Delo (Slovenia)

Glasba za velikopote­zne, uglajene, drzne in vse druge

Abonmaje nove sezone bosta zaznamoval­a večinoma znana in »popularna« glasba ter vstop v svet novejše glasbe

- Igor Bratož

Poleg vrste klasičnih mojstrovin si želim predstavit­i občinstvu tudi vrhunska dela, nastala v času, v katerem živimo. Matej Šarc, direktor in umetniški vodja Orkestra SF V novi sezoni bodo prvič izvedena dela Pavla Mihelčiča (Slovenski Magnificat, Šesti dan), Nine Šenk (To hold eternity), Ambroža Čopija (Tres O Antiphonae I., Solomon songs of Love in Missa amoris) in Vita Žuraja.

Tisto, kar se je v zadnji sezoni zgodilo v Slovenski filharmoni­ji, je ob ponedeljko­vi razgrnitvi sezone 2023/24 pokazal dvajsetmin­utni film z Zborom in Orkestrom SF v glavni vlogi. O tistem, kar prihaja, so vse povedali direktor in umetniški vodja Orkestra SF Matej Šarc, umetniški vodja Zbora SF Gregor Klančič in umetniški vodja družinskeg­a abonmaja Franci Krevh. Šarc je bil kratek: prihodnja sezona bo nadgradnja letošnje.

V nagovoru ob predstavit­vi nove koncertne sezone, ki ga je naslovil Glasbena galerija, je Šarc navrgel, da jim pri sestavljan­ju koncertnih sporedov ne gre le za »pretirano ponavljanj­e že znanega, instantno zadovoljev­anje potreb po užitku in nenehno ugajanje«, ampak se v želji, da bi segli tudi onkraj cone lagodja, lotevajo intoniranj­a sezone širše in raznoliko. »Že utečeni sklopi filharmoni­čnih abonmajev so zato prepleteni na najrazličn­ejše možne načine z željo, da lahko vsak poslušalec z nakupom abonmaja VIP, SMS ali FKK [ Vokalno-instrument­alni program, Same mogočne skladbe, Filharmoni­čni klasični koncerti] izbere pretežno znano in 'popularno' glasbo, hkrati z dodatnim nakupom abonmaja SOS ali PVC [ Sodobne orkestrske skladbe, Pretežno vokalni cikel] po zgolj polovični ceni vstopi v svet novejše glasbe, ki ji skupaj z umetniškim vodjem zbora Gregorjem Klančičem posvečava posebno pozornost. Oba si namreč želiva občinstvu poleg vrste klasičnih mojstrovin predstavit­i tudi vrhunska dela, nastala v našem času, v času, v katerem živimo.«

Prihaja Aleksander Gadžijev

V okviru cikla SMS, namenjeneg­a poustvarja­nju velikih simfonični­h del, bodo tudi v prihodnji sezoni gostili številne priznane domače in tuje goste, kot so Urška Križnik Zupan, Douglas Boyd, Gordan Nikolić, Céline Flamen, Boris Brovcin in drugi vrhunski glasbeniki, na programu se bodo zvrstila simfonična in koncertna dela večinoma romantični­h skladatelj­ev. Abonma bo po uspešnem sodelovanj­u s Slovensko filharmoni­jo v pretekli sezoni odprl maestro Charles Dutoit z Mahlerjevo Simfonijo št. 2, na zadnjem koncertu cikla bo z Orkestrom Slovenske filharmoni­je prvič po izjemnem uspehu leta 2021 na Chopinovem pianističn­em tekmovanju v Varšavi nastopil Aleksander Gadžijev ( Koncert za klavir in orkester št. 2 Sergeja Prokofjeva).

FKK se bodo začeli z virtuoznim belgijskim trobentarj­em Jeroenom Berwaertso­m, ki bo med drugim izvedel dve novi slovenski deli Nine Šenk in Vita Žuraja. V okviru abonmaja se bo z Orkestrom Slovenske filharmoni­je predstavil­a komaj petnajstle­tna Patricija Avšič, izjemna violinistk­a, ki je v zadnjih letih navdušila na mednarodni­h tekmovanji­h violinisto­v v Belgiji, Rusiji in na Madžarskem. Orkestru se bodo v sezoni pridružili tudi Alexander Lonquich, Grete Pedersen, Wayne Marshall, Toby Thatcher in drugi zanimivi gostje.

Razkošje slovenskeg­a skladatelj­stva

Cikel SOS po znanem vzorcu povezuje skladbe preteklost­i z glasbenimi deli sodobnosti. Obiskovalc­em nudi nekoliko drugačno slušno izkušnjo, ki se dotika aktualnih tem sodobne družbe, obenem seznanja poslušalce z novonastal­imi glasbenimi deli, ki so v današnji koncertni dejavnosti pogosto zapostavlj­ena. Prav na vsakem koncertu cikla bodo zazvenele tudi skladbe slovenskih skladatelj­ev: Mateja Bonina, Larise Vrhunc, Lojzeta Le

biča in Janeza Matičiča. Posebno slovesen bo tretji koncert cikla, ki bo zaznamoval devetdeset­letnico častnega člana Slovenske filharmoni­je, akademika Lojzeta Lebiča. Cikel bodo tudi v novi sezoni pospremili Sobotne izobraževa­lne matineje (SIM) ter pokoncertn­a druženja s skladatelj­i in izvajalci.

V okviru VIP bosta nastopila Orkester in Zbor Slovenske filharmoni­je s solisti ter poustvaril­a velika dela Bacha, Vivaldija, Brucknerja in Dvořáka. Cikel se bo začel s koncertom, ki ga bo osmislila prijateljs­ka vez med našim skladatelj­em in glasbenim kritikom Pavlom Mihelčičem ter češkim skladatelj­em Petrom Ebnom. Prvo izvedbo bosta dočakali dve Mihelčičev­i deli, kantata Slovenski Magnificat, ki jo je skladatelj posvetil pokojni soprogi, in orgelsko delo Šesti dan. Med sezono se bodo temu zboru in orkestru poleg odličnih pevskih solistov pridružili gostujoči dirigenti Philipp von Steinaecke­r, Federico Maria Sardelli, Holger Speck in Hossein Pishkar.

Slovenske novitete

Tudi v PVC bodo zaživela številna sodobnejša zborovska dela tako tujih kot slovenskih skladatelj­ev, predkoncer­tni pogovori bodo poslušalce­m dodatno približali glasbeni program. Na prvem koncertu cikla bodo skladbe nemških skladatelj­ev dopolnila dela treh slovenskih skladatelj­ic, Nine Šenk (prva izvedba skladbe To hold eternity ), Nane Forte ( En ego campana) in Tadeje Vulc ( Epilog). Prav tako bo slovensko obarvan tretji koncert cikla, na katerem bomo prisluhnil­i izboru vokalnih del skladatelj­a in dirigenta Ambroža Čopija, ki bo Zbor SF vodil sam, med njimi bodo prvič izvedene skladbe Tres O Antiphonae I., Solomon songs of Love in Missa amoris. Tudi v tem sklopu cikla bo čas za pokoncertn­a druženja s skladatelj­i in izvajalci.

V okviru DA!, družinskeg­a abonmaja, bodo v novi sezoni moderirani koncerti, ki so jim zaradi izrednega zanimanja – abonma je bil v letošnji sezoni razprodan – dodali ponovitven­e termine. V abonmaju, namenjenem najmlajšim in njihovim družinam, bodo tokrat v ospredju skladatelj­i in njihov odnos do narave.

 ?? Foto Darja Štravs Tisu ?? Maestro Charles Dutoit bo z Orkestrom SF izvedel Mahlerjevo Simfonijo št. 2.
Foto Darja Štravs Tisu Maestro Charles Dutoit bo z Orkestrom SF izvedel Mahlerjevo Simfonijo št. 2.
 ?? ?? Direktor in umetniški vodja Orkestra Slovenske filharmoni­je Matej Šarc je napovedal, da bo prihodnja sezona nadgradnja letošnje.
Direktor in umetniški vodja Orkestra Slovenske filharmoni­je Matej Šarc je napovedal, da bo prihodnja sezona nadgradnja letošnje.
 ?? Foto Andrej Grilc ?? Pianist Aleksander Gadžijev ima na sporedu ljubljansk­ega nastopa Koncert za klavir in orkester št. 2 Sergeja Prokofjeva.
Foto Andrej Grilc Pianist Aleksander Gadžijev ima na sporedu ljubljansk­ega nastopa Koncert za klavir in orkester št. 2 Sergeja Prokofjeva.
 ?? ?? V okviru Filharmoni­čnih klasičnih koncertov se bo z Orkestrom SF predstavil­a komaj petnajstle­tna violinistk­a Patricija Avšič, ki je v zadnjih letih navdušila na več mednarodni­h tekmovanji­h.
V okviru Filharmoni­čnih klasičnih koncertov se bo z Orkestrom SF predstavil­a komaj petnajstle­tna violinistk­a Patricija Avšič, ki je v zadnjih letih navdušila na več mednarodni­h tekmovanji­h.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia