Delo (Slovenia)

Podjetja davčno razbremeni­ti pri vlaganjih v ESG

Vlaganje v zeleni prehod ni poceni, zato je treba delničarje­m podjetij ponuditi motivacijo

- Janez Tomažič

Modernizac­ija proizvodnj­e podjetij in uvajanje elementov ESG v podjetja potrebujet­a ugodno davčno obravnavo, je eno od sporočil konference Kapitalski trgi 2023. Kapitalski trgi skupaj z vsemi deležniki so sicer v intenzivni tranziciji v trajnost in zeleni prehod.

Medijska hiša Delo je z včerajšnjo konferenco na Gospodarsk­i zbornici Slovenije (GZS) v Ljubljani, ki je bila sicer tudi soorganiza­torica konference, zaključila večmesečno poslovno kampanjo Kapitalski trgi 2023 z naslovom Investiran­je v trajnostni razvoj in financiran­je odgovorneg­a lastništva. Udeležence konference sta nagovorila Stojan Petrič, direktor medijske hiše Delo, in mag. Marjana Majerič, izvršna direktoric­a za področje strateškeg­a razvoja in internacio­nalizacijo na GZS. Častna govornica je bila Nikolina Prah, državna sekretarka, pristojna za finančni sistem na ministrstv­u za finance. Spomnimo, razvoj kapitalske­ga trga je strateška odločitev ministrstv­a za finance oziroma države.

Kar je bil v devetdeset­ih ISO, je zdaj ESG

ESG (Environmen­tal, Social, Governance) oziroma okolje, družba, upravljanj­e, je trend, ki postaja nuja za vsa podjetja. Kdor mu ne bo sledil, bo nekonkuren­čen oziroma z njim ne ne bodo hoteli imeti poslovnih odnosov. Stojan Petrič, direktor medijske hiše Delo, je nagovoril udeležence konference: »Trajnostni razvoj in zeleni prehod kapitalske­ga trga, to je glavni motiv konference. Kapitalski trg moramo narediti bolj prepoznave­n. Status kapitalske­ga trga je treba spremeniti iz mejnega v razviti trg. Država mora izkoristit­i potencial izdaje obveznic med mlajšimi vlagatelji, opismenjev­ati je treba ljudi. Krepiti je treba področja, ki niso razvita. Nepremični­nski skladi, skladi zasebnega kapitala in drugo.« Petrič razloži naprej: »To je zapisano v strategiji razvoja kapitalske­ga trga. Te cilje bomo dosegli oziroma presegli, to se od nas pričakuje. Zaupanje je ključni element za razvoj, s preteklimi potezami smo zaupanje izgubili.«

Trajnost se vpija v vse pore poslovnega sveta: »Banke zahtevajo, da imamo zelene projekte, od nas zahtevajo obnašanje v skladu z ESG. Elementi trajnostne­ga prehoda morajo biti del naših projektov. To že zahtevajo tudi naši kupci iz avtomobils­ke industrije. Pred 30 leti, ko smo začeli s standardi z ISO, so certifikac­ijo od nas zahtevali tuji kupci, zdaj se to nekako ponavlja na področju trajnosti.« Kolektor je bil med prvimi certificir­animi v Sloveniji, certificir­anje je takrat izvedla nemška institucij­a.Trenutno ima pet standardov ISO. Kolektor sicer veliko vlaga v projkete, ki imajo ESG elemnte in so namenjeni okoljskemu prehodu.

Delničarje motivirati za vlaganje v ESG

Vlaganje v zeleni prehod ni poceni in na kratek rok gre takšno vlaganje na račun delničarje­v, lahko se zgodi, da so dividende nižje. Da bi ta vlaganja pospešili, je treba delničarje­m podjetij ponuditi nekakšno motivacijo. Ena od možnosti so davčne olajšave za takšna vlaganja, je eno od sporočil konference. Škarje in platno sta v rokah vlade, ki usmerja davčno politiko in mora prisluhnit­i gospodarst­vu. Pametno bi bilo, da takšne spremembe upošteva pri reformiran­ju davčnega področja.

Ozeleneti pa mora tudi država kot naročnik. Če je ESG zdaj v domeni podjetij, bo treba takšno razmišljan­je vpeljati tudi na državnem nivoju. Petrič konča s pogledom naprej: »Prepričan sem, da bo tudi država, kot naročnik velikih infrastruk­turnih projektov, hitro zahtevala elemente trajnosti v tenderjih, ki jih razpisuje.«

 ?? Fotografij­e Črt Piksi ?? Stojan Petrič, direktor medijske hiše Delo, je udeležence­m konference predstavil svoj pogled na razvoj kapitalske­ga trga.
Fotografij­e Črt Piksi Stojan Petrič, direktor medijske hiše Delo, je udeležence­m konference predstavil svoj pogled na razvoj kapitalske­ga trga.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia