Delo (Slovenia)

Skrivnost pri jezeru Arade

Morda bo preiskava portugalsk­e in britanske policije razkrila, kaj se je leta 2007 zgodilo z deklico

- Irena Štaudohar

Portugalsk­e oblasti so včeraj zjutraj začele obsežno preiskavo pri akumulacij­skem jezeru Arade, blizu portugalsk­ega letovišča Praia da Luz, kjer je leta 2007 izginila triletna britanska deklica Madeleine McCann. Operacija se je začela na poziv nemških oblasti, ki so lani identiicir­ale 45-letnega nemškega državljana Christiana B. kot uradnega osumljenca v primeru dekličineg­a izginotja. Ekipe po poročanju portugalsk­e televizije na obeh bregovih jezera, kjer naj bi se pogosto zadrževal glavni osumljenec, iščejo sledi, ki bi lahko bile uporabljen­e proti njemu.

Kljub velikemu zanimanju svetovnih medijev akcija poteka diskretno, ekipe so osredotoče­ne na nabrežje jezera in bližnja območja. Na Portugalsk­em je bila zadnja obsežna policijska preiskava, ki naj bi pokazala, kaj se je zgodilo z deklico, leta 2014, vendar ni obrodila sadov. Leto dni po ugrabitvi je policija na podlagi anonimne prijave v jezeru našla bele nogavičke in plastične trakove, a kljub temu takrat jezera niso izsušili.

Christian B., ki trenutno prestaja zaporno kazen zaradi kaznivih dejanj, povezanih z mamili, je glavni osumljenec, a sam krivdo odločno zanika. Bremeni ga tudi sedemletna zaporna kazen zaradi posilstva 72-letne ženske prav v kraju, kjer je leto in pol kasneje izginila britanska deklica, ki je v apartmaju spala z mlajšima bratom in sestro, medtem ko so starši večerjali v bližnji restavraci­ji. Na območju Algarveja, kjer je omenjeno letovišče, je namreč Nemec živel več let in tam zagrešil številna kazniva dejanja, v njegovem avtodomu, s katerim bi lahko odpeljal Maddie, so odkrili številna otroška oblačila in kopalke. Portugalsk­i testi DNK sicer niso potrdili povezave med Nemcem in Maddie.

Še druga izginotja

Povezujejo ga tudi z mnogimi drugimi primeri ugrabljeni­h otrok na različnih koncih Evrope. Preiskujej­o tudi, ali je prav on odgovoren za izginotje šestletneg­a Reneja Hasseja, ki je izginil leta 1996 s plaže v portugalsk­em Aljezuru, pa za petletno Ingo Gehricke, ki je izginila med sprehodom z družino v gozdu v nemškem Schönebeck­u, ali osemletnic­o, ki so jo pogrešili leta 2004 blizu letovišča Praia da Luz. Seznam bi lahko bil še daljši, se bojijo nemški preiskoval­ci.

Iskanje Madeleine McCann je bilo velika medijska novica, o njej je bilo objavljeni­h na tisoče člankov, na tisoče radijskih, televizijs­kih prispevkov, posnetih dokumentar­cev in napisanih knjig – pod eno se je podpisala mama Kate McCann. Njeni starši so se namreč ves čas borili, da bi policija, ki je medtem obupala, našla nove dokaze o tem, kje je njuna hči. Takoj po izginotju so preiskoval­ci osumili umora prav mamo in očeta, češ da sta svoje otroke uspavala, da bi lahko mirno večerjala s prijatelji, a sta mali Maddie dala preveliko količino tablet in je zaradi tega umrla, zato sta se morala znebiti njenega trupla. Mamo so celo obtožili, da je delala za britansko obveščeval­no službo MI5 in da je zato primer tako razvpit.

Zakonca McCann sta zaradi preiskave še dolgo ostala na Portugalsk­em. Kasneje se je tudi pokazalo, da je portugalsk­a policija tako malomarno vodila preiskavo, da so takoj po ugrabitvi v apartmaju uničili številne sledi. Interpol je začel preiskavo šele po petih dneh, ko je ugrabitelj že dodobra zakril sledi in izginil.

Starši še vedno upajo, da bodo deklico, ki bi bila zdaj stara 19 let, nekoč našli živo.

Madeleine McCann bi bila ta mesec stara 19 let.

 ?? Foto Darren Staples/Reuters ?? Kate in Gerry McCann, dekličina mama in oče, sta se znašla celo na seznamu osumljence­v.
Foto Darren Staples/Reuters Kate in Gerry McCann, dekličina mama in oče, sta se znašla celo na seznamu osumljence­v.
 ?? Foto Carlos Costa/AFP ?? Hotel, iz katerega je leta 2007 izginila Maddie.
Foto Carlos Costa/AFP Hotel, iz katerega je leta 2007 izginila Maddie.
 ?? Foto Luis Ferreira/Reuters ?? Je v umetnem jezeru dekličino truplo?
Foto Luis Ferreira/Reuters Je v umetnem jezeru dekličino truplo?
 ?? Foto Reuters ??
Foto Reuters

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia