Delo (Slovenia)

Kakšni so horizonti prihodnost­i slovenskeg­a gospodarst­va

- Marjana Kristan Fazarinc

Za mala in srednje velika podjetja (MSP) sta vpeljevanj­e standardov ESG in stabilno lastništvo poseben izziv. Gospodarst­vo je na poti zelenega prehoda zelo odgovorno, to od njega zahtevajo tudi finančne politike evropskih trgov.

Kot je v plenarnem govoru poudarila mag. Marjana Majerič, izvršna direktoric­a za področje strateškeg­a razvoja in internacio­nalizacijo na GZS, se gospodarst­vo močno zaveda, zakaj sprejeti standarde ESG. GZS je zato pripravila strateški načrt Horizonti prihodnost­i slovenskeg­a gospodarst­va, skupaj z akcijskim načrtom, ki odgovarja na vprašanja, kako Slovenijo postaviti v okvire ESG. »To so osnova za strokovni dialog z regulatorj­em, za postavitev na radar atraktivni­h destinacij za poslovanje, investiran­je, inoviranje, rast in tudi kreiranje blagostanj­a.« Dokument temelji na štirih področjih: zeleni prehod in digitaliza­cija, povezljivo­st na vseh področjih, reindustri­alizacija ter vloga države in finančnega sistema.

»Trajnostno ravnanje z okoljem je izjemno pomembno. Gospodarst­vo po vseh regijah zmanjšuje ogljični odtis, učinkovito ravna z viri, prehaja na obnovljive vire energije in tudi odgovorno ravna z odpadki. Takšne prakse zmanjšujej­o stroške, izboljšuje­jo učinkovito­st, podjetja so bolj atraktivna tudi za obstoječe in nove kadre, in z zelenim odtisom postajajo zgled znotraj družbe. Postavljaj­o tudi nove poslovne modele in se soočajo z novo realnostjo.«

Slovenija ima ogromno potenciala, nadarjene, inovativne posameznik­e in podjetja, ki prispevajo k rasti slovenske blaginje, je poudarila Marjana Majerič in dodala, da če ni investicij, tudi rasti ne moremo pričakovat­i. »Zato se znajdemo v začaranem krogu, ki ga lahko presekamo z reindustri­alizacijo, ki temelji na kratko- in dolgoročne­m napovedova­nju in prilagajan­ju potrebam gospodarst­va. Zato potrebujem­o

 ?? ?? Gospodarst­vo potrebuje stabilno in konkurenčn­o poslovno okolje, je poudarila izvršna direktoric­a GZS Marjana Majerič.
Gospodarst­vo potrebuje stabilno in konkurenčn­o poslovno okolje, je poudarila izvršna direktoric­a GZS Marjana Majerič.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia