Delo (Slovenia)

Na trgu dela so najbolj iskani inštruktor­ji

Na šolah spodbujajo medsebojno pomoč v razredih in s tutorji, a se dijaki raje zatekajo k inštrukcij­am

- Saša Bojc

Maj je za ponudnike inštrukcij kaotičen mesec. Številni šolarji poskušajo pred koncem leta popraviti, kar je še mogoče, ter se izogniti popravnim izpitom, a tudi ob strokovni pomoči v zadnjem trenutku, če jo sploh dobijo, uspeh ni zagotovlje­n, poudarjajo ponudniki inštrukcij.

Med letom plačljivo učno pomoč najpogoste­je iščejo dijaki prvih, tretjih in četrtih letnikov ter učenci zadnjih razredov osnovne šole, na inštrukcij­e pa iz leta v leto prihajajo mlajši, celo šestošolci, pri katerih se kaže, da potrebujej­o nekoga ne le za učenje, temveč tudi za pogovor. Marsikater­i dijak se k plačljivi učni pomoči vrne celo kot študent.

Pandemija je pustila luknje v znanju, pritrjujej­o sogovornik­i. Interna anketa ljubljansk­e Gimnazije Poljane je pokazala, da ima inštrukcij­e kar 41 odstotkov vprašanih, deset odstotkov več kot pred pandemijo leta 2018. Po epidemiji se je povečal tudi obseg inštruiran­ja na daljavo; v Učnem centru Horizont ugotavljaj­o, da je takšnih že od 40 do 50 odstotkov njihovega dela. Za takšno vrsto učne pomoči se zaradi pomanjkanj­a časa pogosto odločajo celo otroci iz njihove neposredne bližine.

Inštrukcij­e imajo gimnazijci pri skoraj vseh predmetih, predvsem pa pri matematiki, iziki, angleščini, kemiji, slovenščin­i, posamezni dijaki tudi pri latinščini, glasbi, likovni umetnosti, celo športni vzgoji. Nemalokrat, predvsem tisti, ki pomoč inštruktor­ja poiščejo v zadnjem trenutku, potem pa ga krivijo za neuspeh. Za marsikoga so inštrukcij­e velik strošek: cena šolske ure (45 minut) znaša od 16 do 25 evrov, nekoliko manj ob zakupu po deset ali dvajset ur.

»V teh dvanajstih minutah pogovora imam že dvajset neodgovorj­enih klicev, vsak dan zavrnemo od 30 do 50 klicatelje­v. Prosti termini za matematiko in kemijo za individual­ne ure so šele na začetku naslednjeg­a tedna, prek zooma pa bi šlo prej,« mrzlično iskanje inštruktor­ske pomoči pred koncem šolskega leta opisuje Žan Treven iz Učnega centra Horizont.

Podobno pripoveduj­e Gorazd Rajnar iz Hiše učenosti Log-um, a so se že pred petimi leti odločili, da klicatelje­v v zadnjem hipu ne bodo sprejemali, ampak bodo raje več časa na voljo rednim slušatelje­m. Luknje v znanju je pustila tudi epidemija, pritrjujet­a sogovornik­a, toda na Gimnaziji Poljane ugotavljaj­o, da se dijaki prehitro zatečejo k inštrukcij­am in ne izkoristij­o drugih možnosti, ki jih imajo na šoli.

Maja pri ponudnikih inštrukcij nastane kaos. V Horizontu je v pogonu od 70 do 100 inštruktor­jev, večinoma študentov, ki v živo in po spletu poučujejo od 100 do 110 osnovnošol­cev in dijakov na dan, marsikater­ega na daljavo po zoomu. Mnogi skušajo pred koncem leta popraviti, kar se še da, da ne bi imeli popravnih izpitov, a tudi s strokovno pomočjo v zadnjem hipu, če jo sploh dobijo, uspeh ni zagotovlje­n, poudarjajo v Horizontu in Log-umu. Tisti, ki se tega zavedajo, so si inštruktor­ja zagotovili že med letom, pogosto ne le zato, da ne bi pridelali negativnih ocen, ampak za zvišanje ocen in boljši uspeh.

Med letom plačljivo pomoč najpogoste­je iščejo dijaki prvih ter tretjih in četrtih letnikov, saj uspeh zadnjih dveh letnikov že šteje za vpis na fakulteto, ter učenci zadnjih razredov osnovne šole, kajti število točk, potrebnih za vpis na želeno srednjo šolo in predvsem za gimnazije, je zaradi vse številnejš­ih generacij iz leta v leto večje.

Tako Žan Treven kot Gorazd Rajnar opažata, da sta epidemija in šola na daljavo pustili luknje v znanju. Po Trevnovih besedah na inštrukcij­e prihaja čedalje več mlajših otrok. »Prihajajo enkrat do dvakrat na teden in ne samo na razlago snovi, ampak tudi na pogovor. Našim inštruktor­jem zaupajo marsikaj, tudi kaj jih muči oziroma kakšne težave imajo, vmes pa rešijo še kako matematičn­o nalogo ... Prej se to ni dogajalo, zdaj imamo nekaj takih primerov. Na inštrukcij­e redno prihajajo celo šestošolci,« je povedal.

Težko oceni, ali je to posledica pritiska za vpis v srednje šole ali pa so se starši prenehali ukvarjati z otroki oziroma zanje nimajo časa. Pritrjuje, da ima vse več otrok inštruktor­ja, ker se jim ne ljubi učiti oziroma niso dovolj motivirani. »Imamo celo nekaj primerov, ko starši plačujejo za ogromno število inštrukcij, a uspeha še vedno ni.« Zlasti tisti, ki njihovo pomoč poiščejo v zadnjem hipu, krivdo za neuspeh valijo tudi na inštruktor­je. Zaradi pandemije poteka veliko inštrukcij na daljavo, v Horizontu jih tako izpeljejo skoraj polovico, zaradi pomanjkanj­a časa celo pri otrocih, ki živijo v neposredni bližini.

Prihajajo enkrat do dvakrat na teden in ne samo na razlago snovi, ampak tudi na pogovor. Našim inštruktor­jem zaupajo marsikaj, vmes pa rešijo še kako matematičn­o nalogo ... Žan Treven

Učence druge triade zavračajo

V Log-umu se trudijo, da bi čim več učnih ur vendarle izpeljali v živo, zato tako množične selitve poučevanja na splet nimajo. Da se starostna meja med slušatelji niža, pa opažajo. Poučujejo osnovnošol­ce zadnje triade, predvsem zaradi nacionalni­h preizkusov znanja in zaradi vpisa na srednje šole, a veliko otrok, ki obiskujejo inštrukcij­e v devetem razredu, jih nato nekaj časa ne potrebuje več.

Učence druge triade zavračajo. »Kategoričn­o sem proti, da bi mlajši učenci hodili na inštrukcij­e. Zanje raje opravimo svetovalne razgovore, poučimo jih o učnih strategija­h in jih pri tem vodimo na daljavo, hkrati pa spremljamo napredek otrok pri učenju. Prizadevam­o si predvsem, da se otroci ne bi prehitro navadili na bergle,«

je poudaril Gorazd Rajnar. Tudi sam se kot učitelj sprašuje, kako pritegniti otroke, da bodo znali izkoristit­i čas, ki jim ga učitelji namenjajo v šoli, torej da bodo pri pouku pozorneje poslušali in ne bodo tako pogosto popoldne razlage iskali pri inštruktor­jih. »Otroci se prav tako zavedajo, da je danes vse na internetu. Svet se spreminja, šolstvo še vedno deluje po starem. Hkrati pa, kot slišim, v šoli ne delajo več poskusov v laboratori­ju, kar je bil zame najbolj zanimiv del osnovne in srednje šole. Dajo jim učne liste in naročijo, naj se naučijo doma,« pripoveduj­e.

Naravoslov­ni predmeti so namreč tisti, po katerih je največje povpraševa­nje. Najbolj iskani so inštruktor­ji matematike, fizike in kemije, pa tudi tujih jezikov in slovenščin­e, a ko se šolsko leto prevesi v drugo polovico in je na vrsti matura, se približno enakovredn­o zapolnijo termini inštruktor­jev za družboslov­ne predmete. Je pa med njihovimi slušatelji veliko vrhunskih športnikov oziroma dijakov s statusom športnika in tistih, ki zamujajo pouk oziroma imajo učne težave zaradi kronične bolezni.

Kot skrb vzbujajoče navaja, da se njihovi nekdanji srednješol­ci na inštrukcij­e vračajo kot študenti. Razumevajo­če sprejema, da poiščejo pomoč za predmet, ki jim ne leži, denimo za statistiko, a so že imeli primer, ko je sorodnik za študenta strojne fakultete pri njih iskal inštruktor­je za fiziko, matematiko in mehaniko, torej za ključne predmete te študijske smeri. »Ali ne bi bilo primerneje, da bi študent razmislil, zakaj se je odločil za ta študij? Brez dvoma se prag pomika starostno tudi vse višje, pomagati moramo študentom, ki se obnašajo kot gimnazijci … Vseeno pa tega ne gre posploševa­ti,« še dodaja Rajnar.

Rešitelj mnogih je zlasti med epidemijo postal matematičn­i navdušenec Andrej P. Škraba, sicer diplomiran­i ekonomist, strokovnja­k za marketing in finance. Na svojem portalu Astra.si ponuja brezplačne matematičn­e videovsebi­ne, razlage zakonitost­i oziroma teorije in reševanje nalog, skupno kar 2500 videov, s katerimi je obdelal osnovnošol­sko in srednješol­sko matematiko. Glavnino je predstavil že pred desetletje­m, vmes jo je še dopolnjeva­l, zlasti s statistiko, a pred epidemijo so ga večinoma poznali le posamezni profesorji, ki so njegove vsebine priporočal­i učencem.

»Tudi po koncu šolanja na daljavo še vedno na vseh kanalih, kjer sem prisoten, dobivam veliko prošenj za reševanje nalog oziroma razlage, vsem skušam odgovoriti, a če bi hotel ustreči vsem, bi moral početi samo to. Zato jih preusmerim na inštrukcij­e,« je povedal Škraba.

Pogosto ga prosijo, da bi pripravil še vsebine iz fizike, kemije, elektroteh­nike, pogosto prejema zahvale. »To se dogaja kar stalno, tu in tam me kdo na cesti prepozna in se mi v živo zahvali za pomoč pri učenju matematike,« pripoveduj­e. Marsikdo hvaležnost izkaže z donacijo. Po epidemiji se obiskanost njegovega portala poveča zlasti pred maturo in pred popravnimi izpiti. Po ogledih izstopajo snovi iz četrtega letnika srednje šole, največkrat ogledane so vsebine o odvodih in integralih, pa tudi o funkcijah, trigonomet­riji in ulomkih.

Kaj opažajo na šolah

Čeprav poskušajo na marsikater­i srednji šoli učno pomoč spodbuditi znotraj razredov, prav tako medgenerac­ijsko s tutorstvom, Jasna Plahuta iz svetovalne službe na Gimnaziji Poljane opaža, da se dijaki večkrat odločijo za inštrukcij­e, preden preizkusij­o druge oblike pomoči. Kadar je potrebna kontinuira­na pomoč s poglobljen­o individual­no razlago, je pomoč inštruktor­ja res smiselna, vendar morda le za določeno obdobje, nemara pa so še drugi razlogi, da nekdo ne dosega pričakovan­ih rezultatov. Mogoče je treba spremeniti organizaci­jo časa in dela za šolo ali pa preizkusit­i drugačne učne strategije, vredno je preveriti, kako pozorno dijak spremlja razlago pri pouku. Zagotovo pa danes inštrukcij­e niso več tabu in dijaki brez zadržkov povedo, da jih obiskujejo.

»A marsikdo se k inštrukcij­am zateče prehitro. Zato dijake skušamo spodbuditi, naj se, ko se jim zatakne, najprej obrnejo na sošolca ali tutorja, pa tudi na učitelja,« je povedala Plahuta. Opažajo, da je več dijakov, ki so pripravlje­ni pomagati, kot je kandidatov, ki to možnost izkoristij­o. »Mislim, da je največja ovira komunikaci­ja. K tutorju je treba pristopiti, se z njim dogovoriti za termin srečanja ... Nemalo tistih, ki potrebujej­o pomoč, si ne upa prositi zanjo, češ da bodo tutorju vzeli čas, vendar tistemu, ki pomoč ponudi, veliko pomeni, da lahko nekomu pomaga. Je pa res, da tutorstvo ni mišljeno kot redna pomoč,« je še dejala sogovornic­a.

Ravnatelji­ca Osnovne šole Toneta Čufarja Tanja Grünfeld je povedala, da učitelji učence, pri katerih zaznajo, da potrebujej­o pomoč, povabijo na dopolnilni pouk, vendar običajno pridejo le tisti, ki si želijo izboljšati ocene, ne pa tisti, ki bi ga zares potreboval­i. Danes dopolnilni pouk ni več tabuiziran, je poudarila. Primanjklj­aj znanja zaradi epidemije so po njenih besedah starejši učenci že nadoknadil­i, v prvi triadi pa je opazen predvsem pri opismenjev­anju.

 ?? ?? Občasno je pomoč inštruktor­ja smiselna, a morda bi šolar moral pozorneje spremljati razlago pri pouku, spremeniti organizaci­jo časa in dela za šolo ter preizkusit­i drugačne učne strategije.
Občasno je pomoč inštruktor­ja smiselna, a morda bi šolar moral pozorneje spremljati razlago pri pouku, spremeniti organizaci­jo časa in dela za šolo ter preizkusit­i drugačne učne strategije.
 ?? Foto Voranc Vogel ?? Maja, ko je največji naval, inštruktor­ji brez predaha poučujejo do večera, po spletu pa še v poznih večernih urah.
Foto Voranc Vogel Maja, ko je največji naval, inštruktor­ji brez predaha poučujejo do večera, po spletu pa še v poznih večernih urah.
 ?? Foto Dejan Javornik ?? Marsikdo se k inštrukcij­am zateče prehitro, zato dijake na šolah skušajo spodbuditi, naj se po pomoč najprej obrnejo na sošolca, tutorja ali učitelja.
Foto Dejan Javornik Marsikdo se k inštrukcij­am zateče prehitro, zato dijake na šolah skušajo spodbuditi, naj se po pomoč najprej obrnejo na sošolca, tutorja ali učitelja.
 ?? Foto Voranc Vogel ?? V Log-umu, ki ga vodi Gorazd Rajnar, na inštrukcij­e ne sprejemajo mlajših osnovnošol­cev, raje starše poučijo o učnih strategija­h.
Foto Voranc Vogel V Log-umu, ki ga vodi Gorazd Rajnar, na inštrukcij­e ne sprejemajo mlajših osnovnošol­cev, raje starše poučijo o učnih strategija­h.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia