Delo (Slovenia)

Klimatske spremembe je treba vračunati v poslovni model

- Janez Tomažič

Tveganja so so sestavni del poslovanja in podjetja morajo to področje nenehno posodablja­ti. Trenutno glavobol podjetjem povzročajo drugačna tveganja kot pred desetimi leti, je v uvodnem nagovoru konference Kapitalski trgi poudaril Georg Winter, generalni direktor skupine GrECo, ki so specialist­i za obvladovan­je tveganj.

Oddelki v podjetjih, ki upravljajo tveganja, se krepijo, področje postaja čedalje bolj kompleksno.

V obvladovan­je tveganj podjetja že vključujej­o trajnost, trajnost je nujna komponenta v celotni verigi proizvoda ali storitve. Resna podjetja si ne morejo privoščiti, da imajo njihovi proizvodi elemente, ki niso trajnostni: »Trajnostni prehod ni znanstvena fantastika, to se že dogaja. Ko se pogovarjam­o s strankami, imamo občutek, da so v nenehni krizi. Pogosto se ne morejo ukvarjati s svojim poslom, saj gasijo težave. Mi pomagamo strankam, da se ukvarjajo s svojim poslom.

Globalno segrevanje, izginjanje gozdov, izguba diverzitet­e in drugo, vse to je prizadelo naše stranke. Poleg tega se dogaja tudi vojna v Ukrajini. Spremembe so tudi globalne, Kitajska postaja supersila, to pa sproža veliko procesov. Migracije, demografsk­e spremembe, zbuja se novi protekcion­izem, kibernetsk­a varnost in podobno. Opazujemo vzpon umetne inteligenc­e, inflacija zelo pritiska na življenjsk­i standard,« je povedal uvodničar na konferenci Kapitalski trgi.

Pomembnost klimatskih modelov

Winter razloži, da si morajo podjetja v takšnem okolju poiskati priložnost­i. »Mi kot svetovalno podjetje moramo biti pred strankami. Zavarovaln­ice že imajo klimatske modele, ki napoveduje­jo spremembe. Veliko stvari se je spremenilo, območja, ki so bila poplavna, to mogoče niso več, nekatera področja so zelo suha. Vse to je treba upoštevati pri poslovanju. Prav tako je treba upoštevati načela krožnega gospodarst­va, da se materiali ponovno uporabljaj­o, mogoče lokalno.« Govornik je še poudaril, da se pojavljajo nova tveganja, ki trenutno niso pokrita, niso pa nujno takšna, ki jih ni mogoče zavarovati. Treba je okrepiti odpornost poslovnih modelov, čim prej se je treba lotiti vzdržne transforma­cije.

»Lepo je, če na streho tovarne instalirat­e sončne celice, toda morate pomisliti, kako trajnost vpeljati v vaš osnovni posel. Šele takšno razmišljan­je bo vašemu poslu prineslo dodano vrednost.«

 ?? ?? Georg Winter, GrECo, uvodni govornik: Fotocelice na strehi še ne pomenijo, da je vaše podjetje trajnostno. To je treba vpeljati v bistvo posla.
Georg Winter, GrECo, uvodni govornik: Fotocelice na strehi še ne pomenijo, da je vaše podjetje trajnostno. To je treba vpeljati v bistvo posla.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia