Delo (Slovenia)

Vojna se je preselila tudi na rusko ozemlje

Sabotaža na ruskem obmejnem območju bi lahko bila preludij v dolgo napovedova­no ukrajinsko protiofenz­ivo

- Boštjan Videmšek

V Belgorodsk­i oblasti tik ob ukrajinski meji so včeraj že drugi dan potekali spopadi med ruskima milicama Legija Svoboda Rusije in Ruski prostovolj­ski korpus na eni ter ruskimi vladnimi silami na drugi strani. Ruske sabotažne enote so na rusko ozemlje iz Ukrajine vdrle v ponedeljek. Ukrajinske oblasti še vedno zanikajo kakršnokol­i povezavo z milicama, ki sta bili v preteklost­i povezani s skrajno desnimi skupinami v Ukrajini, ruske oblasti pa so začele preiskavo teroristič­nih dejanj. Ruskim silam je po lastnih trditvah uspelo izgnati vse domnevne saboterje.

O dogajanju v mestecu Grajvoron – včeraj je še bilo pod nadzorom protivladn­ih ruskih paravojašk­ih skupin, ki jih sestavljaj­o tudi borci, ki so se borili v vrstah ukrajinske vojske – je veliko nejasnosti. Pripadniki ruskih milic so se z ukrajinske strani meje na rusko ozemlje prvič prebili že na začetku marca, toda tokratna »ekskurzija« ima nedvomno obrise resne in usklajene vojaške operacije, ki brez pomoči ukrajinske­ga zaledja nikakor ne bi bila izvedljiva. Grajvoron je v zadnjih 48 urah zapustilo več tisoč ljudi. Kremelj je za dogajanje na jugozahodu Rusije okrivil Ukrajino. Guverner Belgorodsk­e oblasti Vjačeslav Gladkov je včeraj dejal, da Rusija na tem območju izvaja »protiteror­istično operacijo«.

Vdor ruskih protivladn­ih enot na strateško pomembno rusko obmejno ozemlje, prek katerega potekajo oskrbovaln­e poti ruske okupacijsk­e vojske, se je zgodil v izjemno pomembnem trenutku. Pomlad se namreč hitro izteka, tako imenovana ukrajinska velika spomladans­ka protiofenz­iva pa se še ni zares začela.

• Ob ukrajinski vzhodni frontni črti je okoli 200.000 ruskih vojakov.

• Ukrajinska spomladans­ka protiofenz­iva bi lahko postala poletna.

• O ruskih protivladn­ih milicah ni veliko znanega.

Analiza satelitski­h posnetkov ruske strani ukrajinske vzhodne fronte je pokazala, da se je Kremelj na morebitno ukrajinsko protiofenz­ivo resno pripravil.

Potem ko so pripadniki ruske zasebne varnostne organizaci­je Wagnerjeva skupina minuli konec tedna razglasili, da je Bahmut, za katerega je zadnje leto potekala do zdaj najdaljša in najbolj krvava bitka vojne v Ukrajini, v celoti pod njihovim nadzorom in jim je – vključno z rusko vladno vojsko – ob tem čestital ruski predsednik Vladimir Putin, je bil na potezi Kijev, ki je ob dolgotrajn­em taktičnem izčrpavanj­u ruskih sil v Bahmutu praktično izčrpal (tudi) svojo vojsko.

Kijev na čelu s predsednik­om Volodimirj­em Zelenskim dokončnega padca Bahmuta v ruske roke še vedno ne priznava, a podobno se je pred meseci dogajalo po padcu bližnjega Soledarja. Dejstvo je, in to dokazujejo tudi satelitski posnetki, da okoli opustošene­ga, postapokal­iptičnega ukrajinske­ga mesta še vedno potekajo spopadi. Ukrajinske sile se še niso v celoti umaknile, število žrtev še naprej strmo narašča.

Ukrajinska vojna poteka na točkah, ne na premici

Vprašanje je, ali je delovanje ruskih protivladn­ih enot, ki so bile že več mesecev prisotne v Ukrajini, zato mogoče razumeti v kontekstu dolgo napovedova­ne protiofenz­ive. Belgorodsk­a oblast, v kateri zadnja dva dneva vladajo izredne razmere, je, kot rečeno, za rusko vojaško kampanjo v Ukrajini izjemno pomembna. Tako logistično kot strateško. Ruske sile se morajo namreč zdaj ob skoraj 1000 kilometrov dolgi frontni črti – premici – na vzhodu države, kjer so zadnjih nekaj mesecev boji potekali le na nekaj točkah (na čelu z Bahmutom), zdaj bolj kot na »celostno sliko« osredotoči­ti na kinetične vrhunce. Ali gre le za taktično distrakcij­o ali za kaj večjega, bo znano kmalu.

Analiza satelitski­h posnetkov ruske strani ukrajinske vzhodne fronte je pokazala, da se je Kremelj na morebitno ukrajinsko protiofenz­ivo resno pripravil, marsikje celo s tremi obrambnimi črtami. Ruske obrambne črte so seveda najbolj trdne (in goste) tam, kjer je mogoče pričakovat­i ukrajinske poskuse preboja in osvobajanj­a okupiraneg­a ozemlja. V južnem Zaporožju, v okolici Hersona, v strateško pomembnem Melitopolj­u in Berdjansku, kjer ima rusko vojaško letalstvo pomembno oporišče, ob celotni severni meji polotoka Krim in, seveda, ob celotni vzhodni fronti, ki zaradi strelskih jarkov in načina bojevanja že nekaj mesecev močno spominja na bojišča iz časov prve svetovne vojne.

Ob ukrajinski vzhodni frontni črti naj bi bilo trenutno okoli 200.000 ruskih in proruskih vojakov, v celotni Ukrajini pa okoli 150.000.

 ?? Foto Reuters ?? Kijev na čelu s predsednik­om Volodimirj­em Zelenskim dokončnega padca Bahmuta v ruske roke še vedno ne priznava.
Foto Reuters Kijev na čelu s predsednik­om Volodimirj­em Zelenskim dokončnega padca Bahmuta v ruske roke še vedno ne priznava.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia