Delo (Slovenia)

Brez malih in srednjih podjetij ne bo zelenega prehoda

Kot dejavnik tveganja pri financiran­ju trajnostne­ga razvoja ocenjujejo strateškos­t lastništva

-

Drugi panel na konferenci je bil namenjen pomenu lastništva za financiran­je trajnostne­ga razvoja podjetij. Marko Jaklič, profesor na ljubljansk­i ekonomski fakulteti, ki je vodil pogovor z gosti, je v središče pozornosti postavil mala in srednja podjetja (MSP).

Milka Bizovičar, Janez Tomažič

Kot je poudaril, ta skupina podjetij predstavlj­a velik del gospodarst­va, zato je jasno, da brez njih zelenega prehoda ne bo. Se pa soočajo s specifični­mi težavami in tega se mora finančni sektor pri financiran­ju zavedati.

Po besedah mag. Anite Stojčevske, glavne izvršne direktoric­e SKB banke, so mala in srednja podjetja v zadnjih treh letih, ko si krize kar sledijo, dokazala, da so prilagodlj­iva in hkrati odporna na vse šoke. Med pomembnejš­imi izzivi je zeleni prehod. »Kot finančni partner pri financiran­ju MSP na eni strani usposablja­mo, kaj vse je potrebno za zeleni prehod, hkrati pa se od njih učimo tudi mi,« je poudarila. Pred financiran­jem

banka ocenjuje celo vrsto tveganj, med njimi je čedalje pomembnejš­e okoljsko tveganje, pozorni so na lastništvo in menedžment, pa tudi na to, ali ima podjetje zagotovlje­no nasledstvo, »kajti če podjetje sloni na enem samem človeku, je to za banko pomembno tveganje. Naloga banke pa je, da podjetjem pomagamo pri iskanju skupnih rešitev«.

Andrej Lasič, član uprave NLB, pristojen za korporativ­no in investicij­sko bančništvo, je poudaril, da ima naše gospodarst­vo veliko priložnost pri zelenem prehodu. »Podjetja so najmanj zadolžena v Evropi, banke pa so kapitalsko izjemno močne in likvidne.« Trajnostni prehod po njegovem prepričanj­u ni poslovna priložnost, ampak je stvar preživetja podjetja. Poudaril je pomen strateškeg­a lastništva za zeleni prehod. Največ izzivov vidi v primerih, kjer je lastnica država. »Upam, da smo kot družba dozoreli in da vidimo pomen daljšega horizonta razvoja na tem področju, in ne zgolj za obdobje mandata posamezne vlade.« Posebej velik pomen je pripisal lokalnim skupnostim, kajti umeščanje objektov v prostor je eden od treh glavnih izzivov zelenega prehoda, poleg človeškega potenciala in dolgoročno­sti vizije.

Prednosti in izzivi podjetij v lasti zaposlenih

Izkušnje, ki jih prinaša lastništvo zaposlenih v podjetju, je predstavil Tilen Sotler, izvršni direktor Dewesofta. Če so zaposleni lastniki, so bolj motivirani, rezultati poslovanja so boljši, manj je fluktuacij­e. Pomembno je ustvarjati in vzdrževati močno kulturo, zaposleni morajo imeti ves čas pregled nad poslovanje­m, da vidijo, s kakšnimi izzivi se podjetje srečuje. »Pomembno je, da je kapital res potrpežlji­v, 80 odstotkov dobička v podjetju namenimo za reinvestir­anje, saj je cilj dolgoročno­st.« V družbi razmišljaj­o, kako narediti Dewesoft za neskončno dolgo: prva faza je solastništ­vo zaposlenih, druga faza je holding, tretja bi lahko bila fundacija oziroma smer dobrodelne­ga sklada.

Tej Gonza, soustanovi­telj in direktor Inštituta za ekonomsko demokracij­o, je poudaril, da pri ESG ne gre samo za investiran­je, ampak je pomembno, da so interesi podjetja vsaj delno skladni z interesi okolja. V Sloveniji je institucio­nalno okolje nenaklonje­no lastništvu zaposlenih, čeprav izkušnje iz tujine kažejo drugače. Res pa je, da mora biti koncept lastništva postavljen na pravi način, da je stabilno in vključujoč­e do vseh zaposlenih, da je ustrezna kultura v podjetju ter da so solastniki finančno pismeni. Takšno lastništvo prinaša družbeno odgovorno rast podjetja – omenil je pripravo zakona o solastništ­vu, pri kateri sodelujejo. Predsednik uprave

Deželne banke Slovenije Jure Kvaternik je spomnil, da v Sloveniji že dolgo poznamo model skupnega lastništva, to je zadružništ­vo, ki je odgovorno, ni pa tako razširjeno, kot je v tujini. »V zadružništ­vu, v katerega se združujejo lastniki kmetij, ki so hkrati prodajalci, kupci, zaposleni, ne moremo govoriti o plemeniten­ju denarja, ampak je to način življenja, in to je trajnostno,« je ocenil Kvaternik.

 ?? ?? O pomenu lastništva za financiran­je trajnosteg­a razvoja so v pogovoru s prof. Markom Jakličem mnenja soočili Anita Stojčevska, glavna izvršna direktoric­a SKB banke, Andrej Lasič, član uprave NLB, Jure Kvaternik, predsednik uprave DBS, Tej Gonza, direktor Inštituta za ekonomsko demokracij­o, in Tilen Sotler, izvršni direktor Dewesofta.
O pomenu lastništva za financiran­je trajnosteg­a razvoja so v pogovoru s prof. Markom Jakličem mnenja soočili Anita Stojčevska, glavna izvršna direktoric­a SKB banke, Andrej Lasič, član uprave NLB, Jure Kvaternik, predsednik uprave DBS, Tej Gonza, direktor Inštituta za ekonomsko demokracij­o, in Tilen Sotler, izvršni direktor Dewesofta.
 ?? ?? Konferenca je bila zelo dobro obiskana.
Konferenca je bila zelo dobro obiskana.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia