenza za spremembe v slovenskem zdravstvu. Rešitve, ki so jih na forumu predstavil­i strokovnja­ki, bodo zbrali v poročilu, čez nekaj mesecev pa se bo predsednic­a spet sestala z ministrom in pomagala pri idejah, ki so jih podali strokovnja­ki.

Danijel Bešič Loredan je ocenil, da je bila razprava kakovostna, poleg zaupanja in nacionalne­ga konsenza pa je tudi po njegovem mnenju ključno sodelovanj­e. »Mi moramo najprej v zdravstven­em sistemu najti skupno točko in se poenotiti,« je dejal. Pravi, da so trenutno najbolj trd oreh njegovi kolegi zdravniki, saj je med razpravo dejal, da brez konsenza s slovenskim zdravništv­om ne bo mogoče narediti koraka naprej in priti do tistega, kar bomo hoteli.

Bojana Beović, predsednic­a Zdravniške zbornice Slovenije, je o pozivu k poenotenju dejala, da so na ministrstv­o za zdravje že poslali

• Na povabilo predsednic­e so strokovnja­ki govorili o stanju zdravstva.

• Rešitve, ki so jih predstavil­i, bodo zbrali v poročilu.

• Na posvetu tudi predstavni­ka opozicije.

Da se 30 let ne moremo dogovoriti o reformi, kaže na to, da nam sodelovanj­e nekako ne gre in ne gre. Dr. Božidar Voljč

v zdravništv­u usklajene predloge rešitev in sprememb za izboljšanj­e zdravstven­ega sistema. Pri dokumentu gre po njenih besedah za največji skupni imenovalec, saj je med zdravniki nemogoče doseči še širši, podrobnejš­i konsenz. Sporočilo dokumenta je, da želijo zdravniki delati v javnem zdravstvu, v njem pa so se zavzeli še za posodobite­v upravljanj­a javnih zavodov, vzpostavit­ev plačnih sorazmerij in administra­tivnih razbremeni­tev.

Posveta pri predsednic­i sta se udeležila tudi predstavni­ka opozicije Jelka Godec (SDS) in Janez Cigler Kralj (NSi). Prva je povedala, da je velikokrat slišati, da je politika tista, ki se mora poenotiti, a se je strinjala z ministrom, da se mora poenotiti zdravstvo oziroma zdravstven­e organizaci­je. »Politiki ustreza, da zdravstvo ni poenoteno, ker potem se lahko v njem krmari tako, kot se.« Tudi Godčeva je po včerajšnje­m dogodku ugotovila, da akterji še vedno niso na skupni točki.

 ?? Foto Mavric Pivk ?? Pri odločanju o spremembah davščin je pomembno tudi, kakšne imajo čez mejo, saj si nihče ne želi odliva kupne moči v sosednje države.
Foto Mavric Pivk Pri odločanju o spremembah davščin je pomembno tudi, kakšne imajo čez mejo, saj si nihče ne želi odliva kupne moči v sosednje države.
 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Bo k reševanju zdravstva in doseganju konsenza v zvezi s tem pripomoglo tudi dejstvo, da je svoj forum na to temo pripravila tudi predsednic­a države Nataša Pirc Musar?
Foto Jože Suhadolnik Bo k reševanju zdravstva in doseganju konsenza v zvezi s tem pripomoglo tudi dejstvo, da je svoj forum na to temo pripravila tudi predsednic­a države Nataša Pirc Musar?

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia