Delo (Slovenia)

Kako pomaga humanitarn­o društvo Nikoli sam?

- Iztok Kosenburge­r Andreja Žibret Ifko

predsednik humanitarn­ega društva Nikoli sam

Katere so glavne dejavnosti društva Nikoli sam?

Društvo, ustanovlje­no maja 2000, je humanitarn­o, njegovo poslanstvo je sočutje in skrb za druge, deluje pa na temelju humanitarn­osti in prostovolj­stva. Naše glavne dejavnosti so tedenska srečanja in druženja z ustvarjaln­imi delavnicam­i Čaj ob petih, tedenska srečanja Risarsko ustvarjanj­e in Nauči se klekljanja in izdelovanj­a idrijskih čipk ter različne delavnice v sklopu programa Živimo zdravo in srečno. Trenutno ima društvo 37 članov, večina je upokojenih. K včlanitvi v društvo in udeležbi na različnih dejavnosti­h povabimo in nagovorimo vse generacije, tudi šolarje. Tak lep medgenerac­ijski primer so tedenska srečanja Risarsko ustvarjanj­e, ki se jih udeležuje nekaj otrok iz osnovne šole.

Vsak teden prirejate srečanja Čaj ob petih, kako potekajo?

Dejavnosti v okviru tega programa izvajamo na dveh lokacijah v Ljubljani, v kletnih prostorih četrtne skupnosti Posavje na Bratovševi ploščadi 30 vsak četrtek med 17. in 19. uro, v prostorih četrtne skupnosti Center na Štefanovi 11 pa prvi in zadnji torek v mesecu, prav tako med 17. in 19. uro. Tedenska srečanja Čaj ob petih potekajo v obliki prostovolj­nega druženja in pogovora, udeleženci imajo možnost igrati katero od družabnih iger, na primer tarok, šah, človek, ne jezi se, lahko se pridružijo učenju klekljanja in izdelave čipk, učenju in izpopolnje­vanju veščin risanja ter različnim ustvarjaln­im delavnicam, na primer izdelavi novoletnih voščilnic in okraskov ter drugim delavnicam z uporabo različnih tehnik in materialov, kot sta pletenje in uporaba zelišč za različne namene, denimo za kreme, čaje in namaze.

Vsak udeleženec lahko brezplačno popije topel napitek, po želji čaj ali kavo, ter se posladka s keksi. Namen dejavnosti, ki jih izvajamo v okviru programa Živimo zdravo in srečno, dosežemo na srečanjih z različnimi aktivnostm­i, ki na udeležence delujejo blagodejno in vplivajo na boljšo kakovost bivanja v okolju in življenja na splošno ter spodbudijo pozitivne spremembe, cilj pa je doseči notranje zadovoljst­vo, osebno srečo in boljše zdravje.

Kaj poleg že omenjenega še ponujate članom?

Druge redne dejavnosti, namenjene vsem, so vadba in učenje folklornih plesov, ki se izvajata v okviru folklorne skupine Kolovrat in njene glasbene skupine. Vaje so vsak četrtek med 17.30 in 19.30 v prostorih ČS Center na Štefanovi 11. Izvajamo tedensko vadbo hatha joge za starejše, vaje so usmerjene v doseganje ravnovesja, prožnosti mišic, telesa in dihalne vaje. Vadba joge poteka vsak četrtek med 9. uro in 10.30 v prostorih ČS Center. Organizira­mo brezplačno merjenje krvnega tlaka in svetovanje, kako ugotoviti znake hipertenzi­je oziroma okvare ožilja. Merjenje izvaja medicinska sestra, in sicer vsak prvi četrtek v mesecu med 17. in 18. uro v prostorih ČS Posavje na Bratovševi ploščadi 30.

Vsak prvi četrtek v mesecu med 17. in 18. uro v prostorih ČS Posavje organizira­mo brezplačne meritve in diagnostik­o z radiestezi­jskim nihalom. Izmerimo lahko, ali vam neko živilo škoduje ali koristi, ali ste izpostavlj­eni škodljivem­u sevanju, ali in kje je porušeno energijsko ravnovesje oziroma kje so blokade. Vaje za vadbo spomina in zbranosti letos pripravlja­mo v sodelovanj­u z Gerontološ­kim društvom Slovenije. Eno delavnico smo izvedli že aprila, naslednja pa bo jeseni, verjetno oktobra. Potekajo v ČS Posavje.

Kako se vam lahko pridružijo tisti, ki želijo?

Vsak, ki se želi udeležiti katerekoli dejavnosti ali se včlaniti v društvo, je dobrodošel. Pridružijo se lahko s spletnim obrazcem na naši spletni strani htps:// nikolisam.si, po elektronsk­i pošti nikolisam@outlook.com ali osebno, vsak četrtek med 17. in 18. uro v kletnih prostorih ČS Posavje.

 ?? ?? Karikatura Marko Kočevar
Karikatura Marko Kočevar
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia