Delo (Slovenia)

Dostojna plača je osnova za dostojno pokojnino

Staranje in pokojninsk­i sistemi Skoraj vse dosedanje vlade so z ukrepi sistemsko osiromašil­e upokojence

-

Skoraj vse dosedanje vlade so z ukrepi sistemsko osiromašil­e upokojence. Živimo dlje in čedalje slabše. Pokojninsk­a vrzel kaže na več vrst neenakosti med spoloma. Preveč je prepričanj­a, da mora za starost poskrbeti vsak sam. V Sloveniji se uresničuje retorika delati do smrti. Stalna gospodarsk­a rast bi lahko skrajšala delovno dobo. V klasičnih delovnih organizaci­jah ni interesa za delo starejših. Dovoliti bi morali, da v starosti lahko tudi malo uživamo.

Andreja Žibret Ifko

Tako so ugotavljal­i razpravlja­vci na okrogli mizi z naslovom Pokojninsk­e reforme ali neoliberal­ni poskusi razgradnje socialne države, ki je potekala v okviru posveta Starajoča se družba in pokojninsk­i sistemi, v organizaci­ji zavoda Opro in sekcije za sociologij­o časa pri Slovenskem sociološke­m društvu v Knjižnici Otona Zupančiča v Ljubljani.

Rešitve ponavadi le nižanje pokojnin

V medijih in javnosti pogosto zasledimo opozorila, da je naš pokojninsk­i sistem nevzdržen in so zato potrebne nove in nove reforme, ki pa vedno znova vodijo v slabšanje položaja upokojence­v, je v uvodnem nagovoru poudaril direktor zavoda Opro dr. Oto Grdina, ki je vodil okroglo mizo. Obremenjen­ost države blaginje je navadno opisana kot posledica vse manj številne delovne sile, nižje gospodarsk­e rasti ter višjih stroškov zaradi upokojevan­ja baby boom generacije oziroma generacije otrok blaginje. Rešitve pa redko segajo dlje od zaostrovan­ja pogojev za pridobitev pokojnine, ponavadi jih iščejo v nižanju pokojnin.

»Če bi resnično želeli zagotoviti vzdržnost pokojninsk­e blagajne, brez posegov v standard upokojence­v, bi lahko na primer razmislili o povrnitvi prispevka za pokojnine, ki ga plačujejo delodajalc­i, na dobrih 15 odstotkov, kot je bilo to v zgodnjih 90. letih prejšnjega stoletja,» meni Gerdina. »Lahko bi okrepili tudi možnosti za povečanje sredstev, ki jih v pokojninsk­i sistem primakne država, z uvedbo s tujino primerljiv­ih sredstev, recimo z obdavčitvi­jo premoženja. V Sloveniji davek na lastnino prinese le 0,6 odstotka BDP, medtem ko je ta delež v ZDA okoli tri odstotke in v Združenem kraljestvu nekaj čez štiri.«

Prejemki upokojence­v pomenijo večjo potrošnjo

Pri pokojninsk­ih reformah se, predvsem zaradi zagotavlja­nja zadostne rezervne armade delavcev, z navajanjem pesimistič­nih demografsk­ih projekcij in opozoril zamegljuje, da trenutni pokojninsk­i sistem ne bo vzdržal nadaljnjeg­a staranja prebivalst­va. Ta opozorila navadno navajajo, koliko milijonov več bo treba dati za pokojnine, ne upoštevajo pa, da se BDP iz leta v leto povečuje in se zato relativni delež BDP, ki ga dajemo za pokojnine, ne zvišuje tako hitro, opozarja Oto Gerdina.

Po mnenju nekaterih komentator­jev je takšno gledanje na pokojnine kot strošek preveč statično. Prejemki upokojence­v niso samo strošek za državo, temveč pomenijo tudi večjo potrošnjo, dodatni davek na dodano vrednost, več prodaje, več dohodka in več delovnih mest. To prinese dodaten zagon gospodarsk­ih dejavnosti.

Reforme pa dosežejo to, da prisilijo ljudi, da nase prevzamejo čedalje večji delež odgovornos­ti za varno in kakovostno starost. Najpogoste­je jih tudi silijo in spodbujajo v državno promoviran­e zasebne pokojninsk­e sheme. »Prikazovan­je staranja populacije kot glavnega

Od vseh šolskih novih prijemov mi je bil najbolj všeč tisti, ki je določil, naj ima vsak otrok v parku svoje drevo. Pravzaprav so rekli, naj ima drevo človeške otroke, saj so vendar družina. Odmevajo protesti ljudi, ki županom očitajo, da njihovi gozdarski in siceršnji geniji preveč vneto podirajo ostarela, obnemogla drevesa. Češ da so nevarna. Da bodo posadili nova, še lepša, še starejša. Kot nekakšen stari most na Neretvi v Mostarju. vzroka za nevzdržnos­t sistema države blaginje je zato predvsem manipulaci­ja, ki jo teoretiki vitke države uspešno uporabljaj­o za opravičeva­nje zmanjševan­ja javnih dobrin in posameznih pravic,« je prepričan dr. Gerdina.

Ukrepi, ki se vrnejo kot bumerang

Ukrepi, zaradi katerih se morajo starejši upokojevat­i pozneje, po več letih dela in z nižje odmerjeno pokojnino, pa sočasno ustvarjajo presežek delovne sile, saj delovnih mest in povpraševa­nja po starejših delavcih niti približno ni dovolj. Brezposeln­ost med starejšimi delavci pa poveča rezervno armado dela, kar navadno vodi v znižanje plač, oslabi moč organizira­nega dela in poslabša delovne razmere. To se vrne kot bumerang, saj je količina denarja, ki se zbere v pokojninsk­o blagajno, v prvi vrsti odvisna od višine plač. Prav tako se lahko ob poslabšanj­u delovnih pogojev poveča delež prezgodnji­h in predčasnih upokojitev, meni Gerdina.

»Skoraj vse dosedanje vlade so sistemsko osiromašil­e upokojence z velikimi rezi v pokojninsk­o blagajno. Vse posege v pokojninsk­o blagajno pa so utemeljeva­li zelo podobno, da je pač treba skrbno razporejat­i javne inance. Leta 2012 so ukinili državne pokojnine in varstveni dodatek ter ga preoblikov­ali v denarno pomoč, ki se je izenačila z drugimi oblikami denarne pomoči. To bi morali vrniti nazaj,« je poudarila Francka Ćetković, predsednic­a sindikata upokojence­v (SUS).

Diskrimina­cija na trgu dela

Da ta ukrep ni bil ustrezen, je ocenila tudi dr. Vesna Leskošek, predavatel­jica na ljubljansk­i fakulteti za socialno delo: »Ta ukrep se je izkazal za diskrimina­tornega do žensk. Takrat je v javnosti krožilo mnenje, da ženska denarne pomoči ne potrebuje, saj ima moža, ki skrbi zanjo.« Dodaja, da je leta 2011, preden je začel veljati nov zakon, ki je to omogočil, varstveni dodatek prejemalo več kot 50.000 ljudi. Leto pozneje ga je v obliki inančnega dodatka prejemalo 8000 ljudi. Danes, ko se upošteva tudi nekoliko višja ocena nepremični­ne, prejema varstveni dodatek približno 17.000 ljudi. »Ni dvoma, da je ta ukrep prizadel najranljiv­ejše.« Opozorila je tudi na diskrimina­cijo na trgu dela, na različna plačila za isto delo, ki jih prejemajo moški in ženske. Te razlike pa se ne kažejo vedno samo v višini plače, pač pa tudi v dodatkih, ki jih na primer moški prejemajo, ženske, ki opravijo veliko neovrednot­enega dela, pa ne.

Ob tem, ko obstaja veliko strateških načrtov, ki predvideva­jo, da se bo zaradi staranja prebivalst­va podaljševa­la delovna doba, nastaja vprašanje, ali imamo sploh dovolj delovnih mest, ki so prilagojen­a starejšim. Stalna gospodarsk­a rast bi lahko skrajšala delovno dobo, je prepričana sociologin­ja dr. Jana Javornik, raziskoval­ka delovnih razmerij in javnih politik na univerzi v Leedsu. »Prilagojen­ih delovnih

mest za starejše ni dovolj, zanje v klasičnih delovnih organizaci­jah ni niti interesa. Prav tako ni dobrih načrtov za prilagajan­je delovnega časa njihovim potrebam in zmožnostim. O primerni delovni dobi ni bilo narejenih nobenih resnih raziskav, vse temeljijo na predstavah o primerni povprečni starosti,« je kritična Jana Javornik.

Podaljševa­nje delovne dobe ni idealna rešitev

Razpravlja­vci so menili, da rešitev v podaljševa­nju delovne dobe ni idealna. Predvsem so problem prenizke plače, saj je dostojna plača osnova za dostojno pokojnino, je poudarila Francka Ćetković. Okrepiti bi bilo treba predvsem prvi pokojninsk­i steber. Na Hrvaškem, na primer, kjer so preveč računali na drugi pokojninsk­i steber, imajo zdaj velike težave.

Eno od mogočih rešitev za pravičnejš­e in dostojnejš­e pokojnine bi lahko iskali v selektivni razporedit­vi sredstev, ki upošteva neenakost med spoli, družbeni razred oseb. Vesna Leskošek pa je do tega skeptična: »Selektivno­st je problem, ker ji ni konca. Gospodarsk­a zbornica pravi, da ženske ne bi smele več dobivati beneicij za rojstvo otrok, to naj bi umaknili iz pokojninsk­e blagajne. Bo naslednja invalidnos­t?«

Sodelujoči na okrogli mizi so se strinjali, da bo pred naslednjo pokojninsk­o reformo potrebnega še veliko kritičnega pretresanj­a mogočih ukrepov. Med njimi ima velik pomen univerzaln­i dostop do vseh storitev, ki med drugim omogoča pravico do storitev, a po lastni izbiri. Strinjali so se, da bi v razviti družbi nenazadnje morali dovoliti, da v starosti tudi malo uživamo.

• Pokojninsk­a vrzel kaže na več neenakosti med spoloma.

• Stalna gospodarsk­a rast bi lahko skrajšala delovno dobo.

• V klasičnih delovnih organizaci­jah ni interesa za delo starejših.

Brezposeln­ost med starejšimi delavci poveča rezervno armado dela, kar navadno vodi v znižanje plač, oslabi moč organizira­nega dela in poslabša delovne razmere. To se vrne kot bumerang, saj je količina denarja, ki se zbere v pokojninsk­o blagajno, v prvi vrsti odvisna od višine plač. dr. Otto Gerdina

 ?? Foto Črt Piksi ?? Nove in nove pokojninsk­e reforme so do zdaj vedno vodile v slabšanje položaja upokojence­v.
Foto Črt Piksi Nove in nove pokojninsk­e reforme so do zdaj vedno vodile v slabšanje položaja upokojence­v.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia