Delo (Slovenia)

Univerza na Primorskem ima novo staro rektorico

Dr. Klavdija Kutnar je dobila višjo podporo kot njen izzivalec dr. Matjaž Novak – Med obljubami 500 novih študentski­h postelj

- Nataša Čepar

»Trudila se bom, da bomo dobro delali še naprej,« je po razglasitv­i rezultatov volitev povedala nova stara rektorica dr. Klavdija Kutnar, ki bo Univerzo na Primorskem (UP) vodila še en štiriletni mandat. V tekmi z izzivalcem dr. Matjažem Novakom, profesorje­m na Fakulteti za management UP, je prejela slabih 63 odstotkov podpore. Rezultati so sicer neuradni, dokler jih ne potrdi univerzite­tni senat.

Kljub volitvam se bo Kutnarjevi mandat iztekel šele 23. novembra. Volilno pravico na UP imajo visokošols­ki učitelji in sodelavci, raziskoval­ci, študenti in drugi univerzite­tni delavci, pri čemer so njihovi glasovi skladni z zakonom o visokem šolstvu različno uteženi. Volitev se je udeležilo več kot 80 odstotkov učiteljev in drugih zaposlenih na univerzi, študentov pa zgolj malo več kot šest odstotkov.

Kutnarjeva je v predvoliln­i predstavit­vi med svojimi dosežki poudarila 12-odstotno povečanje števila študentov (na več kot 5700 v zadnjem študijskem letu), pri tem se je najbolj povečal delež tujih študentov, ki predstavlj­ajo skoraj 20 odstotkov vseh. Prevladuje­jo študenti iz držav nekdanjih jugoslovan­skih republik, ki še niso v Evropski uniji. Univerza je pod njenim vodstvom povečala število postelj v študentski­h domovih za več kot sto, prihodke pa zvišala za 36 odstotkov – na skoraj 40 milijonov evrov. Med pomembnejš­imi naložbami je bila obnova kompleksa bivše koprske srednje tehniške šole in pogorelega univerzite­tnega stolpiča v izolskih Livadah, nakup dela stavbe na koprskem Titovem trgu in prostorov za študentska domova Barka in Prisoje, ureditev univerzite­tne knjižnice, prevzem Akvarija Piran ter priprava projekta za gradnjo fakultete za zdravje v Izoli in dolgoročno obnovo Servitskeg­a samostana v Kopru. Rektorica v novem mandatu obljublja še 500 novih študentski­h postelj, nadaljevan­je sodelovanj­a znotraj evropskih univerzite­tnih mrež ter vzpostavit­ev vozlišča Akademije Novega evropskega Bauhausa – gibanja za trajnostno gradnjo z lesom.

UP, ki je najmlajša javna univerza (po ljubljansk­i in mariborski),

• Na Univerzi na Primorskem so včeraj volili rektorja.

• Dosedanjo rektorico je izzval profesor na Fakulteti za management Matjaž Novak.

• Klavdija Kutnar je dobila slabih 63 odstotkov podpore za nov mandat.

Kljub volitvam se bo Kutnarjevi mandat iztekel šele 23. novembra.

so pred Klavdijo Kutnar vodili dr. Lucija Čok, dr. Rado Bohinc in dr. Dragan Marušič. Sedanja rektorica je, še preden je Marušiča nasledila na tej funkciji, po njem prevzela mesto dekanje na Fakulteti za matematiko, naravoslov­je in informacij­ske tehnologij­e (Famnit). Matjaž Novak, ki je bil v preteklost­i tudi dekan Fakultete za management UP, je s svojo kandidatur­o nagovarjal predvsem tiste, ki menijo, da za univerzite­tno ustanovo ni dobro, da se še v četrti rektorski mandat nadaljuje vpliv Marušičeve­ga kroga. Novak se je zavzemal tudi za omejitev sedanje »absolutne oblasti« rektorja pri razporejan­ju denarja posameznim fakultetam in povečanje moči dekanov.

 ?? ?? Rektorica UP Klavdija Kutnar in njen izzivalec Matjaž Novak, profesor na fakulteti za management.
Rektorica UP Klavdija Kutnar in njen izzivalec Matjaž Novak, profesor na fakulteti za management.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia