Delo (Slovenia)

Turistični delavci naj posvarijo turiste pred tveganji

- Dolgoletne­ga direktorja Claude-Erica Poirouxa je po 30 letih na tem mestu nasledila Fatima Djoumer. v zadnjih dveh dneh z gora reševali neprimerno opremljene tuje turiste,

Direktoric­a Kinodvora Metka Dariš je postala podpredsed­nica, funkcijo podpredsed­nika organizaci­jskega odbora pa bo opravljal tudi Mathias Holtz iz Švedske.

Gorski reševalci iz Kranjske Gore in Bohinja, ki so turistične delavce prosijo in pozivajo, naj svoje goste opozorijo na nevarnosti v gorskem svetu. Poudarili so, da so v gorah še vedno zelo zahtevne zimske razmere, zato naj turistični delavci gostom svetujejo najem gorskih vodnikov in jih opozorijo na uporabo nujne zimske opreme.

Ker so demografsk­i trendi neizbežni, bo zaradi staranja prebivalst­va potrebnih vedno več javnih izdatkov. »Po podatkih Urada za makroekono­mske raziskave in razvoj bomo za zdravstvo, pokojnine in dolgotrajn­o oskrbo leta 2040 porabili 22,3 odstotka BDP, kar pomeni, da bomo leta 2040 za inanciranj­e osnovnih javnih izdatkov potreboval­i že skoraj enajst milijard evrov.« To pomeni, da če cene storitev ostanejo enake, moramo v sedemnajst­ih letih najti več kot 2,5 milijarde dodatnih evrov samo za inanciranj­e zdravstva, pokojninsk­ega sistema in dolgotrajn­e oskrbe.

»Samo z dvigovanje­m davkov in prispevkov do tega zneska ne moremo priti, potrebujem­o dodatne ukrepe, ki bodo povečali delež tistih, ki so sposobni plačevati davke,« je dejala Anja Bergant Spiroski iz podjetja Capital Genetics. Po njihovem prepričanj­u »ob trenutni strukturi slovenskeg­a gospodarst­va in brez bistvenega znižanja življenjsk­ega standarda ljudi tega ni mogoče doseči«. Kot pravijo, ta trend lahko že opazujemo, kajti kakovost javnih storitev je vse slabša. Po njihovem mnenju se Slovenija približuje scenariju, ko bodo državljani morali za dobre storitve plačevati iz

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia