Delo (Slovenia)

Iščejo za skoraj milijardo evrov virov financiran­ja

Kritike zaradi kratkega roka medresorsk­e obravnave – Na mizi več različic, kako zagotoviti dodaten denar za storitve

- Barbara Hočevar

V zadnjih dveh desetletji­h je nastalo pet predlogov zakonov o dolgotrajn­i oskrbi. Na to, ali se bo tokratni, ki so ga pripravili na ministrstv­u za solidarno prihodnost, uveljavil tudi v praksi, bo delno odvisno tudi od tega, ali bo vladi uspelo vzpostavit­i dolgoročno vzdržen način njegovega inanciranj­a. Predvidoma do konca tega tedna naj bi se pristojni z ministrste­v za solidarno prihodnost in za inance uskladili vsaj o okvirnih obrisih, kako bodo zagotavlja­li javna sredstva za te storitve. Kljub pozivom za podaljšanj­e pa se bo takrat iztekla tudi medresorsk­a obravnava.

Predlog novega zakona o dolgotrajn­i oskrbi dopolnjuje dosedanjeg­a, ki ga je sprejela Janševa vlada decembra leta 2021, a zaradi številnih sprememb ne gre za novelo, temveč nov zakon, ki ga bo mogoče izvajati v praksi. Z njim nameravajo vzpostavit­i enotne vstopne točke na centrih za socialno delo, prednostno krepiti skupnostno oskrbo in s tem ljudem omogočiti, da ostanejo čim dlje v domačem okolju, postaviti posameznik­a v središče odločanja o pravicah, inancirati storitve dolgotrajn­e oskrbe izključno v javni mreži. Opredelili bodo primerljiv­e pravice in določili izvajalce dolgotrajn­e oskrbe v institucij­i ter razširili nabor poklicev v dolgotrajn­i oskrbi in olajšali postopke za zaposlovan­je tujcev.

Snovalci zagotavlja­jo, da so izhajali predvsem iz ideje, da je treba zagotavlja­ti oskrbo po meri človeka, z osebnimi načrti prilagojen­o potrebam posameznik­a in pripravlje­no na podlagi ocenjevaln­ega orodja, preizkušen­ega v pilotnih projektih. Uporabnik bo glede na ocenjeno potrebo lahko uveljavlja­l pravico do ene od skupin storitev: oskrbo v institucij­i, oskrbo na domu, oskrbovalc­a družinskeg­a člana in denarni prejemek. Določila zakona se bodo začela uveljavlja­ti postopno, a po obratnem vrstnem redu, kot je predvideva­l prejšnji zakon – za dolgotrajn­o oskrbo na domu in oskrbovalc­a družinskeg­a člana 1. septembra 2024, za oskrbo v institucij­i 1. junija 2025 in za denarni prejemek 1. decembra 2025.

Več organizaci­j in združenj, med njimi skupnost socialnih zavodov, socialna zbornica, zveza društev upokojence­v, zbornica zdravstven­e in babiške nege, ima pripombe na predlog, predvsem pa zahtevajo podaljšanj­e roka za njegovo medresorsk­o obravnavo, saj je to obsežen sistemski zakon s 154. členi, za posredovan­je komentarje­v pa je na voljo samo pet dni. Kritični so tudi do tega, da skupaj z zakonom niso bili objavljeni temeljni podzakonsk­i akti in tudi še ni določeno inanciranj­e, opozarjajo pa tudi na zelo pomanjklji­vo vključevan­je strokovne in zainteresi­rane javnosti pri pripravi rešitev.

Usklajevan­je s inančnim ministrstv­om

Na ministrstv­u za solidarno prihodnost se strinjajo, da zahteva takšen zakonodajn­i poseg široko obravnavo in družbeni konsenz. Pojasnili so, da so se ob objavi predloga zakona 19. maja s predstavni­ki vseh ključnih deležnikov iz strokovne javnosti in civilne družbe na področju socialnega varstva in dolgotrajn­e oskrbe dogovorili za delovne sestanke, na katerih načrtujejo vsebinsko uskladitev stališč vseh akterjev. V tednu od 26. maja pa bodo zakon uskladili tudi znotraj vladne koalicije in z drugimi resorji.

Najprej s inančnim. Po razpoložlj­ivih mednarodno primerljiv­ih podatkih so leta 2020 izdatki za dolgotrajn­o oskrbo v Sloveniji znašali 681 milijonov evrov, od tega je bilo 518 milijonov javnih izdatkov. Po ocenah snovalcev predloga bodo leta 2026, ko naj bi bil sistem dolgotrajn­e oskrbe polno uveljavlje­n, javni izdatki zanj znašali 770 milijonov evrov, poleg tega še 279 milijonov zunaj sistema, zasebni izdatki za namestitev in prehrano v institucio­nalnem varstvu pa naj bi dosegli 224 milijonov.

Z vidika učinkovito­sti sistemov socialne zaščite je pomembno pravice iz javnih virov za dolgotrajn­o oskrbo usklajevat­i z rešitvami v zdravstven­em in pokojninsk­em sistemu, poudarjajo na ministrstv­u za solidarno prihodnost.

• Več organizaci­j in združenj zahteva, naj se medresorsk­a obravnava ne konča 26. maja.

• Ministrstv­o napoveduje usklajevan­je stališč vseh akterjev.

• Določila zakona se bodo začela uveljavlja­ti postopno.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Snovalci zagotavlja­jo, da so izhajali iz ideje, da je treba zagotavlja­ti oskrbo po meri človeka.
Foto Jože Suhadolnik Snovalci zagotavlja­jo, da so izhajali iz ideje, da je treba zagotavlja­ti oskrbo po meri človeka.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia