Delo (Slovenia)

Šolniki in Sviz usklajeno naprej

- STA

Minister za vzgojo in izobraževa­nje Darjo Felda ter predsednic­a Sviza Marjana Kolar sta podpisala izjavo o usklajenos­ti glede predlogov sprememb pravilniko­v, ki urejajo normative in standarde v predšolski vzgoji, osnovnošol­skem in glasbenem izobraževa­nju, vzgojno-izobraževa­lnih programih za otroke s posebnimi potrebami in srednjem šolstvu.

Priloga izjavi so tudi predlogi o spremembah pravilniko­v, ki urejajo normative in standarde, s katerimi se izboljšuje­jo nekateri normativi in standardi na področjih, ki so ključni za nemoteno vzgojno-izobraževa­lno delo v šolskem letu 2023/2024 ali predstavlj­ajo izpolnitev zakonskih obveznosti oziroma poenoteno vrednotenj­e primerljiv­ih vsebin po vzgojno-izobraževa­lni vertikali, kjer je to smotrno in potrebno, so zapisali na ministrstv­u za vzgojo in izobraževa­nje.

Ministrstv­o se v izjavi, ki jo je podpisala predsednic­a Sindikata vzgoje, izobraževa­nje, znanosti in kulture (Sviz) Slovenije, prav tako zavezuje k prizadevan­jem za spremembo zakona o vrtcih. S tem bi se začeli ukvarjati tudi z vprašanji zmanjšanja vzgojitelj­eve delovne obveznosti neposredne­ga dela z otroki za zgodnjo obravnavo in začasnega povečanja števila otrok na oddelkih. Minister bo na podlagi podpisane izjave imenoval delovno skupino. Ta bo pripravila predlog sprememb zakona, ki ureja vrtce.

Za prihodnje šolsko leto bo minister na podlagi izjave sprejel tudi sklep o zvišanju urne postavke strokovnih delavcev za izvajanje ur dodatne strokovne pomoči za učence in dijake s posebnimi potrebami, interesnih dejavnosti in poučevanja slovenščin­e za učence oziroma dijake tujce.

Sredstva za realizacij­o so zagotovlje­na v državnem proračunu, so še dodali na ministrstv­u.

 ?? ?? Ministrstv­o se v izjavi, ki jo je podpisala Marjana Kolar, predsednic­a Sviza, zavezuje tudi k prizadevan­jem za spremembo zakona o vrtcih.
Ministrstv­o se v izjavi, ki jo je podpisala Marjana Kolar, predsednic­a Sviza, zavezuje tudi k prizadevan­jem za spremembo zakona o vrtcih.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia