Delo (Slovenia)

Vse večja verjetnost, da bo država kupila nasedli Plečnikov stadion

Jankovićev odziv na zavrnjeno gradbeno dovoljenje

- Zdenko Matoz

Prejšnji teden se je izvedelo, da je ministrstv­o za naravne vire in prostor zavrnilo izdajo gradbenega dovoljenja za Bežigrajsk­i športni park. Družbeniki tega podjetja so Olimpijski komite Slovenije, Joc Pečečnik in Mestna občina Ljubljana. V imenu slednje je njen župan Zoran Janković o tem govoril na včerajšnji tiskovni konferenci. Joc Pečečnik ostaja brez komentarje­v, Olimpijski komite Slovenije pa se še ni izjasnil.

Kot kaže, se bo propadanje Plečnikove­ga stadiona za Bežigradom v Ljubljani še kar nadaljeval­o. Po zavrnitvi izdaje gradbenega dovoljenja, na osnovi negativneg­a mnenja zavoda za varovanje kulturne dediščine, je zdaj le nekaj možnosti, meni Janković.

»Že pred časom sem povedal, da sta le dve možnosti: ali da se izda gradbeno dovoljenje ali pa država odkupi Plečnikov stadion in pripravi nov program, temu pa bo Mestna občina Ljubljana tudi sledila. Zavrnitev izdaje gradbenega dovoljenja je bila zame pričakovan­a. Počakali bomo na rešitev naše vloge za revizijo pri vrhovnem sodišču o lastništvu zemljišča ob Fondovih blokih.

Propadanje Plečnikove­ga stadiona se nadaljuje.

Če naša revizija ne bo odobrena in je odločitev glede tega zemljišča dokončna, bo treba projekt obnoviti, brez načrtovani­h vil, ki so bile tam predvidene. S tem se tudi zmanjša udeležba v družbi Mestne občine Ljubljana za to zemljišče.«

Možna je pritožba na upravno sodišče

Zemljišče je bilo v zemljiški knjigi vpisano kot last Mestne občine Ljubljana in so ga tudi dali oceniti. O tem se bodo še pogovorili z druž

beniki, tako z Olimpijski­m komitejem Slovenije kot tudi z največjim deležnikom v družbi Bežigrajsk­i športni park, Jocem Pečečnikom, oziroma njegovim podjetjem, ko bo jasen odgovor vrhovnega sodišča, je pojasnil župan. Potrdil je tudi, da potekajo pogovori med Jocem Pečečnikom in ministrstv­om za kulturo le o odkupu Plečnikove­ga stadiona.

Družbeniki tudi razmišljaj­o o pritožbi na upravno sodišče zaradi zavrnitve izdaje gradbenega dovoljenja za Bežigrajsk­i športni park.

Ko se bodo odločili, bodo o tem tudi obvestili javnost.

»Nedvoumno pa je usoda projekta odvisna od naše prošnje za revizijo na vrhovnem sodišču za to zemljišče. In glede na odločitev bo verjetno zaradi tega treba projekt spremeniti, če se bo z njim nadaljeval­o. V primeru, da država odkupi Plečnikov stadion, bo že ona predstavil­a svoje ideje za njegovo ureditev. Mi bomo prosili našega podžupana Janeza Koželja, ki je vodja odbora za urbanizem, ter naše kolege na oddelku za urbanizem, naj o tem povedo svoje mnenje,« je povedal Janković. Tako je od odločitve vrhovnega sodišča odvisno, v katero smer se bo odvijala usoda prenove Plečnikove­ga stadiona.

MOL ne bo kupila stadiona

Na sestanku družbeniko­v Bežigrajsk­ega športnega parka s predstavni­ki ministrstv­a za kulturo pred pol leta je Janković predstavil dve možnosti za rešitev usode Plečnikove­ga stadiona. Ministrica za kulturo Asta Vrečko pa je dejala, da obstaja še tretja možnost, vendar je takrat ni predstavil­a. »Pa sem iz medijev izvedel, da naj bi stadion prevzela lokalna skupnost. Ne zdi se mi prav, da nekomu daš neko nalogo, ne da bi se prej o tem z njim pogovoril,« je še dodal Janković.

 ?? Foto Leon Vidic ??
Foto Leon Vidic

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia