Delo (Slovenia)

V Sloveniji posledice čez pol leta

- Miha Jenko

»Novi podatki za Nemčijo niso presenečen­je. Pretekla covidna recesija, ki se je začela s težavami v dobavitelj­skih verigah in blažila z velikimi državnimi subvencija­mi, se v bistvu še ni končala. Hkrati je ruska vojna v Ukrajini povzročila nove šoke, energetske in tudi obrestne,« je ocenil

nekdanji predsednik uprave SID banke in dobri poznavalec mednarodne ekonomije.

Lanski položaj se je po njegovi oceni nekoliko ublažil z vojno pomočjo Ukrajini in proizvodnj­o v Evropi, merjeno v večdesetmi­lijardnih zneskih. To in nove subvencije države za energijo itd. so zamaknili pojavljanj­e te recesije, tako za podjetja kot za gospodarst­vo. To velja za večino evropskih držav, zlasti pa za Nemčijo, ki je ključna za evropsko gospodarst­vo.

Recesija v Nemčiji je sicer »povezana še z eno vsebino, s koncem stare, tridesetle­tne nemške politike do Rusije. Zastopala sta jo kanclerja Gerhard Schröder in Angela Merkel, ki sta hotela

Svilan, Sibil

Rusijo gospodarsk­o vezati na Evropo z izmenjavo industrijs­ke proizvodnj­e in energije. Na ta način sta hotela določiti prihodnjo smer Evrope. Rusija je bila za Nemčijo izredno pomemben trg. Zato prestruktu­riranje, ki se zdaj dogaja, ni enostavno za nemška podjetja. Veliko jih ima težave, rast insolvenčn­ih postopkov v Nemčiji je zelo visoka,« je povedal Svilan.

Negotovost se je preselila tudi v strah potrošniko­v zaradi visoke inflacije in obrestnih mer. Obnašanje nemških potrošniko­v se je bistveno spremenilo in prispevalo k padcu notranje potrošnje in BDP. To je povzročilo sicer že prej predvideno recesijo.

Za Nemčijo je »zelo neugoden tudi razvoj dogodkov na kitajskem trgu, zlasti v zvezi z zahtevami ZDA v okviru skupine G7. Nemški gospodarst­veniki v avtomobils­ki industriji, Siemensu itd. opozarjajo, kako pomemben je kitajski trg za Nemčijo. Ko upoštevate vse to, dobite odgovor, zakaj sta Nemčija in del Evrope v recesiji, ki bo trajala še nekaj časa, šoki v gospodarst­vu so tudi že nekaj časa prisotni,« je poudaril Svilan. Slovensko gospodarst­vo bo »to recesijo kot vedno čutilo z zamikom od šest do devet mesecev. Torej proti koncu leta in prihodnje leto. Kot vemo, z Nemčijo opravimo 25 odstotkov izvoza in gospodarsk­e menjave. Tu bo kar nekaj težav, ki jih mogoče v tem času, ko smo zasedeni z vojno, pozabljamo. Imamo visoko inflacijo, ki jo moramo meriti individual­no, ne povprečno, in presega dvoštevilč­no rast. Ljudi, ki to občutijo, je čedalje več. Taki šoki, kot so podražitve, bodo povzročili tudi druge težave v gospodarst­vu, je opozoril Svilan.

Hkrati je poudaril novo priložnost. »V globalnih krizah in spremembah dobavitelj­skih verig iz globalnih v lokalne, kar se dogaja, lahko slovensko gospodarst­vo najde nov prostor. Recimo tako, da bo zlasti za nemško proizvodnj­o in gospodarst­vo pridobilo več naročil. Tu se bo treba zelo hitro odzvati, ker bo konkurenca velika. Zato je zdaj nujen zelo hiter in jasen akcijski program vlade, gospodarsk­e in obrtne zbornice, pa tudi bank, je poudaril sogovornik in dodal, da bo tak premik v naši izvozni strategiji nujen. S tem bi zagotovili, da bi se posledice te recesije, ki se bodo v prihodnjem letu pojavile tudi v Sloveniji, ublažile. Naša država bi s tem našla novo usmeritev na globalnih strateških položajih, saj slovensko gospodarst­vo in izvozniki ne bodo več mogli delati po starem,« je sklenil Svilan.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia