Delo (Slovenia)

Pogledi v zdravstvo prihodnost­i

-

Medijska hiša Delo danes začenja poslovno kampanjo Zdravje 2023: Pogled v zdravstvo prihodnost­i, ki jo bomo zaokrožili s konferenco 13. septembra v prostorih GZS v Ljubljani. Programski partner konference je Inštitut za strateške rešitve (ISR).

Vsako sredo bomo v časopisu in na spletu z aktualnimi prispevki predstavlj­ali trende zdravstven­ega sektorja in poglede v prihodnost o tem, kakšen je sodoben, kredibilen in odporen zdravstven­i sistem. Ker v središče postavljam­o potrebe pacienta in učinkovito upravljanj­e omejenih virov, bomo v programu poslovne kampanje proučili priložnost­i, najboljše pristope in prakse ter inovacije in ciljno usmerjeno zdravljenj­e, ki krojijo sodobne zdravstven­e sisteme. Med drugim bomo obravnaval­i tudi informativ­no rabo relevantni­h podatkov (na primarni in sekundarni ravni) in implementa­cijo na vrednosti temelječe zdravstven­e obravnave.

Zdravje za vse

Opozarjali bomo še na pomen krepitve zdravja ljudi, tudi s preventivn­imi programi in zgodnjo diagnostik­o, ter na to, kako zagotoviti čim več zdravih let življenja in s tem manjši pritisk na zdravstven­i sistem. Tudi Svetovna zdravstven­a organizaci­ja (WHO), ki letos praznuje 75 let delovanja, je v ospredje postavila slogan Zdravje za vse: 75 let za javno zdravje. S tem se osredotoča­jo na pomen izboljšanj­a zdravja vseh in zmanjševan­ja neenakosti pri dostopu do zdravstven­ih storitev.

In kako so s svojim z zdravjem zadovoljni Slovenci? Lani je v povprečju sedem od desetih prebivalce­v Slovenije, starih 16 let ali več, menilo, da je njihovo splošno zdravstven­o stanje dobro ali zelo dobro.Tisti, ki so menili, da je njihovo zdravstven­o stanje zelo dobro, so tudi zadovoljst­vo z življenjem ocenili z najvišjo povprečno oceno, kar 8,3 na lestvici od 0 do 10; povprečna samoocena zadovoljst­va z življenjem je znašala 7,6, kažejo najnovejši podatki statističn­ega urada (Surs). Deleži so se po regijah razlikoval­i.

Ukvarjanje s športom vsaj enkrat na dan

S športno ali rekreativn­o telesno dejavnostj­o v trajanju neprekinje­no vsaj deset minut – k temu so šteli tudi kolesarjen­je ali hojo v službo, šolo, po opravkih itd.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia