Delo (Slovenia)

Preoblikov­anje bodo nadaljeval­i

Za novelo zakona 53 poslancev, proti pa 28

- Barbara Eržen

Poslanci koalicije so po začetni splošni razpravi predlog novele zakona o zdravstven­em varstvu in zdravstven­em zavarovanj­u ocenili kot primernega za nadaljnjo obravnavo, čeprav je napovedani­h že več amandmajev. A preoblikov­anje dopolnilne­ga zdravstven­ega zavarovanj­a, kar koalicija vidi kot enega od nujnih korakov pri reformiran­ju zdravstva, se nadaljuje. V SDS in NSi pa so medtem zatrjevali, da s tem ne postavljaj­o pravih vprašanj.

»Namesto reševanja velikih težav in izzivov slovenskeg­a zdravstva ste uporabili že napisani zakon Levice in ga vložili, da bi prikrili dejstvo, da nimate pripravlje­nih reformnih zakonov,« je dejala poslanka NSi Iva Dimic ter navedla, da so vse predstavlj­ene časovnice potrdili.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je to zanikal in napovedal, da bo predlog zakona o digitaliza­ciji zdravstva kmalu potrjen na vladi, sledil naj bi tudi zakon o zavodu za zdravstven­o zavarovanj­e (ZZZS), o katerem do zdaj ni bilo mogoče veliko slišati. »Zakon o ZZZS dopolnjuje­mo skladno s prejetimi mnenji iz javne razprave,« so nam povedali na njegovem ministrstv­u.

Minister je sicer večkrat poudaril, da vsebino poslanskeg­a zakona podpira, saj bi se po njegovih besedah premija zvišala na 45 evrov ali celo 55 evrov, kar bi vodilo v odpovedi in v primeru zmanjšanja števila zavarovanc­ev s sedanjih 95 odstotkov prebivalce­v pod 80 odstotkov v sesutje sistema. Zato je ta predlog, ki uvaja obvezni zdravstven­i prispevek v višini 35 evrov, ki bi ga plačevali ZZZS, po njegovem mnenju nujen.

Na opozorila, da predlog ni vzdržen, pa je dejal, da sta s inančnim ministrom Klemnom Boštjančič­em glede tega enotna. Podrobnejš­ih izračunov javnosti do zdaj sicer še nista predstavil­a. ZZZS pa je izračunala, da bi zaradi povečanja števila zavarovanc­ev za okoli 150.000, ker bo prispevek obvezen, na leto vseeno zmanjkalo okoli 48 milijonov evrov.

Po sprejetju te »toksične vsebine z mize« naj bi sledil posvet o večji spremembi načina inanciranj­a zdravstven­ega sistema, od katerega v Levici in SD – kot so to poudarjali tudi med razpravo – pričakujej­o, da bo solidarnej­ši.

Kdaj naj bi omenjena novela začela veljati, še ni povsem jasno, saj tudi Tamara Kozlovič, prva podpisana poslanka Gibanja Svoboda, ni izključila možnosti, da bi upoštevali predlog ZZZS, da bi začela veljati pozneje, kot je predvideno – torej 1. septembra –, saj bo treba uskladiti njihove akte in informacij­ski sistem.

V nadaljnji obravnavi novele, ki zdaj roma pred parlamenta­rni odbor za zdravstvo, naj bi po zagotovili­h koalicije gotovo sprejeli amandmaje, da bo povsem nedvoumno, da tudi po prenosu pravice iz zavarovanj­a ostajajo enake.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Koalicija je enotno podprla novelo, čeprav si zlasti v Levici in SD želijo tudi uvedbe progresivn­e lestvice.
Foto Jože Suhadolnik Koalicija je enotno podprla novelo, čeprav si zlasti v Levici in SD želijo tudi uvedbe progresivn­e lestvice.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia