Delo (Slovenia)

Zakaj ni vijoličast­ih dreves

- Marjan Bauer: Tretje mnenje

Zbalkona gledam, kako se po sveže pokošeni zelenici sprehajajo črni kosi in nabadajo žužke ali že kaj. Letos smo potreboval­i veliko dežja, da smo spoznali, kako radi imamo sonce in pomlad, ki po človeško zamuja, prehiteva, načeloma pa nas nazadnje vedno sprejme v svoj zeleni objem. Lani me je vnuk vprašal, zakaj so drevesa, trava in včasih celo banane zelene barve. Odgovor je bil, da tako pač je na tem svetu in v njegovi bližnji okolici. Vsaka stvar ima svojo barvo, in pika. Red, diktatura. Mali ni bil zadovoljen in bil sem vesel, da ni bil. Še dobro in še sreča, da otrok ni vprašal, kdo jih mala s čopičem in zakaj stvari niso vijoličast­e. Radovednos­t je ena najboljših človekovih lastnosti in za njo nikoli ni pike. Ni neumnih vprašanj. Babice in dedki to dobro vedo. Letos bo moj odgovor drugačen. Vsaj poskusil bom. Takole.

Sonček sije na naš planet in ga, nas greje. A ne samo nas, tudi druga bitja, tudi rastline, ki rastejo ob vodi, ki je prav tako eden od virov življenja. Tako tudi turški kostanji, ki v vetru šumastijo ob tvojem igrišču in dajejo najboljšo senco na svetu. Tudi koruza, na primer, pečena ali v koruznem kruhu, ki ti tako tekneta. Rastline so zato, ker sije sonce na zemljo, njegovi žarki iz vode in zraka ustvarjajo svoja in podpirajo druga življenja. So sebično nesebične.

A zelena barva? Je in ni preprosto. Rastline, ki delajo zase, mi smo le priskledni­ki, so izbirčne. Od široke palete ponudbe sončnih žarkov njihovo listje, ki je hudo dognana tovarna, uporabi samo modre in rdeče žarke. Zelene odbije, niso mu všeč, ne maram te. In ker se zeleno odbija, je vse zeleno, ki ga hočem zeleno. In med tem zelenim listjem čudovitih oblik in lastnosti, tudi trnja, so še zakladnice drugih čudovitost­i. Jabolka, orehi, češnje, ribez, jagode, riž, pšenica, sladkorji. Neizmeren planet ogljikovih hidratov. Odpadek je kisik, ki ga živali in ljudje dihamo. Pravzaprav banalno. Otroku je bilo všeč, ko je slišal, da drevesa pravzaprav lulajo kisik. Strinjala sva se, da ljudje z Zemljo slabo ravnamo. Kaj vse počnemo z vodo, zrakom, z gozdovi v Amazoniji in tako naprej in nazaj. Samo mimogrede, zakaj ljudi na streho sveta dobesedno nosijo? So me privlekli na Everest.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia