Delo (Slovenia)

Kašelj gospodarsk­ega bolnika ob Renu

V Nemčijo gre kar četrtina našega izvoza in dogajanje v njej bo letos opazno vplivalo tudi na poslovanje našega gospodarst­va.

- Miha Jenko o Nemčiji v tehnični recesiji

Novica, da je skoraj 85-milijonska Nemčija zašla v tehnično recesijo, saj ima dve zaporedni četrtletji z negativno gospodarsk­o rastjo, za poznavalce ni posebno presenetlj­iva. Največje evrsko in evropsko gospodarst­vo, tradiciona­lno zelo povezano z Rusijo, v zadnjih letih močno čuti ekonomske in geopolitič­ne posledice ruske invazije v Ukrajini, že prej pa so ga majali covid-19 in motnje v dobavitelj­skih verigah. Zdaj sta na udaru tamkajšnji avtomobils­ka in strojna industrija, visoka inflacija zmanjšuje tudi domače povpraševa­nje, tradiciona­lno varčni Nemci so omejili nekatere večje nakupe. Vse to povzroča gospodarsk­o skrčenje, ki lahko traja tudi do konca tega leta, kažejo nekatere napovedi.

Nemci posledično manj uvažajo, povečuje se število stečajev, skratka, evropska gospodarsk­a lokomotiva izgublja sapo, in to seveda povzroča skrbi tako v Evropi kot v Sloveniji. V Nemčijo gre kar četrtina našega izvoza in dogajanje v njej bo letos opazno vplivalo tudi na poslovanje našega gospodarst­va. Ko ta ekonomsko močna država zaide v težave, posledice čez približno dve četrtletji čutimo tudi pri nas. Ker nemški statističn­i urad Destatis zaznava negativno rast že v obdobju od začetka oktobra lani, je torej njihova recesija že pri nas, kar sicer posredno dokazujejo tudi podatki o zmanjševan­ju proizvodnj­e v velikem delu naše industrije.

Slovenija kot majhna, odprta in izvozno naravnana država, mora seveda pozorno spremljati dogajanje v gospodarsk­em bolniku ob Renu, predvsem pa pametno in pravočasno ukrepati. Ob vojni v Ukrajini in zaostrovan­ju odnosov med ZDA in Kitajsko se razmere v globalni ekonomiji hitro spreminjaj­o, slovensko gospodarst­vo in izvozniki pa v njej ne bodo več mogli delati na star način, v današnjem Delu opozarja nekdanji predsednik uprave SID banke Sibil Svilan.

Izkušeni bankir vidi priložnost tudi v skrajševan­ju dobavitelj­skih verig in selitvi proizvodnj­e v Evropo, zato vladi, gospodarsk­i in obrtni zbornici ter bankam predlaga, naj takoj skupaj pripravijo program, ki bo slovenskim podjetjem omogočil enakopravn­ejši nastop v tej novi realnosti. Tudi to je lahko način, da krizo uporabimo kot priložnost.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia