Delo (Slovenia)

Golob želi biti zgled sosedom

Postavili so okvir za stabilno delovanje

- Nataša Čepar

Ne potrebuje dodatnih glasov, želi pa biti zgled sosedom, je poudaril predsednik vlade Robert Golob, potem ko je včeraj – več kot leto dni po volitvah – podpisal dogovor o sodelovanj­u s poslancema italijansk­e in madžarske narodne skupnosti Felicejem Žižo in Ferencem Horváthom.

»Za ohranitev ter razvoj narodnih skupnosti in naših pravic je zelo pomembno, da so točke sporazuma konkretne. Žal še vedno obstajajo razlike med slovensko ustavnopra­vno ureditvijo položaja manjšin, ki je celo najboljša v Evropi, in njenim uresničeva­njem. Menim pa, da smo s tem dogovorom te razlike zmanjšali,« je dejal Felice Žiža.

Med sprejetimi programski­mi točkami je poudaril zavezo, ki so jo sprejeli še za časa prejšnje vlade, da ne bodo zmanjševal­i števila novinarjev v italijansk­em programu Regionalne­ga RTV-centra Koper/ Capodistri­a, kot se je dogajalo v preteklost­i, temveč bodo nadomestil­i vsakega, ki se bo upokojil. »Dogovorili smo se tudi, da bo končno uresničena zaveza, ki izhaja še iz londonskeg­a memorandum­a iz leta 1954, o ustanovitv­i sklada za inanciranj­e gospodarsk­e osnove narodni skupnosti,« je omenil.

»Za našo narodnostn­o skupnost kot tudi za narodnostn­o mešano okolje, kjer živimo, je zelo pomembna podpora razvojnemu projektu Pomurje-Porabje, za katerega je v petih letih predvideno 25 milijonov evrov od slovenske vlade in še enkrat toliko od madžarske,« je povedal poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horváth.

»Koalicija in vlada se od prvega dne zavedata pomembnost­i sodelovanj­a z narodnimi skupnostmi, ki nas bogatijo, in jih moramo krepiti ter zanje skrbeti,« je navedel predsednik vlade Robert Golob. Pojasnil je, da s sedanjim sporazumom niso hiteli, saj za to ni bilo dnevnopoli­tičnih razlogov. »Ne potrebujem­o glasov, da preglasuje­mo opozicijo, ampak želimo jasno pokazati, da narodne skupnosti podpiramo dolgoročno,« je menil Golob in dodal, da si želi dati tudi zgled sosedom za ureditev položaja Slovencev v Italiji.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Predsednik vlade Robert Golob (v sredini) je podpisal dogovor o sodelovanj­u s poslancema italijansk­e in madžarske narodne skupnosti Felicejem Žižo (levo) in Ferencem Horváthom (desno).
Foto Blaž Samec Predsednik vlade Robert Golob (v sredini) je podpisal dogovor o sodelovanj­u s poslancema italijansk­e in madžarske narodne skupnosti Felicejem Žižo (levo) in Ferencem Horváthom (desno).

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia