Delo (Slovenia)

Novi prostori in nov inštitut

Ukvarjali se bodo tudi s prilagajan­jem trte na podnebne spremembe

- Saša Senica

V ZRS Koper so se razveselil­i odprtja novih prostorov v obnovljeni palači Baseggio v koprski Kreljevi ulici. Hkrati pa so podpisali pismo o nameri o ustanovitv­i Inštituta za vinogradni­štvo in vinarstvo ZRS Koper.

Z novimi prostori v palači Baseggio, ki je med Koprčani bolj znana kot borilnica, so vsaj nekoliko zmanjšali prostorsko stisko, je poudaril dr. Rado Pišot, direktor Znanstveno-raziskoval­nega središča Koper. »Primarno bodo prostori namenjeni Centru za beneško zgodovino in kulturno dediščino, začasno pa bodo v njih delovali tudi nekateri drugi humanistič­ni inštituti, denimo ilozofski in jezikoslov­ni. Prostorsko problemati­ko bomo rešili z dodatnimi prostori v palači Del Belli, za katero zdaj pridobivam­o gradbena dovoljenja, ter s stavbo na Plavjah, v kateri bo domoval Inštitut za oljkarstvo,« je pojasnil in dodal: »Zelo pomembno pa je seveda tudi to, da Kopru vračamo palačo, ki smo jo rešili pred propadom. Stavba je več let samevala, leta 2021 smo nadaljeval­i gradnjo in obnovo ter v dobrih dveh letih dela tudi uspešno končali.«

Pri tem so ZRS Koper, podjetje Vinakoper, Društvo vinarjev slovenske Istre ter občine Koper, Ankaran, Izola in Piran podpisali še namero o ustanovitv­i Inštituta za vinogradni­štvo in vinarstvo ZRS Koper, ki bo praviloma začel delovati jeseni. »Preverili smo, kakšne so potrebe po takšnem inštitutu na tem koncu Slovenije, in izkazalo se je, da so velike,« je povedal Pišot. Večinski del slovenskih vinogradov je namreč na območju Primorske. »Vendar na Obali in v Istri ni centra znanja s tega področja. To me je tudi osebno prepričalo, da se aktivno vključim v ustanavlja­nje tega inštituta. Sam sem Primorec in veliko mi je do tega, da na ZRS Koper z znanjem bogatimo področja, ki so tu na razpolago.«

Pravi, da imajo pri ustanovitv­i inštituta podporo vingradnik­ov slovenske Istre, obalnih občin in tudi raziskoval­nih institucij s tega področja, med njimi ljubljansk­e biotehnišk­e fakultete, kmetijskeg­a inštituta, novogorišk­e fakultete za vinogradni­štvo in vinarstvo ter fakultet iz sosednjih držav.

Evidentira­ne potrebe za ustanovite­v inštituta so prilagajan­je na podnebne spremembe, zaščita starih sort, promocija rabe rdečih vin in podobno. Pridobljen­a nova znanja in evidentira­ne potrebe pa bodo temelj za osnovanje razvojne strategije vinogradni­štva in vinarstva v slovenski Istri, katere najpomembn­ejši cilj je povečati prepoznavn­ost istrskih vin v svetu. Inštitut za vinogradni­štvo in vinarstvo bo deloval v novem sodobnem raziskoval­nem centru mediterans­kih kultur poleg Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper na Plavjah. »Birokracij­a za ustanovite­v novega inštituta ni zapletena, največji izziv bo kadrovski,« je dejal Pišot.

 ?? ?? Dodatne prostore bodo v prihodnjih letih dobili še v palači Del Belli in v stavbi na Plavjah, je povedal Rado Pišot, direktor ZRS Koper.
Dodatne prostore bodo v prihodnjih letih dobili še v palači Del Belli in v stavbi na Plavjah, je povedal Rado Pišot, direktor ZRS Koper.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia