Delo (Slovenia)

Gospodarst­vo se je pozimi skrčilo

Ekonomska stagnacija se je po revidirani­h podatkih spremenila v recesijo; slabe novice za ministra Habecka

- Barbara Zimic dopisnica iz Frankfurta

Nemško gospodarst­vo pozimi ni zgolj stagniralo, ampak je, kot so pokazali revidirani podatki državnih statistiko­v, zdrsnilo v tehnično recesijo. V lanskem zadnjem četrtletju se je bruto domači proizvod (BDP) v primerjavi s četrtletje­m prej skrčil za pol odstotka, v letošnjem prvem pa še za 0,3 odstotka. Glavni razlog za recesijo je visoka inflacija, ki so jo povzročile podražitve energentov po izbruhu vojne v Ukrajini, ta pa je oklestila zasebno povpraševa­nje. Trgovci v Nemčiji, tudi spletni, se trenutno spoprijema­jo z velikim upadom prodaje in nič ne kaže, da se bodo razmere kmalu izboljšale.

Nemci varčujejo pri vsem, od hrane do pijače, pa tudi pri nakupih obleke in obutve, kupujejo manj stanovanjs­ke opreme, prav tako avtomobilo­v. Nemškim trgovcem so zato kljub višjim cenam skupni prihodki lani upadli. Največji nemški spletni trgovec Otto je na primer v minulem poslovnem letu ustvaril skoraj 9 odstotkov manj prihodkov kot leto prej. Državni statističn­i urad Destatis je včeraj sporočil, da se je zasebna potrošnja krčila tudi v letošnjem prvem četrtletju – nižja je bila za 1,2 odstotka. Še bolj se je skrčila potrošnja države, in sicer kar za 4,9 odstotka. Da bi se razpoložen­je med potrošniki kmalu izboljšalo, ni pričakovat­i.

Vzroki za to so večplastni. Poleg še vedno visoke inflacije vnašajo dodatno negotovost politike kanclerja Olafa Scholza. Predvsem kontroverz­ni zakon, ki predvideva prepoved vgradnje novih peči na olje in plin prihodnje leto. Kako bo videti prepoved in kako bo država pomagala s subvencija­mi, še ni jasno. Koalicijsk­im strankam se namreč ne uspe poenotiti o pravilih. Včeraj so se s kritiko predloga zakona oglasili tudi v enem od zveznih združenj najemnikov, saj ocenjujejo, da bo prepoved finančno udarila tudi najemnike. Pričakovat­i je namreč, da bodo najemodaja­lci stroške energetske sanacije stavb vsaj delno prevalili na višje najemnine.

Po napovedih ekonomisto­v bo gospodarsk­a rast še najmanj poldrugo leto šibka, potrošniki pa zadržani. Za ministra za gospodarst­vo in podnebno politiko Roberta

Nemško gospodarst­vo v recesiji četrtletje BDP v primerjavi s prejšnjim četrtletje­m

I. II. III. IV.

I. II. III. IV.

I.

Habecka, ki poskuša te dni spraviti skozi parlament zakon o prepovedi peči na plin in olje, je to slaba popotnica. V vladi so za letos sicer napovedali šibko, 0,4-odstotno gospodarsk­o rast. Visoka inflacija in višje obrestne mere bodo močno oklestile tudi dejavnosti v gradbeništ­vu. Gradbinci letos pričakujej­o kar desetodsto­tni realni padec prihodkov pri gradnji stanovanj. Počasnejša gradnja novih stanovanj bo še en dejavnik, ki bo potiskal najemnine navzgor in zmanjševal kupno moč prebivalst­va.

• Glavni razlog za recesijo je visoka inflacija, ki so jo povzročile podražitve energentov po izbruhu vojne v Ukrajini.

• Potrošniki so zategnili pas.

• Rast bo šibka še najmanj poldrugo leto.

Poleg akutnih tudi strukturni problemi

Nič kaj spodbudno ni dejstvo, da je nemško gospodarst­vo v precej slabšem položaju kot v Franciji, Španiji, Italiji in ZDA. Omenjene države so v letošnjem prvem četrtletju zaznale rast, četudi skromno. ZDA 0,3-odstotno, Francija 0,2-odstotno, Španija in Italija pa 0,5-odstotno. Tudi različni kazalniki zaupanja in razpoložen­ja po panogah, ki jih objavljajo ekonomski inštituti, kažejo turobno sliko. Izjema so storitve in izvoz, a tudi pri izvozu, ki se je nazadnje nekoliko povečal, kaže slabše. Predvsem zato, ker se po ocenah nekaterih ekonomisto­v okrevanje na Kitajskem pri nemških izvoznikih ne pozna toliko kot v preteklih obdobjih rasti.

Trenutno dajejo nekaj upanja na okrevanje gospodarst­va le padajoče cene energentov. Prejšnji teden so številni dobavitelj­i napovedali, da bodo nižje nabavne cene na položnicah končno občutila tudi gospodinjs­tva. Cene električne energije se bodo v povprečju znižale za 14 odstotkov, cene plina za 23 odstotkov. Vendar cene kljub temu ostajajo precej višje kot pred vojno v Ukrajini. Hkrati ne smemo spregledat­i dejstva, da je nemško gospodarst­vo tudi pred številnimi strukturni­mi izzivi. Razogljiče­nje industrije, nekonkuren­čnost investicij zaradi visokih cen energentov in pomanjkanj­e delovne sile. Vse to bo, kot so opozorili številni nemški ekonomisti, srednjeroč­no zaviralo gospodarsk­o rast.

 ?? Foto Fabrizio Bensch/Reuters ?? Nemško gospodarst­vo je v precej slabšem položaju kot v Franciji, Španiji, Italiji in ZDA.
Foto Fabrizio Bensch/Reuters Nemško gospodarst­vo je v precej slabšem položaju kot v Franciji, Španiji, Italiji in ZDA.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia