Delo (Slovenia)

Nekdanja lepotna kraljica se ne da

-

Devetinsed­emdesetlet­na novinarka E. Jean Carroll, ki je od nekdanjega ameriškega predsednik­a Donalda Trumpa že iztožila 5 milijonov dolarjev odškodnine zaradi spolnega napada in obrekovanj­a, ga zdaj toži zaradi obrekovanj­a, tokrat za 10 milijonov dolarjev. Tožbo je vložila zaradi domnevnih žalitev na javni tribuni televizije CNN.

E. Jean Carroll velja za pionirko v svetu literarneg­a novinarstv­a, piše USA Today. Otroštvo je preživela v Fort Waynu v Indiani, leta 1967 je postala miss universe v Indiani in miss navijačic. Nato je prišla v New York, se poročila, potovala po svetu in vrnila v New York, da bi intervjuva­la Fran Lebowitz za revijo Outside. Takrat se je začela njena novinarska kariera.

Kot prva ženska je pisala članke za Playboy, Rolling Stone in zaslovela po slogu pisanja, ki so ga imenovali gonzo,

pripovedov­anje zgodb, v katerem so novinarji pogosto postali akterji zgodbe in predstavlj­ali humorne, tudi nezaslišan­e osebne izkušnje. »To je bilo obdobje tabloidov,« je v intervjuju leta 2019 dejal Roger Friedman, glavni urednik spletne strani Showbiz411. »Ni bilo mobilnih telefonov ne interneta. Morali ste na ulico in poiskati zgodbo ... in E. Jean Carroll je nenehno prinašala zgodbe.« V reviji Elle je kar 30 let imela svojo rubriko z nasveti Vprašaj E. Jean, v kateri je ponujala duhovite nasvete o ljubezni in seksu. Bila je del glamurozne­ga nočnega življenju New Yorka osemdeseti­h in devetdeset­ih let.

Čeprav je klub Studio 54 leta 1980 zaprl vrata, so se na prizorišču pojavili novi nočni lokali, kot je Nell's, in restavraci­je, kot je Michael's, kjer je bila stalna gostja, bila je lepa in slavna, je rekla njena urednica pri reviji Elle. Bila je ena od ključnih igur literarneg­a novinarstv­a, nekateri so jo primerjali s ilmsko režiserko in pisateljic­o Noro Ephron. Pisala je tudi za oddajo Saturday Night Live in v devetdeset­ih v oddaji America's Talking vodila svojo oddajo Ask E. Jean. »Bila je najbolj kul novinarka v okolici,« je o njej rekla Candace Bushnell, avtorica kolumn Seks in mesto. »Bila je drzna, imela je veliko poguma in bila enako zabavna kot fantje.«

V svoji knjigi What Do We Need Men For? ( Za kaj potrebujem­o moške?) je podrobno opisala dogodek, kako jo je Trump leta 1996, takrat je imela 53 let, on pa 50, napadel v garderobi Bergdorf Goodman. Trump naj bi jo prosil, da mu pomaga izbrati darilo za svojo žensko, predlagala mu je torbico, on pa je hotel kupiti spodnje perilo. Znašla sta se v garderobi, kjer jo je poskušal grobo poljubiti in pritisniti ob steno, ona pa ga je odrinila. Nekateri bralci so skeptični, da je na tako lahkoten način opisala tako travmatiče­n dogodek, ki ga v knjigi niti ne imenuje posilstvo. »Vsaka ženska lahko izbere, kako bo opisala izkušnjo,« je rekla v intervjuju za podkast New York Timesa. »Nisem bila posiljena. Nič mi ni bilo storjeno. A borila sem se. To je bistvo.«

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia