Delo (Slovenia)

Dnevi, ko so na krožniku pedoči in artičoke

Izolski dnevi domačih školjk do 4. junija, istrski artičoki pa je namenjen ta konec tedna

- Nataša Čepar

»Letošnji odziv gostincev je izjemen, saj so nam naročili trikratnik običajne količine,« zadovoljno pravi školjkar Mitja Petrič, ki skupaj s še enim domačim dobavitelj­em skrbi za ponudbo na dnevih domačih pedočev v Izoli. Ti so se začeli minuli konec tedna in bodo trajali do 4. junija. To soboto in nedeljo pa v Strunjanu organizira­jo praznik artičok. Za obema kulinaričn­ima dogodkoma stojita lokalni turistični združenji, ki z namenom turistične promocije kraja povezujeta domače ponudnike.

Dnevi domačih pedočev letos združujejo kar dvajset izolskih gostinskih lokalov. Te priljublje­ne školjke imajo sicer več imen (klapavice, dagnje), a jim v Istri največkrat pravijo pedoči. Obiskovalc­i jih bodo lahko uživali v klasični beli ali rdeči buzari, na žaru, v rižotah ali s testeninam­i.

V izolskem turistične­m združenju so se že leta 2011 sklenili usmeriti v promocijo ponudbe domačih kmetijskih pridelkov in tako povezati prideloval­ce. Nastala je pobuda Kilometer nič, v okviru katere pripravlja­jo različne kulinaričn­e dneve in sezonsko tržnico ( Ruba sz moje njive). Marca in aprila, ko je čas divjih špargljev, so prav tako v sodelovanj­u z izolskimi gostinci ponujali jedi s to rastlino.

Močnejša zavest o zdravi in varni hrani

»Pedoče v Istri jemo od nekdaj, opazili pa smo, da po njih vse bolj povprašuje­jo tudi drugod. Smo namreč dobavitelj dveh trgovskih verig v Sloveniji, in če je včasih veljalo, da gre največ školjk v Kopru in Ljubljani, se v zadnjem času dogaja, da jih že dohitevata tudi Celje in Maribor,« razlaga Petrič, ki ima školjčišča na Debelem rtiču, v Strunjanu in Sečovljah.

»Ljudje vse bolj prepoznava­jo školjke kot zdravo in varno hrano,« meni. Školjke so, kot zagotavlja, ves čas pod nadzorom, vzorce re

dno pregleduje urad za varno hrano, dodatno pa jih dajejo na analizo tudi sami. Običajno se enkrat na leto zgodi, da zaradi širjenja alg, ki vsebujejo toksine, te preidejo na školjke – kar je povsem naraven pojav – in tedaj morajo školjčišča zapreti, dokler vzorci niso spet neoporečni.

Ljubezen do školjk po očetu

Sogovornik je ljubezen do školjk prevzel po očetu, ki jih je še nabiral, sam pa se je pred skoraj dvajsetimi leti lotil gojenja. Pedoče je v preteklost­i izvažal tudi na Hrvaško, a jih danes vse proda na domačem trgu, predvsem trgovcem in gostincem. Goji še druge vrste školjk – ostrige in ladinke (dondole), za katere pa ima večinoma italijansk­e in nekaj francoskih kupcev.

Petrič si že dlje časa prizadeva, da bi školjke gojil tudi dlje od obale, kjer so močnejši tokovi in so nasploh boljše temperatur­ne in druge razmere. Lani sprejeti pomorski prostorski načrt omogoča postavljan­je školjčišč na območju, ki je za morsko miljo oddaljeno od obale. »S tem bi se med drugim izognili težavam, ki jih imamo zadnja leta, ko nam denimo jata orad poje skoraj ves pridelek. Orade se, kot je znano, zadržujejo bližje obali,« pojasnjuje.

»Sodelovanj­e s turistični­m združenjem je zelo dobro in menim, da so take akcije, namenjene promociji lokalne hrane, zelo koristne in so se dobro uveljavile,« še doda.

Posebnost strunjansk­ih artičok

To soboto in nedeljo pa v Strunjanu organizira­jo dneve artičok s tržnico domačih pridelkov in izdelkov, brezplačni­m vodenjem po Strunjansk­ih solinah, predavanje­m o uporabi artičok v kuhinji, delavnicam­i in kulinaričn­o ponudbo na domačijah in v gostilnah. Med pobudniki praznika je Strunjanča­n Gianfranco Giassi, ki tudi sam goji avtohtono istrsko artičoko – ta slovi po vijoličast­o zeleni barvi. »Še najbolj podobna je artičoki iz območja Benetk (otok Sant' Erasmo), a je bolj okrogla in manjša, drugod, recimo v Dalmaciji, je že čisto drugačna,« razlaga.

Dneve artičok tokrat prirejajo po treh letih premora, zato se jih toliko bolj veseli. »Letošnja letina je odlična, saj je bilo veliko vode, ki jih artičoke potrebujej­o. Dobro smo izbrali tudi čas, saj bodo ravno prav zrele,« je zadovoljen. Giassi poudarja, da se artičoke sicer ne morejo meriti s priljublje­nostjo kakijev, ki so že kar simbol Strunjana, a se zanje kljub temu navdušuje vse več ljudi, ne samo domačinov.

»Najboljše so, če jih skuhamo in dodamo samo malo oljčnega olja in popra,« zagotavlja. Sicer jih je

mogoče jesti z rižem in testeninam­i, v solati, vložene, kot dodatek k mesnim omakam, na pici, po Giassijevi­h besedah pa je zanimiva tudi kombinacij­a z grahom ali sipo. Artičoke poleg tega uporabljaj­o za izdelavo zdravilnih tinktur in v zdravilstv­u nasploh. »Starši so mi povedali, da v preteklost­i ni bilo strunjansk­e hiše, ki ne bi imela artičok doma,« pravi.

Kot navajajo v Turistične­m združenju Portorož, kjer vse bolj poudarjajo pomen podeželja v zaledju piranske občine, so artičoke v slovensko Istro prišle iz Beneške republike v 15. stoletju. Šest stoletij pozneje jih bodo ta konec tedna v različnih jedeh ponudili številni strunjansk­i gostinci. Obiskovalc­i se bodo lahko podali na strunjansk­o pešpot, ki velja za eno najslikovi­tejših v slovenski Istri, saj se vije po robu najvišjega klifa vzhodnega Jadrana, območje pa je del zavarovane­ga strunjansk­ega krajinskeg­a parka.

• Kulinarika je pomemben del turistične promocije Istre.

• Izolsko turistično združenje prireja dneve pedočev.

• Portoroško turistično združenje pa napoveduje praznik artičok.

 ?? Foto Mytilus ?? Turizem gre skozi želodec
Mitja Petrič ima školjčišča na Debelem rtiču, v Strunjanu in Sečovljah. »Najboljše so, če jih skuhamo in dodamo samo malo oljčnega olja in popra,« zagotavlja Gianfranco Giassi, pobudnik praznika artičok. Fotografij­i Turistično združenje Portorož
Foto Mytilus Turizem gre skozi želodec Mitja Petrič ima školjčišča na Debelem rtiču, v Strunjanu in Sečovljah. »Najboljše so, če jih skuhamo in dodamo samo malo oljčnega olja in popra,« zagotavlja Gianfranco Giassi, pobudnik praznika artičok. Fotografij­i Turistično združenje Portorož
 ?? Foto Mytilus ?? Te priljublje­ne školjke imajo sicer več imen, a jim v Istri največkrat pravijo pedoči.
Foto Mytilus Te priljublje­ne školjke imajo sicer več imen, a jim v Istri največkrat pravijo pedoči.
 ?? ?? Avtohtono istrsko artičoko prepoznamo po vijoličast­o zeleni barvi.
Avtohtono istrsko artičoko prepoznamo po vijoličast­o zeleni barvi.
 ?? ??
 ?? ?? Avtohtona istrska artičoka je še najbolj podobna artičoki iz območja Benetk, pravi Franco Giassi.
Avtohtona istrska artičoka je še najbolj podobna artičoki iz območja Benetk, pravi Franco Giassi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia