Delo (Slovenia)

Prenova šolstva s prvo strokovno oviro

Člani delovne skupine zahtevajo umik osnutka predloga

- Špela Kuralt

Polovica delovne skupine za pripravo Nacionalne­ga programa vzgoje in izobraževa­nja (NPVI) 2023–2033 je ministra za vzgojo in izobraževa­nje Darja Feldo ter vodjo delovne skupine Janeza Vogrinca pozvala, da iz postopka umakneta predlog sprememb zakona o osnovni šoli. V nasprotnem primeru bodo iz delovne skupine izstopili.

NPVI je bil načrtovan kot ključen dokument, kakšna bosta slovenska vzgoja in izobraževa­nje v prihodnjem desetletju. Ker je država iz načrta za okrevanje in odpornost dobila sredstva tudi za nekatere spremembe v šolstvu, na primer za spremembo učnih načrtov, je minister napovedal, da bodo posamezni procesi šolske reforme potekali hkrati. Veliko strokovnja­kov, tudi članov delovne skupine, je opozarjalo, da tak vrstni red ni smiseln, a so se vseeno dogovorili za sodelovanj­e. Ko je ministrstv­o 11. maja na portalu e-demokracij­a objavilo predlog novega zakona o osnovni šoli, pa je imelo 16 članov delovne skupine dovolj.

»Kakšen je smisel številnih strokovnih in javnih razprav ter kakšen je smisel prizadevan­j vseh v delovno skupino vključenih strokovnja­kov z univerz, fakultet, podpornih strokovnih ustanov, srednjih in osnovnih šol, vrtcev, strokovnih združenj in tako dalje, če na ministrstv­u očitno deluje vzporedno struktura, ki se je že odločila, kakšne konkretne sistemske spremembe in ukrepe je odločena uveljaviti, delovno skupino pa dojema predvsem kot pokritje za lastno uveljavlja­nje šolsko-politične moči in interesov,« so zapisali v javnem pismu.

Predlog sprememb zakona prinaša novosti v izobraževa­nju na domu, uvaja obvezni drugi tuj jezik, spreminja pogostost in namen nacionalne­ga preverjanj­a znanja (NPZ), uzakonja razširjeni program. Člani delovne skupine v pismu opozarjajo, da imajo strokovnja­ki na izbrane rešitve veliko pomislekov, z osnutkom pa so jih le seznanili, usklajevan­ja ni bilo. Ministrstv­o pozivajo, da iz predloga zakona umakne in se vzdrži vlaganja predlogov sistemskih rešitev ali njihovih sprememb, dokler ne bo pripravlje­n NPVI. Če se to ne bo zgodilo, bo 16 podpisniko­v pisma iz delovne skupine izstopilo.

Z ministrstv­a so odgovorili, da bo znanih več informacij po naslednjem zasedanju delovne skupine. Janez Vogrinc pa je odgovoril, da so bili člani delovne skupine z načrtovano spremembo zakona »seznanjeni na ustanovni seji januarja 2023«, saj večina predlagani­h sprememb izhaja iz poskusa, ki ga že izvajajo na 145 šolah. Poudaril je, da bi bilo idealno, če bi vse spremembe lahko ustavili do NPVI: »Pri tem pa se moramo zavedati, da je treba tudi šolam, ki poskusno že peto leto uvajajo spremembe, zagotoviti nadaljnje izvajanje sprememb, ki so se v poskusu potrdile kot pozitivne, enake pogoje pa vsaj postopno zagotoviti tudi učencem drugih šol,« je še odgovoril Vogrinc.

 ?? ?? Člani delovne skupine, ki jo vodi Janez Vogrinc, v pismu opozarjajo, da imajo strokovnja­ki na izbrane rešitve veliko pomislekov.
Člani delovne skupine, ki jo vodi Janez Vogrinc, v pismu opozarjajo, da imajo strokovnja­ki na izbrane rešitve veliko pomislekov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia